Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Karel Šíp vydal novou knihu Krotitel splašených myšlenek

Nová kniha Karla Šípa „Krotitel splašených myšlenek“ (XYZ, 349 Kč) příznivce humoru populárního baviče, scénáristy, textaře a baskytaristy stoprocentně nezklame. I když nejde o autobiografii, tak trochu z ní v knize najdete. Karel Šíp se vydává do pestrého světa vlastních zážitků a přináší čtenářům nejen své nejlepší monology a dialogy, ale také perličky se zákulisí a vzpomínky na herecké kolegy. I když nejde o žádnou televizní show, ale „jen“ o písmenka na papíře, zaručeně se pobavíte. Protože se svébytným vyprávěním Karla Šípa to ani jinak nelze.

 O čem vlastně kniha „Krotitel splašených myšlenek“ je? Jak sám název napovídá, je o všem, čeho se dotýkají potulné myšlenky. Je zbytečné je krotit, protože se stejně nikde dlouho nezdrží. „Když se rozeběhnou nějakým směrem, tak ten směr většinou nedrží a pořád někam odbočují. Mé myšlenky jsou milovnice odboček. Vesměs bývají ty odbočky zároveň slepé uličky. Ale z těch už umím vycouvat a vrátit se na hlavní cestu. Anebo vycouvat a vjet do jiné slepé uličky. Vlastně nikdy tím pádem nevím, kam vůbec dojedu. A tak mi souhrnem vzniká pod prsty, běhajícími po klávesnici počítače, všehochuť,“ vysvětluje Karel Šíp.

Novinka Karla Šípa zaznamenává to nejlepší z jeho tvorby. Navíc však čtenáři předkládá příběhy z vlastního života a otevírá témata, ke kterým čas od času směřuje každý z nás. Nechybí ani různé konspirační teorie, problematika nadužívání vulgarismů či poslední dobou často probírané téma třetího pohlaví. Autor čtenáře pustí i do světa, ve kterém vznikají písňové texty a k tomu, jaké mívají kolikrát osudy. Na druhou stranu se však pobavíte i přemýšlením nad názvem Dršťková polévka. „Jakmile se člověk začne prožívat a brát se příliš vážně, je na nejlepší cestě dolů,“ řekl kdysi Karel Šíp v jednom rozhovoru. Touto větou se řídí celý život a její obsah prolíná i novou knihou. Ať už ale jde o cokoli, na vše se Karel Šíp dívá se vtipem sobě vlastním a s lehkostí, které společně umožňují nad ničím příliš nehloubat a čas strávený s knihou považovat za příjemnou relaxaci.

Nadhled Karla Šípa je nakažlivý v jakékoli formě. Míří vždy přesně přímo na bránici, a to jak v novince „Krotitel splašených myšlenek“, tak v příběhu o svém dosavadním životě „Bavič“ (XYZ, 349 Kč), který se letos v létě dočkal nového rozšířeného vydání.

Stejně jako předešlé knihy Karla Šípa i knihu Krotitel splašených myšlenek ilustroval Jiří Slíva.

KAREL ŠÍP
Moderátor, bavič, scenárista a textař Karel Šíp vystudoval Střední průmyslovou školu filmovou v Čimelicích a do roku 1973 byl zaměstnán v České televizi jako produkční. V roce 1971 založil skupinu Faraon, kde hrál na baskytaru. O rok později přizval ke spolupráci zpěváka Jiřího Schelingera.

Do povědomí televizních diváků Karel Šíp vstoupil pořadem „Hitšaráda“, který úspěšně moderoval v letech 1978-1986 s Jaroslavem Uhlířem. Na tento pořad navázala televizní show „Galasuperšou“. Rovněž uváděl řadu televizních pořadů např. „Rozjezdy pro hvězdy“, „Klip-klap“, kabaret „Šaráda“ a účinkoval v několika televizních estrádách. Společně s Jiřinou Bohdalovou připravoval pro ČT pořad „Za oponou s Jiřinou“. Spolupracoval také s komikem a baviček Josefem Aloisem Náhlovským.

Karel Šíp je autorem zhruba pěti set písňových textů – spolupracoval s Karlem Gottem, Petrou Janů, Petrem Novákem, Václavem Neckářem, Danielem Hůlkou, Hanou Zagorovou či Leonou Machálkovou.

V letech 2009-2014 moderoval anketu TýTý, ve které byl také několikrát oceněn v kategoriích Osobnost televizní zábavy a v souvislosti s talk show „Všechnopárty“ i v kategorii Pořad roku. „Všechnopárty“ vysílá Česká televize již od listopadu 2005.

Zdroj a foto: AlbatrosMedia, Jaroslav Fikota

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *