Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Svátky v bezpečí. Otestujte se před Vánoci na respirační onemocnění z pohodlí domova

Ve světle nastupující epidemie respiračních onemocnění, která plní nemocnice napříč Evropou, a stoupajících počtů pacientů nakažených chřipkou i jinými respiračními viry se mnoho lidí touží ujistit, že během rodinných návštěv nenakazí své nejbližší. Málokdo by ale chtěl adventní čas trávit v čekárně u lékaře či na odběrovém místě kvůli testu, který si může snadno provést sám v pohodlí domova a bez nepříjemného odběru z nosohltanu pomocí speciální odběrové sady ze slin Guardiana.

Česká biotechnologická společnost DIANA Biotechnologies těsně před začátkem každoroční chřipkové epidemie v prosinci uvedla na trh PCR sadu Guardiana-home určenou pro domácí odběry. Produkt dokáže detekovat současně infekci nemocí COVID-19, chřipkovými kmeny A i B a RS virem (respirační syncytiální virus) z jediného vzorku slin.

Odběrové sady Guardiana-home umožňují jednoduchý samoodběr vzorku slin, který je registrován přes online aplikaci a kurýrem doručen do akreditované laboratoře DIANA Lab, kde dojde k jeho vyhodnocení ještě v tentýž den. Testy jsou neinvazivní, dají se pořídit od 700 korun včetně dopravy a použít je zvládne každý, včetně dětí. Díky použité metodě PCR patří k nejpřesnějším na trhu. Testování může odhalit nemocné i před propuknutím hlavních příznaků, což umožní efektivně zamezit šíření nemoci, a v případě rizikových skupin zahájit správnou léčbu.

Zákazníky se stanou například lidé, kteří budou chtít vědět, zda nejsou nakaženi jedním z těchto tří závažných respiračních virů před vánoční rodinnou návštěvou. Uplatnění najdou odběrové sady i u firem, které budou moci tuto službu nabídnout jako benefit pro své zaměstnance či využít k zabránění omezení provozu firmy v období epidemií,“ říká ředitel DIANA Biotechnologies Václav Navrátil.

Ochrana před trojí infekcí
Státní zdravotní ústav evidoval ve druhém prosincovém týdnu ve srovnání s týdnem minulým nárůst nemocnosti o pětinu. Navíc po skončení covidové pandemie experti očekávají náročnější chřipkovou sezónu. Ve světě už pro souběh epidemií třech hlavních respiračních virů – COVIDU-19, chřipky a RS viru existuje termín „tripledemic.“ Všechna tato onemocnění mají podobné příznaky, rozeznat je od sebe bez lékařského testu není snadné a ohrožují stejné rizikové skupiny – malé děti, seniory a chronicky nemocné lidi. Proto výzkumníci z DIANA Biotechnologies zvolili do respiračního panelu právě tyto patogeny.

Před Vánoci společnost navíc spouští službu Guardiana-home, kdy ve spolupráci s kurýrní službou DODO doručuje multiplexní testy zájemcům až domů, kde kurýr počká na odběr vzorku, a sadu obratem odveze do laboratoře na vyhodnocení. To nezabere déle než pár hodin. Odběrové sady je rovněž možné si předobjednat a mít je doma připravené pro případ potřeby. „Patříme mezi první, kteří v ČR umožňují lidem objednat si některé laboratorní testy, pro které dříve museli chodit k lékaři a na odběrová místa, z pohodlí domova. Testování jsme schopni nabídnout levněji a s rychlejším zasláním výsledku, než je běžné na odběrových místech,“ vysvětluje ředitel DIANA Lab Martin Dienstbier. Služba je momentálně dostupná jen na území Prahy, ale od příštího roku se plánuje rozšíření do dalších regionů.

Zdroj a foto: DIANA Biotechnologies

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *