Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Společnosti ZKW a LG představují na veletrhu CES v Las Vegas nový světelný systém Superintegrator

Revoluční koncepce světelného systému a displeje otevírá nové možnosti v designu vozidel. Na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas představily společnosti ZKW a LG Electronics Vehicle component Solutions společně své inovace pro mobilitu budoucnosti. Jako zlatý hřeb zde byla poprvé představena nová koncepce světelného systému Superintegrator – inteligentního systému LED světel a displeje vytvářející zcela novou přední část vozidla. Koncepce vyvinutá ve Wieselburgu umožňuje mimo jiné nechat přední stranu zazářit v jakémkoli konstrukčním provedení nebo zobrazovat zprávy pomocí softwaru. Společnost ZKW představila také další inovativní systémy světlometů, například nové krystalové světlo pro vozidlo BMW i7, které bylo vyvinuto ve spolupráci se společností Swarovski. „Veletrh CES je pro nás velmi důležitý, protože chceme společně se společností LG dále dosahovat růstu v regionu NAFTA,“ říká Dr. Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW.

Světelný systém Superintegrator kombinující několik špičkových technologií
Název Superintegrator je odvozen od kombinace integrující různé vyspělé technologie. Například technologie Light Guide zajišťující denní svícení, poziční světlo a ukazatel směru pochází od společnosti LG. Kompletní světelná technologie včetně komunikačního displeje byla vyvinuta společností ZKW. Futuristický design systému Superintegrator byl vytvořen oddělením designu společnosti LG Electronics. Systém umožňuje například to, aby vozidlo pozdravilo řidiče pozdravem na displeji („Dobrý den, pane Bergere“), když se řidič přiblíží k vozidlu. Na displeji lze také zobrazit stav baterie a stavová hlášení u elektrických vozidel. U vozidel taxi by systém mohl zákazníka přivítat jménem a světelným kobercem mu pomoci najít objednané vozidlo. Díky softwarovému ovládání lze část displeje využít také pro přizpůsobitelná světla pro denní svícení, díky němuž mohou vozidla jezdit s vlastním světelným vzhledem. „U vozidel, která jsou nyní na trhu, je zajímavým řešením zejména rozšířené světlo ve střední oblasti přední části vozidla,“ vysvětluje Dr. Steger.

Světlo, komunikace, projekce
V budoucnu bude tato koncepce využívána pro rozšířené svícení, ale také pro komunikaci s ostatními účastníky silničního provozu. To je zajímavé zejména pro automatizovaná vozidla. Pomocí dalších senzorů lze funkce Superintegratoru dále rozšířit. Mohl by například informovat ostatní účastníky silničního provozu o tom, že vozidlo právě jede v automatickém režimu, nebo sdělovat zprávy typu „Viděl jsem tě“, s cílem přispívat k zajištění bezpečnosti provozu. „Díky integrovanému displeji vyplňuje Superintegrator mezeru v dosud chybějící komunikaci mezi autonomními vozidly a ostatními účastníky silničního provozu,“ říká Dr. Steger.

Unikátní krystalový světlomet
Na stánku ZKW si návštěvníci mohli prohlédnout také exkluzivní krystalové světlo nového plně elektrického vozidla BMW i7. Unikátní světelný systém vyvinutý ve spolupráci se společností Swarovski a bavorskou automobilkou, podporuje světla pro denní svícení a směrová světla (blinkry). Vytváří tak živé, jiskřivé světlo, které zapůsobí světelnými efekty „Welcome and Goodbye“ (zasvícení světel při odemčení a uzamčení vozidla). Prémiové krystalové světlo bylo vyvinuto v sídle společnosti specializující se na osvětlovací systémy ve Wieselburgu, vyrábí se ve slovenském závodě v Krušovcích, a krystaly pocházejí z Rakouska.

Zdroj a foto: Swarovski, ZKW

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *