Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

5 faktů, které jste nevěděli o hazardu v Česku

Zahoďme domněnky a předsudky o hazardu a nechme mluvit fakta podpořená čísly. Kolik peněz ročně my Češi ročně prosázíme? Hrajeme radši v kamenných kasinech, nebo online? A je hazard skutečně zábava jen pro muže? Na to všechno existují jednoznačné odpovědi. Tady jsou.

1. Výherní automaty a herny už nejsou na každém rohu
Ještě v roce 2011 byste v Česku našli přes sto tisíc legálních výherních automatů. Herny stály doslova na každém rohu. Ta doba je dávno pryč. Podle dosud nejaktuálnější výroční zprávy o hazardním hraní za posledních 10 let klesl počet „beden“ na třetinu. S tím i drasticky ubylo míst, kde se automaty provozují, z 8 367 na pouhých 1 007.

Pokud si dnes chcete zahrát na automatu za peníze, největší výběr máte v Praze. V přepočtu na obyvatele byste našli nejvíc přístrojů v Karlovarském kraji – 6,8 výherních automatů na 1 000 obyvatel. Nejchudší nabídka je pak na Vysočině, kde navíc počet automatů za poslední tři sledované roky klesl o 51 %.

2. Terminálů Sazky je víc než bankomatů
Je to tak. Zatímco bankomatů všech provozovatelů dohromady stojí po republice 5 559, terminálů Sazky je ještě o víc než dva tisíce víc. Najdete je na každé poště, na pokladnách v Tescu a COOPu, v trafikách i na benzinkách.

Terminály od Sazky slouží jako vstupenka k milionům ze Sportky, Eurojackpotu a dalších loterií od Sazky. Můžete na nich ale i zaplatit složenky, vyzvednout lístky na koncert nebo dobít kredit na mobil.

3. Ročně prosázíme 393,1 miliard, téměř třetinu rozpočtu Česka
Z částky 393 100 000 000 Kč už se jednomu protočí panenky, to číslo vypadá vskutku impozantně. Právě tolik Češi v roce 2020 utratili za hazardní hry, od výherního losu k Vánocům přes kurzové sázky až po ruletu v kasinu. Většina peněz, 360,4 miliard korun, se pak vrátila do kapes hráčů na výhrách. Rozdíl z těchto částek pak jde sázkovým kancelářím a kasinům.

Pravdou je, že zisky sázkovek v posledních letech mírně klesají. V roce 2020 Češi prohráli o 9,9 % méně peněz než rok předtím. Co se týče výnosnosti, pro provozovatele jsou zdaleka nejvděčnější výherní automaty, které spolu s kurzovými sázkami tvoří polovinu českého trhu s hazardními hrami.

4. Hráči se přesouvají na internet
Kamenné herny a kasina to mají těžké. Kromě nejrůznějších regulací se dnes musí vypořádat také s online hraním.  Zatímco v roce 2015 se internet podílel na zisku provozovatelů hazardních her jen ze 13,9 %, v roce 2020 už to bylo 47,6 %. Dnes už jsme nejspíš daleko nad 50procentní hranicí.

Přesun hráčů do online prostředí byl nejspíš nevyhnutelný, všechno navíc ještě urychlila koronavirová pandemie. A pokročila i technologie. Ke hraní potřebujete jen chytrý mobil s internetem, což je podle statistik samozřejmost pro 72 % Čechů.

5. Hazard už dávno není jen mužská záležitost
Ne, hazardní hry nejsou jen pro muže a čísla to dokazují. V roce 2020 vyzkoušelo aspoň jednu 26,5 % mužů a 16,1 % žen. Rozdíl to je, ale nejspíš zdaleka ne takový, jak byste možná čekali. Je pravda, že třeba v kamenných kasinech mají chlapi jednoznačnou přesilu. A když už sem zástupkyně něžného pohlaví zavítají, víc než ruletu nebo Blackjack mají v oblibě výherní automaty.

No a pak jsou tu ale ještě loterie, třeba Sportka nebo stírací losy. Ty milují muži i ženy téměř bez rozdílu. Možná i proto, že kvůli nim nemusíte chodit do potemnělého kasina, prodávají je v trafice i na poště.

Výherní automaty si zahrajete i na mobilu
Taky byste si zahráli, ale do kasina nebo do herny by vás nedostali ani heverem? V tom případě si zatočte klidně doma – stačí si otevřít stránku Sazka Hry a vybrat si automat, který se vám padne do oka. Je jich tu habaděj s různými počty válců, herními variantami, designem i výší jackpotu.

Pokud už vám bylo 18 let, můžete si každou z her nejdřív vyzkoušet zdarma, a pak klidně hrát i za peníze. Není nutné nic stahovat a instalovat, hrajete je přímo v prohlížeči a umějí se přizpůsobit i displeji vašeho mobilu.

Zdroj a foto: Sazka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *