Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Závislost na nosních kapkách může vzniknout už po týdenní užívání

Ani Čechům se nevyhýbá fenomén sanorinismu, kdy si lidé vytvoří závislost na sprejích a kapkách do nosu. Nákupy těchto produktů v první lékárně na českém internetu Lékárna.cz pravidelně v jarních měsících rostou. Meziroční nárůst prodeje léků na rýmu je ale aktuálně skoro 36%. Lidé se s alergiemi neumí vypořádat a pěstují si závislost, ze které se pak ale jen tak snadno nedostanou. Pomůže jim už jen lékař, léky na předpis!

Prodej léků na alergie na Lékárna.cz meziročně vzrostl o 10 %. Křivka nárůstu není vysoká, ale jasně dokazuje, že alergiků u nás přibývá. Jako první pomoc alergici často vyhledávají kapky do očí a spreje do nosu – právě ty ale mohou způsobovat závislosti. Z prodejních dat největší lékárny na českém internetu vyplývá, že zákazníci Lékárna.cz dávají přednost nejčastěji právě dekongestivům, tedy lékům, které poskytují krátkodobou úlevu v případě ucpaného nosu. Zmírňují jimi symptomy nachlazení, chřipky, sinusitidy, senné rýmy a jiných alergických reakcí. Lékárnice Mgr. Pavla Horáková, šéfka online poradny Lékárna.cz, ale NEdoporučuje používat kapky a spreje do nosu s touto účinnou látkou déle než týden (děti maximálně 5 dnů a kojenci 3 dny). „Závislost může vzniknout již po 1-2 týdnech pravidelného používání. Tím se velmi rychle dostanete do začarovaného kruhu, kdy bez kapek či spreje nemůžete fungovat. Postupně ale může docházet k poškození až odumření nosní sliznice,” upozorňuje lékárnice. Nejsou tedy vhodné pro alergiky, kteří vyžadují dlouhodobější používání!

Z průzkumu názorů  mezi svými zákazníky ale Lékárna.cz zjistila, že Čechy nejčastěji trápí alergie na pyl a právě nosním sprejem si pomáhá v léčbě každý druhý alergik.

„Bez obsahu dekongestiv lze použít produkty s obsahem přírodních silic jako například Pinio-Nasal, Aspecton, RymaStop, Sinulan. Ty dokáží z oteklých sliznic vytáhnout tekutinu a snížit tak otok a tím zprůchodnit nos,“ dodává.

Právě oteklé sliznice jsou tom, co alergici musí řešit. Pro regeneraci nosní sliznice doporučuje P. Horáková mořské vody, ideální s obsahem panthenolu nebo nosní oleje. Pomáhají podle ní regenerovat poškozenou, suchou a svědící nosní sliznici. Abyste se cítili dobře, navštivte lékaře, nebo se při používání jakýchkoli volně prodejných léků poraďte s lékárníkem. Tuto službu poskytuje zdarma i internetová Lékárna.cz prostřednictvím telefonu, mailu nebo chatu.

Zdroj a foto: Lékárna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *