Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jarní pečení pro celou rodinu aneb slaný koláč se směsí svěžích zelených bylinek

Hezké jarní počasí v nás probouzí nejen dobrou náladu, ale také chuť na zelené bylinky, které přináší svěžest do naší kuchyně. Provoňte si jarní svátky čerstvě upečenými dobrotami a čím více „zeleného“ použijete, tím lépe. Ať už se pustíte do sladkého či slaného pečení, o ty nejlepší výsledky se vždy postará multifunkční parní trouba Electrolux se všemi inteligentními funkcemi pro přípravu různých druhů jídel. V kuchyni vám může asistovat celá rodina, stačí jen správně rozdělit úkoly a užít si společně strávený čas.

Pečení s párou
Parní trouby Electrolux k horkému vzduchu přidají páru. Těsto vlivem páry ideálně dokyne, bude nadýchanější a zároveň se na pečivu vytvoří křupavá kůrka, ale uvnitř zůstane krásně vláčné. Inovativní systém proudění horkého vzduchu ohřívá celý vnitřní prostor trouby rychle a rovnoměrně a šetří tak váš čas i energii.

Pro usnadnění pečení jsou některé multifunkční parní trouby Electrolux vybaveny funkcí Steamify®. Stačí jen zadat požadovanou teplotu a trouba automaticky nastaví intenzitu páry tak, abyste dosáhli dokonalého výsledku. A pokud to vyžaduje váš recept, kombinaci množství páry a teplotu horkého vzduchu nastavíte manuálně. Trouby Electrolux nabízí využití 100 % páry na vaření, 50 % páry na dušená jídla, maso a zeleninu nebo 25 % páry pro přípravu pečeného masa či drůbeže a pro pečivo a moučníky.

Oblíbený slaný koláč plný chutí
Quiche neboli francouzský slaný koláč je vynikající sytý pokrm, který si můžete dopřát teplý i studený. Vychutnat si jej můžete jako vydatnou snídani, předkrm, lehký oběd či večeři nebo třeba jako zákusek ke skleničce vína. První dochovaný záznam o této pochoutce pochází dokonce už z roku 1586, má za sebou tedy bohatou historii. Základ tvoří křehké těsto a smetanovo-vaječná náplň, do které se přidávají další ingredience podle vaší chuti. Experimentovat můžete se spoustou variant náplní jako jsou masové, sýrové, houbové a zeleninové. Nyní se ale můžete inspirovat touto svěží jarní bylinkovou variantou plnou zeleného lupení.

Jarní slaný koláč podle @Maškrtnica 
Tento quiche můžete vyzkoušet v mnoha variacích
– s prvními lístečky kopřivy, bršlicí, se špenátem i s medvědím česnekem.

Ingredience na těsto:
120 g studeného másla
3 g soli
200 g mouky
1 vejce
80 g přebytečného kvásku (nebo menší vejce)

Postup:
Máslo s moukou promíchejte na drobenku – ručně nebo střední metlou robota. Ve chvíli, kdy máte drobenku, přilijte kvásek a vejce a nechte míchat, dokud se těsto nezačne spojovat v kouli. Pokud se těsto nespojuje, přilijte postupně 1–3 lžíce ledové vody.  Hotové těsto rozválejte do koláčové formy a v ní nechte alespoň 20–30 minut vychladit.

Ingredience na náplň:
150 g směsi zelených bylinek – špenát, kopřiva, pažitka, česnek medvědí či podivný
stroužek klasického česneku (Pokud máte jen špenát, tak přidejte min. jeden stroužek)
50 g baby špenátu bokem
200 g smetany ke šlehání
3 g soli
1 g pepře nebo podle chuti
3 vejce
100 g čerstvého sýra – mozzarella či jiný jemný bílý sýr

Postup:
Smetanu přiveďte k bodu varu a spařte v ní opláchnutou směs zeleného lupení – stačí, aby zavadlo. Přidejte stroužek česneku, pokud ve směsi chybí. Odstavte a promixujte spolu s vajíčky, solí a pepřem, následně do směsi přimíchejte natrhaný sýr a lístky baby špenátu. Směs ochutnejte, dosolte a opepřete podle potřeby.

Troubu předehřejte na 200 °C na horní a dolní pečení, nebo zvolte program na pizzu.  Bylinkovou směs nalijte do těstem vyložené formy a dejte koláč péct. Plech s formou na roštu lze na prvních 15 minut položit na dno, popřípadě na nejnižší možnou úroveň (pizza program), čímž se koláč upeče dohněda i zespod bez předchozího předpékání korpusu.  Quiche pečte asi 40–45 minut (pokud příliš rychle hnědne, přikryjte volně alobalem), poté nechte vychladnout a krájejte až zatuhlý – asi po hodině od upečení.

Zdroj a foto: www.electrolux.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *