Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Slavnosti na počest matek a bohyň se datují již od starověku. Slavme Den matek dál, druhou květnovou neděli i kdykoliv jindy. Protože chceme!

Den matek letos připadl na 14. května.  Nejedná se o tradiční svátek, ale o den na počest všech žen – rodiček. A tradice sahá daleko za naše hranice, do Spojených států, do roku 1914.

Den matek se slaví v zemích po celém světě. V druhou květnovou neděli, jak ho známe my, ale také v jiných ročních obdobích.

Průkopnicí Dne matek byla Anna Jarvisová z Filadelfie, jejíž matka organizovala ženské skupiny na podporu přátelství a zdraví. Během pěti let se tento den slavil prakticky ve všech státech a v roce 1914 jej americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil národním svátkem. Přestože Jarvisová prosazovala nošení bílého karafiátu jako pocty matce, vyvinul se zvyk nosit červený nebo růžový karafiát jako symbol žijící matky nebo bílý karafiát pro matku, která zemřela. Postupem času se tento den rozšířil i na další osoby, jako jsou babičky a tety, které plnily roli matek.

Den matek přetrvává a vyvíjí se. Ten, jak ho známe nyní my, oslavuje rozmanité role matek v dnešní době. Připomíná se mnoho způsobů, jakými matky bojovaly za lepší život svých dětí, od sociální péče až po nenásilí. Vzdává se také hold způsobu, jakým matky s láskou a odvahou vychovávaly a vychovávají své děti.

Den matek 14.5. nebo kdykoliv jen chcete
Oficiálně bychom měli tento den slavit druhou květnovou neděli. Faktem však zůstává, že se jedná o svátek pohyblivý, a tak nikdy není pozdě, anebo brzy, obdarovat svou maminku květinou, přáním nebo třeba něčím na zub. Pokud k tomu všemu přidáte moment překvapení, o to lépe. A v tom vám nejlépe pomůže foodora MARKET. Dárek vyberete a pošlete na požadovanou adresu. Radost tak uděláme během několika desítek minut.

Inspiraci hledejte po celém světě
Nejen datum Dne matek se v zemích po celém světě liší. Rozmanité jsou i tradice tohoto dne. Někde své matce dopřejí luxusní snídani do postele, jinde ji vezmou na celodenní výlet do lázní nebo do restaurace. Někteří je rozmazlují dárky ke Dni matek a jiní se vydávají na nezapomenutelné zážitky. U nás se nejčastěji daruje květina. Nemusíte se držet tradičních karafiátů, vazeb, kombinací a možností, co vybrat, je nespočet. Nechce si květinu uvázat například v Květiny Tralala, které najdete v sekci obchody na platformě foodora.

  • Den matek (neboli Neděle matek) je ve Velké Británii a Irsku ve znamení celodenních výletů a tradičního simnel cake neboli ovocného koláče s mandlovou pastou.
  • Ve Spojených státech se Den matek neobejde bez originálních přáníček.
  • Australané, podobně jako my, sází na květiny.
  • Máte maminku, která miluje večírky? Inspirujte se mexickými tradicemi a dopřejte jí dokonalý Den matek. Día de las Madres je pro mexické rodiny velkým svátkem. Koná se vždy 10. května, bez ohledu na den v týdnu. Oslavuje se od brzkých ranních hodin až do západu slunce.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *