Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

UniCredit Pražská štafeta ozářila metropoli, dvoudenního závodu se zúčastnilo 5300 běžců z 50 zemí

Běžecký festival UniCredit Pražská štafeta znovu bavil českou metropoli. Přes 5300 běžců z celkem 50 zemí světa si v pražském parku Stromovka během dvou dní, úterý 27. a středy 28. června, užilo jeden z nejeuforičtějších závodů vůbec. „Zájem o UniCredit Pražskou štafetu byl znovu enormní. Jsem moc rád, že se lidé chtějí hýbat, že se zvedli ze židlí a udělali něco pro své zdraví. Atmosféra byla oba dny fantastická,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního týmu RunCzech. „Ten týmový spirit je tu neuvěřitelný a to se mi na tom strašně líbí. Spoustu lidí takový závod vyhecuje a někteří začnou běhat pravidelně, což je super. Navíc se běží pro dobrou věc,“ řekl šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, který běžel za charitativní tým Světlo pro svět.

UniCredit Pražská štafeta znovu dostála své pověsti jednoho z nejpopulárnějších běhů v České republice. Závod čtyřčlenných týmů, v němž kolegové či přátelé musí zvládnout čtyři pětikilometrové úseky, provázela nejen skvělá nálada, ale také zdravá soutěživost a radost z pohybu, sdílení a společného zážitku. V prvním dni zvítězil tým Vlčáci v čase 1:03:26, ve druhém si s dvacetikilometrovou tratí nejrychleji poradila Kalokagathia Aliance (0:59:16).

Závodilo se i ve speciálních kategoriích pro zástupce bank a členy České bankovní asociace (Bank Cup), zaměstnance, členy obchodních komor (Chambers Cup) nebo členy a personál zahraničních diplomatických misí, konzulárních úřadů a kulturních středisek cizích států (Diplomatic Cup) a zdravotníků, doktorů a sestřiček (Medical Cup). „Moc jsem si to užil, trochu jsem poslední týdny zápasil s nějakým infektem, ale doběhl jsem,“ prohlásil Jan Janoušek, přednosta Dětského kardiocentra ve FN Motol. „Když si aerobním tréninkem zlepšíte kondici, proběhnete se na zdravém vzduchu, tak to dělá dobře na všechno možné. Metabolismus, prevence cukrovky, prevence kardiovaskulárních chorob, nemáte takovou tu přehnanou reakci na malé zátěže a navíc se vám vyplaví endorfiny, takže to máte jako drogu,“ popsal Janoušek.

Pro nejmenší byl na programu také dm bambini run, kterého se zúčastnilo asi 250 dětí. Tento běh byl zcela zdarma a každý účastník získal tričko, startovní číslo a v cíli medaili. Dle věkových kategoriích byly tratě upraveny od 100 do 200 metrů.

Běžci v rámci hlavního závodu dostali piknikovou deku, unikátní batůžek RunCzech a závodní tričko. Týmy si také mohly užít piknikový koš s občerstvením od partnerů akce a večer plný zábavy v rámci Music Festivalu.

UniCredit Pražská štafeta měla i výrazný dobročinný přesah. Krom jiného byla spojena s organizací Světlo pro svět – Light for the World, která se zaměřuje na léčbu slepoty, zlepšování kvality života a advokační činnost ve prospěch lidí se zrakovým postižením v nejméně rozvinutých částech světa. „Světlo pro svět pomáhá v zemích, kde je dostupnost lékařské péče pro obyvatele komplikovaná. Zajišťují lékařskou péči těm, kteří to nejvíc potřebují. Každá štafeta, která se přes charitativního partnera přihlašovala a spojila se Světlem pro svět, tak přispěla nejméně 800 korunami, což stojí právě jedna operace oka třeba v Africe,“ prohlásil Jiří Ježek.

Běžci podpořili ale také Nadaci Krása pomoci, která pomáhá osamělým seniorům a snaží se jim zajistit plnohodnotné stárnutí. „Cílem naší činnosti je poskytnout starým lidem možnost strávit závěrečnou fázi života důstojně, doma, ve svém prostředí. Věnujeme jim především čas a péči a zajišťujeme vše potřebné, aby mohli zůstat tam, kde to důvěrně znají a kde se cítí nejlépe,“ vysvětlila projektová manažerka nadace Veronika Vraštilová, která byla sama jednou z aktivních účastnic Pražské štafety.

Foto: RunCzech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *