Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZe života

Jen 2 % žen v české populaci pracují v IT. Program European Leadership Academy zvyšuje profesní zapojení žen do tohoto oboru

Ve španělské Valencii proběhlo čtvrté pokračování programu European Leadership Academy (ELA), který se zaměřuje na podporu profesního zapojení žen do oblastí IT a telekomunikací. Exkluzivní vzdělávací program, v němž má každá země Evropské unie jednu reprezentantku, nabízí přednášky i networking s renomovanými odborníky z celé EU a s předními decision makery světových společností. O reálném přínosu projektu ELA svědčí také fakt, že o účast v něm od roku 2021 usilovalo již více než 9000 žen a dívek ze zemí EU. Mezi 29 vybranými frekventantkami nechyběla ani letos zástupkyně z České republiky.

Podíl žen a dívek, které se profesně zaměřují na IT, zůstává stále velmi nízký. Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS* pouhá 2 % českých žen pracují v IT nebo se starají o IT infrastrukturu firem. Jeden z programů, jenž reálně přispívá k přesvědčení žen a dívek, že by se neměly bát realizovat své kariérní ambice v oblasti informačních a komunikačních technologií, je European Ledership Academy. Ta je součástí iniciativy Seeds for the Future společnosti Huawei, jež přispívá k rozvoji technického vzdělávání populace po celém světě.

„Byla jsem nadšena, že jsem konečně našla projekt, který se soustřeďuje na mladé ženy, a hlavně je všem dostupný díky 100% stipendiu. Trochu mě odrazoval název, který směřoval na technologie. Ale když jsem se podívala na oficiální stránky a ujistila se, že jsou vítané ženy s různým backgroundem, neváhala jsem a zkrátka to zkusila. Díky mezinárodnímu dosahu ELA jsem se setkala s úspěšnými a inspirativními experty z mnoha oborů, ale i se svými vrstevnicemi, které už toho hodně dokázaly. Program poskytuje široký záběr, ať už jde o programování, udržitelnost nebo public speaking, opravdu všechno, co se bude v budoucnu hodit,“ říká o programu European Leadership Academy česká zástupkyně v letošním ročníku Anežka Paličková.

Pro efektivní rozvoj průmyslu, zemědělství, vzdělávání a mnoha dalších oblastí je nezbytný přechod do digitální doby. Technologie v současné době využívají téměř všichni, je proto logické, že by se do jejich vývoje a správy měly ve větším měřítku zapojit i ženy. Podle průzkumu IPSOS jsou pro 63 % českých žen motivací pro práci v IT finance. Co je naopak demotivuje, je časový stres (pro 38 %) a práce v převážně mužském kolektivu (pro 31 %). Obecně jako bariéra pro větší uplatnění žen v IT působí zažité společenské stereotypy a nepružnost vzdělávacího systému. A právě to se projekt European Leadership Academy snaží měnit – reálnými aktivitami zaměřenými na vzdělávání žen, jež mají chuť ve svém podnikání a práci technologie využívat.

„Snili jsme o škole, která by umožnila evropským talentovaným ženám utvářet technologickou revoluci. Jsem nesmírně hrdá na vaše pokroky nejen během tohoto týdne ve Valencii a obdivuji vaše ambice budovat udržitelnější budoucnost pro všechny. Sny jsou jen sny, dokud je neproměníme v činy,“ řekla účastnicím letošního ročníku ELA na závěrečném ceremoniálu jeho ředitelka Berta Herrero, vedoucí oddělení diverzity, rovnosti a inkluze ve společnosti Huawei Europe.

* Průzkum společnosti IPSOS probíhal v České republice ve dnech 10.-13. 7. 2023 na vzorku 525 respondentů ve věku 15-65 let.

Zdroj a foto: Huawei

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *