Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Umíte nakrájet mango, a víte jaké je jeho kuchařské tajemství?

Tropické počasí si žádá tropické ovoce. Věděli jste, že když se mangovník rozhodne, urodí až dva milióny plodů?  Jeho šťavnatá, žlutá dužina dokáže ozvláštnit každý recept, ať už ho použijete ve studené či teplé kuchyni. Díky speciálním zracím boxům, kde mango přirozeně dozraje od pecky, si můžete tuto chutnou a plně zralou exotiku dopřát i v Čechách, stejně jako na vaší nezapomenutelné dovolené. Mango není jablko, ale i tak se dá dobře krájet. Existuje několik triků, jak ho rychle a snadno zpracovat.

Mangovník je v mnoha ohledech jedinečný strom, dorůstá do výšky 20 metrů, dožívá se v průměru 100 let a každoročně na něm vykvete přibližně čtyři miliony květů. Z nichž vzejde v plod „pouze“ dvacet pět tisíc. Za svůj dlouhý život tak stihne urodit až dva miliony plodů.

Aby mango chutnalo stejně jako v Mexiku, Brazílii nebo jihovýchodní Asii, kde se nejčastěji pěstuje, nechává ho česká firma Titbit dozrát ve speciálním zracím boxu. Pomocí cirkulace vzduchu a vlhkosti vzduchu simulují přirozené dozrávání ovoce na stromech. Jde o pomalý, přirození proces, kdy plod zraje od středu ke slupce. Výsledek však stojí za to.

Pokud chcete déle skladovat zralé mango (označené RTE, tedy ready to eat), uchovávejte ho ideálně v lednici. Pokud se rozhodnete koupit mango bez označení RTE, tedy nezralé a  tvrdé plody, je ideální je nechat volně položené při pokojové teplotě. Na parapetu okna se mohou nezralá manga ještě mírně dovybarvit – odbouráním chlorofylu se objeví karoteny žluté/oranžové/červené barvy. Mango může vážit až 2 kilogramy, v obchodě však nejčastěji najdete manga o váze 350 gramů až 750 gramů.

Tato žlutá pochoutka je velmi bohatá na vitamín A i C a při konzumaci 300 g manga pokryje doporučený denní příjem těchto vitamínů. Je výborné pro regeneraci kůže, ale také sliznic. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou balzámem na nervy, ale také pomáhají předcházet kožním problémům. Hojně obsažené jsou také minerály, především draslík, hořčík a železo. Konzumace manga se doporučuje při vysokém krevním tlaku, ale i diabetikům.

@titbitcz

Trocha inspirace, jak nakrájet mango! 🥭 Pozor, poslední způsob bude fungovat jen s opravdu zralými kousky. 🙂 #ovoce #ovozel #titbitcz #mango #mangocutting #svacina #vege #vegan

♬ Taste It – TELL YOUR STORY music by Ikson™

Mango v kuchyni
Dužina manga je sytě žlutá, ale může být oranžová i světle žlutá, záleží na odrůdě a zemi sklizně. Zralé je velice šťavnaté a obsahuje až 41 aromatických substancí, díky kterým má nezaměnitelné aroma a chuť. S velikou oblibou se konzumuje čerstvé, výborné je však také v salátech, ať už ovocných nebo zeleninových. Skvěle chutná vychlazené a nakrájené na kostky. Přidat ho můžete do jogurtů nebo smoothies. Sorbet z manga nebo zmrzlinový pohár jsou zaručené odměny. Díky výrazné chuti a vysoké šťavnatosti se z něj připravují skvělé marmelády a džemy. Gurmánský zážitek vám mango zaručí, když jej přidáte jako přílohu k masitým a slaným pokrmům.  Oblíbené je především ve formě mango-chutney, což je rozvařené mango se zeleninou a kořením. Toto chutney je pak vhodné zejména k rybám nebo drůbežímu masu. Pokud jste milovníci sýrů, určitě si pochutnáte na kombinaci manga se sýry typu hermelín nebo camembert.  Jste-li začátečníci nebo jen zvědaví, jak se mango krájí, podívejte se na pár tipů, jak nakrájet mango. Pozor, poslední způsob bude fungovat jen s opravdu zralými kousky.

Letní závitky s mangem a krevetami
Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a vzhledem k venkovním teplotám i lehký. Navíc pokud hledáte originální recept na venkovní party, tohle je trefa přímo do „žlutého“.

Suroviny na 4 porce:
1 malé Mango, nejlépe RTE (od Titbit)
8 plátků rýžového papíru
16 oloupaných kousků vařených krevet
8 lístků salátu
čerstvé bylinky: koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka

Postup:
Nejdříve oloupejte a nakrájejte mango na plátky. Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vodu okapat a položte papír na čistou utěrku. Asi do třetiny papíru dejte nasekaný salát vašeho výběru a na něj dejte dvě krevety, mango a čerstvé bylinky dle chuti. Část rýžového papíru, která je blíže k vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte do dózy pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek. Podávejte s omáčkou.

Omáčka Nuoc Cham
štáva z 1 velké limentky
1 ks rozmačkaný stroužek česneku
2 polévkové lžíce nebo dle chuti cukru krupice
6 polévkových lžic nebo 90 ml vody
3 polévkové lžíce rybí omáčky
1 nebo 2 najemno nasekané pálivé papričky

Postup:
V malé misce smíchejte větší část limetkové šťávy, rozmačkaný česnek, cukr a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte případně zbytkem limektové šťávy, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.

TIP:
Zralé mango je měkké, avšak pružné. Rozhodně nesmí být rozměklé. Dostupné druhy manga, které lze u nás koupit najdete i na stránkách www.titbit.cz, kde si můžete vybrat svého favorita podle vašich preferancí. A nemusíte zůstávat jen u samotných plodů. Z manga se dělá i skvělé chutney nebo i pálenka.

Zdroj a foto: www.titbit.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *