Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vitana kápla na chuť s novými tekutými bujóny

V kuchyni to nemáme vždy lehké. Chceme jíst moderně a vyladit svá jídla k dokonalosti — příkladem může být třeba orientální kuskus, italské rizoto nebo dýňová polévka. Ovšem všechny tyto pokrmy mají jedno společné: na jejich přípravu a dochucení je nutné mít po ruce vždy poctivý vývar. Jenže doba se s námi nepáře, potřebujeme šetřit čas a nemůžeme v kuchyni strávit dlouhé hodiny. Stejně tak potřebujeme šetřit peníze: neplýtvat potravinami a přesně je dávkovat.

Pomůže nám s tím novinka, která ještě před nedávnem v obchodech prostě nebyla k dostání – tekuté koncentrované bujony. S tímhle úplně novým produktem přišla na jaře letošního roku tradiční česká značka Vitana. Pár kapkami koncentrovaného bujonu je možné naprosto přesně doladit domácí gurmánskou večeři, ale stejně rychle a pohodlně z něj můžete připravit několik litrů vývaru. Snadno se dávkuje a na boku lahvičky máte navíc měřítko.

Jedna lahvička o objemu 180 ml, kterou můžete mít vždy po ruce v chladničce, v sobě ukrývá silnou, koncentrovanou chuť na přípravu až devíti litrů vývaru, vybrat si lze ze tří klasických variant – kuřecí, hovězí a zeleninový. Inovativní konzistence umožňuje jednoduché využití při vaření nejrůznějších druhů jídel, od omáček po tradiční vývary.

„Když jsme tenhle produkt vyvíjeli, vlastně jsme si položili otázku proč se koncentrovaný tekutý bujon na běžném trhu ještě neprodává. Je to přece univerzální parťák do kuchyně, úžasně šetří čas a má spoustu výhod. Ale koneckonců, kdo jiný, než Vitana by měl s takovým nápadem přijít,“ říká Zuzana Jirsová, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, do jejíhož portfolia značka Vitana patří. A dodává: „Je přece skvělé mít bujon v tekutém stavu vždy po ruce, a jen málokdo má v lednici v hrnci neustále připravený hrnec vývaru“.

Tento měsíc na podporu koncentrovaných tekutých bujonů Vitana pustila do světa nový televizní spot. V něm si diváci prohlédnou tři různé kuchyně, tři různé osobnosti, jejich přístupy k vaření a způsoby využití tekutých bujónů při přípravě tří různých typů jídel. Kromě klasického vývaru ve spotu uvidí také kuskus s grilovanou zeleninou a jednu perlu francouzské kuchyně — hovězí po Burgundsku.

Tekutý bujón je nezbytným pomocníkem do kuchyně jak pro začínající kuchaře, tak i pro ty zkušenější. Možnost šetrného vaření, které chutná stejně intenzivně a poctivě, jak dlouhé hodiny vyvařování v hrnci, ocení totiž každý.

Hovězí po Burgundsku
Porce: 6
Doba přípravy celkem: 240 minut + 24 hodin nakládání

Suroviny:
Vitana tekutý bujón hovězí 22 g (1,5 polévkové lžíce)
Voda 400 ml
Červ. víno burgundského typu 750 ml
Hovězí maso – kližka nebo líčka 1000 g
Cibule 350 g
Česnek 8 stroužků
Bobkový list 8 ks
Rajčatový protlak 100 g
Hladká mouka 30 g (2 vrchovaté polévkové lžíce)
Žampiony 200 g
Mrkev 200 g
Anglická slanina 400 g
Olej řepkový 100 ml
Sůl, pepř

Postup:
Maso rozdělíme na šest velkých kusů. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Maso vložíme do marinovací nádoby, případně většího „zip sáčku“ a zalijeme vínem. Přidáme cibuli, stroužky česneku a bobkový list. Vložíme do lednice a necháme 24 hodin marinovat, občas promícháme.

Po marinování maso vyjmeme a osušíme. Víno scedíme, z cibule vyndáme (nevyhazujeme) bobkové listy a česnek. V kastrolu se silným dnem rozpálíme 80 ml oleje, nasypeme na něj 10 g soli a zprudka orestujeme maso. Poté maso vyjmeme a vložíme cibuli z nálevu. Stáhneme výkon a restujeme do tmavě hnědé barvy. Když cibule zhnědne, přidáme česnek a bobkové listy, které jsme vyndali z nálevu. Poté přidáme protlak a restujeme alespoň tři minuty. Zaprášíme moukou a restujeme další tři minuty. Vlijeme 1/3 vína z nálevu a v kastrolu vytvoříme hustou kaši, kterou řádě promícháme, aby v ní nebyly hrudky. Zbytek vína vlijeme postupně za stálého míchání. Když je všechno víno v kastrolu, vyvaříme alkohol, vrátíme zpět maso, zalijeme vodou a přidáme Vitana tekutý bujón hovězí. Přivedeme k varu, snížíme výkon na minimum a pod poklicí za občasného míchání dusíme alespoň tři hodiny.

Slaninu a očištěnou mrkev nakrájíme na silnější hranolky (1x1x4 cm), žampiony na čtvrtinu. Do středně rozehřáté pánve nasypeme slaninu a vyškvaříme z ní tuk. Slaninu vyndáme, zvýšíme výkon a na zbylém tuku zprudka orestujeme žampiony. Žampiony odložíme ke slanině a na lžíci oleje zprudka orestujeme mrkev.

Hodinu před koncem dochutíme Hovězí po Burgundsku solí a pepřem a přidáme mrkev. Pokud je omáčka řídká, zvýšíme výkon a dováříme bez poklice. Když už je maso měkké, ale ještě se nerozpadá přidáme slaninu s žampióny a dovaříme až se maso po roztržení dvěma vidličkami rozpadá. Pokud nakonec chceme posílit chuť, můžeme Vitana tekutý bujón hovězí přidat těsně před koncem dušení.

Nejlépe Hovězí po Burgundsku chutná druhý den. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Tipy:

  • Maso marinovat nemusíme, ale výsledek nebude tak dobrý.
  • Naložení ve víně způsobí lepší zabarvení omáčky a zrychlí karamelizaci masa a cibule.
  • Pokud chcete, aby omáčka měla silnější zeleninovou chuť, přidejte mrkev na začátku a na konci. Před přidáním slaniny a žampionů, omáčku propasírujte. Rozbředlá mrkev není příliš působivá.
  • Pokud nebude omáčka výrazná, nebojte se použít cukr. Cukr přidávejte po lžičkách a vždy po každé lžičce ochutnejte.
  • Abychom měli omáčku i druhý den, tekutiny v hrnci by mělo být o trochu víc, než je masa, nikdy by ale maso nemělo v tekutině volně plavat!
  • Na tyto pokrmy volte raději širší kastrol než hrnec.

Grilovaná zelenina s kuskusem
Porce: 4
Doba přípravy celkem: 30 minut

Suroviny:
Kuskus 260 g
Voda 520 g
Vitana tekutý bujón zeleninový 50 g (3 hluboké polévkové lžíce)
Lilek, cuketa, kapie 1000 g
Žampióny malé krémové 200 g
Rajčata sušená v oleji 80 g
Petržel plocholistá s natí 100 g
Balsamico redukce
Olej řepkový
Olej olivový
Sůl, pepř

Postup:
Vodu s Vitana tekutým bujónem zeleninovým přiveďte k varu a pět minut vařte. Poté vývarem zalijte kuskus, přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte a nechte nabobtnat. Po stanovené době v návodu k přípravě kuskus promíchejte a udržujte v teple.

Během přípravy kuskusu očistěte a nakrájejte lilek, cuketu a kapie na velké kousky. Žampióny očistěte papírovou utěrkou. Kusy zeleniny potřete řepkovým olejem a zprudka ogrilujte nebo orestujte na pánvi. Stejným způsobem poté připravte žampióny. Tepelně upravenou zeleninu dejte stranou a nechte zchladnout, aby nebyla horká. Mezi tím na proužky nakrájejte sušená rajčata v oleji, otrhejte listy z petržele a nahrubo posekejte. Nyní zeleninu pokrájejte na menší kusy, osolte, opepřete a zlehka promíchejte s rajčaty a petrželí. Během míchání můžete přidat dle chuti balzamikovou redukci nebo po kapkách přidat Vitana tekutý bujón zeleninový a doladit výslednou chuť k dokonalosti.

Podávat můžeme jako salát, tedy zeleninu promícháme s kuskusem nebo na kuskus navršíme grilovanou zeleninu.

Tipy:

  • Vývar na kuskus připravte opravdu silný, těstovina výraznou chuť vývaru stáhne.
  • Na olejování zeleniny před grilováním použijte například silikonový štětec, zredukujete tak potřebné množství oleje k potření zeleniny.
  • Ke grilování nebo restování je vhodný olej řepkový, má vyšší bod zakouření. Panenský olivový si nechte na konečné dochucení.
  • Zeleninu na grilování před tepelnou úpravou nesolte a krájejte podél na velké kusy – zelenina během úpravy ztratí méně vody, bude se vám s ní lépe a rychleji pracovat a na konci nebude tolik rozbředlá.
  • Pokud jsou žampiony opravdu malé, klidně je restujte v kuse. Jinak stačí, když je přepůlíte.
  • Grilovanou zeleninu konzumujte raději vlažnou než horkou. Grilovaný lilek, cuketa, kapie atd., mají velmi jemnou chuť, kterou byste si přes vysokou teplotu ihned po úpravě nedokázali vychutnat.
  • Zeleninu solte až na konec. Nebude během úpravy ztrácet tolik vody.
  • Mladé lilky předem nenasolujte, není to potřeba.

Kuřecí polévka s nudlemi
Porce: 6
Doba přípravy celkem: 30 minut

Suroviny:
Voda 1500 ml
Kuřecí křídla 6 ks
Vitana tekutý bujón kuřecí 50 g (3 hluboké polévkové lžíce)
Česnek 4 stroužky
Mrkev 70 g
Celer 70 g
Kořenová petržel 70 g
Plocholistá petržel s natí 50 g
Mouka hrubá 100 g
Máslo 5 g
Vajíčko L 1 ks
Olej řepkový nebo slunečnicový
Sůl, pepř

Postup:
Plocholistou petržel otrháme a listy nahrubo pokrájíme. Zbylé stonky můžeme přidat do hrnce s vodou na vývar. Z mouky, vajíčka a másla vypracujeme tužší těsto a dáme alespoň deset minut odležet. Kuřecí křídla očistíme a pokrájíme na menší kousky.

Do vody přidáme Vitana tekutý bujón kuřecí, oloupané a naprasklé (nerozdrcené) stroužky česneku, kuřecí křídla a vaříme nejméně 90 minut.

Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kostky nebo proužky a minutku orestujeme na dvou lžicích oleje. Zalijeme vývarem bez stonků, česneku a křídel a vaříme, dokud nebude zelenina ještě trochu tvrdá, tzv. na skus.

Z těsta vyválíme placku o síle 0,5 mm. Necháme alespoň deset minut oschnout a nakrájíme na 5 cm široké pláty, které klademe na sebe. Zarovnané pláty těsta krájíme na tenké nudle. Přidáme do polévky a vaříme další tři minuty.

Kuřecí křídla obereme a maso bez kůže vložíme do polévky. Abychom doladili polévku podle své chuti, lze po kapkách přidat Vitana tekutý bujón kuřecí i na úplný závěr. Listy petržele a čerstvě mletý pepř použijeme přímo do talíře před podáváním.

Tipy:

  • Vitana tekutý bujón kuřecí je skvělá volba, pokud zrovna nemáme dostatečné množství masa na vývar.
  • Pro zjednodušení můžeme koupit vlasové nudle již hotové.
  • Pokud budete zeleninu strouhat, přidejte o 250 ml více vody a 1/4 lžíce Vitana tekutého bujónu kuřecího, strouhaná zelenina po uvaření více saje.
  • Pokud chcete polévku méně zakalenou, uvařte nudle vedle v hrnci s osolenou vodou. Po uvaření je propláchněte ve studené vodě a vložte do vychlazené polévky – nedostane se do ní tolik mouky, nudle nebudou sát tolik vývaru a škrob z mouky nebude kalit polévku.
  • Pokud budete vařit nudle v polévce, pamatujte, že nudle zvětší svůj objem 2x, když jsou čerstvé a až 4x, když jsou sušené.
  • Čím větší jsou kostky zeleniny, tím méně polévku barví a předávají ji zeleninovou chuť. Větším kostkám zeleniny zůstává výraznější zeleninová chuť, ale polévka se musí déle vařit.
  • Nudle i zelenina v polévce teplem tzv. docházejí. Pokud tedy neplánujete polévku servírovat ihned, zastavte var, když je zelenina na skus a čerstvé těstoviny povařte pouze minutku.

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *