Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Dýňové hrátky s Haribo

Halloween se blíží a s ním i tradiční vyřezávání a malování dýní! Podle staré irské tradice je jejich dlabání ochranou před vším zlým a svítí zbloudilé duši opilce Jacka na cestu. Ať v legendu věříte či nevěříte, vyřezávané dýně patří ke každému podzimu. Děsivé, smějící se dýně nebo bláznivé kombinace „dýňáčků“? Využijte babího léta a spolu s dětmi se u dýní pořádně vyřaďte!

Vyřezávané dýně se staly symbolem podzimu i u nás v Česku. Víte však, jak ony děsivě se usmívající tykve vznikly? Irská legenda praví, že žil jednou dávno starý opilec Jack a dokázal přelstít samotného ďábla, dokonce dvakrát. Poprvé ho Jack donutil proměnit se v minci a podruhé ho poslal pro jablko na strom, na jehož kmen nakreslil kříž a ďábel pak nemohl zpátky. Když přišel Jackův soudný den, v nebi ho pro jeho hříchy nechtěli a do pekla nemohl, neboť měl od ďábla slib, že ho tam nikdy nevezme. Jackova duše tak bloudí a na cestu si svítí žhavým uhlíkem, kterou vložila do vydlabaného tuřínu. Proto lidé začali vydlabávat dýně a do nich vkládat svíčky. Věří, že si je Jack vezme na cestu a na oplátku je ochrání.

I když příběh málokdo zná, dýně jsou dekorací téměř v každém okně či předzahrádce a patří už ke každému Halloweenu (jehož název mimochodem vznikl zkrácením All Hallows’ Eve, v překladu předvečer Všech svatých). V Česku oslava zakotvila docela nedávno a velkou oblibu si získala především u dětí. Dýňové tvoření, strašidelná maškarní a sladkosti se staly znaky každého podzimu.

Zavzpomínejte si na své mladší já, probuďte v sobě umělce a vyzdobte si s dětmi domov strašidelnými dekoracemi.

Dýňové kreace
Tradiční vyřezávání dýní je pro děti velká legrace. Vyrobit si ze zeleniny hravý obličej je děsné vzrůšo! Klasická předloha dýně s trojúhelníkovým nosem, jak se přes pár zubů děsivě usmívá, je klasikou každé domácnosti. Vyzkoušejte nové variace obličejíků a stvořte tak milounkou kočičku, jednooké mimozemšťany nebo děsivého „dýňáka“, který požírá menší tykvičku. Nezapomeňte se během přípravy dýní správně posilnit a pravidelně uzobávejte halloweenskou edici Haribo Halloween, která je naplněna drobnými pytlíčky Haribo Roulette, Haribo Vampire, Haribo Happy Hariween nebo oblíbení Haribo Goldbären Saft. Vysypte jimi „vnitřek“ vydlabané dýně, který potěší koledníky, ale i tvůrce. Pokud vládnete raději fixou než nožem, použijte tykev místo plátna a proměňte je podle své fantazie. Halloween je čas, kdy je možné všechno! Zakoupíte za 99 Kč.

Foto: archiv Haribo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *