Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Blíží se prolomení hranice při 5% úrokové sazbě u hypoték. Nyní je ideální čas pro nákup nemovitostí

Mnozí Češi již netrpělivě vyhlíží pokles úrokových sazeb hypoték. Vyplatí se počkat na pokles sazeb pod 5 %, nebo naopak koupit nemovitost co nejdříve? Nevyplatí se příliš otálet, nyní je totiž nejlepší doba na výhodný nákup nemovitosti. Na trhu je v tuto chvíli dostatek zajímavých nabídek bytů i rodinných domů a s prodávajícími je stále možné vyjednávat o slevě.  Již v příštím roce se situace na trhu začne radikálně měnit, u hypoték zřejmě dojde k prolomení psychologické 5% hranice a na realitním trhu výrazně přibude kupujících. Prodávající si zejména u kvalitních nabídek budou moci opět začít vybírat z více zájemců a ceny nemovitostí zřejmě porostou. 

„V uplynulých třech letech šel realitní i hypoteční trh z extrému do extrému. Ještě v roce 2021 se na volné nemovitosti doslova stály fronty a prodávající si mohli diktovat podmínky. Tento rok byl rekordní i z pohledu zájmu o financování bydlení, kdy české banky poskytly nové hypotéky za 368 miliard korun. Po rychlém zvýšení hypotečních sazeb ve druhé polovině roku 2022 zájem o nemovitosti opadl. Z realitního trhu se totiž během krátké chvíle ve velkém vytratili lidé, kteří by měli zájem financovat vlastní bydlení hypotékou. Dominantní postavení získali kupující platící v hotovosti,“ shrnuje nedávný vývoj na trhu Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamíru.cz.

Aktuální situace na hypotečním trhu: úrokové sazby klesají, inflace ustupuje
Úrokové sazby hypotečních úvěrů dosáhly svého vrcholu na přelomu let 2022 a 2023. Od začátku letošního roku sazby jen nepatrně klesají. V září se úroky u hypoték podle statistiky ČBA Hypomonitor přiblížily k hranici 5,7 %, což byla nejnižší hodnota za poslední rok. Dobrou zprávou je ustupující inflace. Růst cen již podle očekávání České národní banky pozvolna klesá a v příštím roce by se inflace podle aktuální prognózy mohla dostat na kýženou hodnotu 2,1 %. Jakmile centrální banka přistoupí ke snižování sazeb, banky získají prostor pro zlevňování hypoték.

„Už nyní vidíme, že zájem o hypotéky začíná pomalu ožívat. Pozitivním impulsem byla jednoznačně červencová deaktivace limitu DSTI a také zajímavější akce bank. U nejlepších nabídek se dnes sazba výrazně přiblížila k pěti procentům“, uvádí Libor Vojta Ostatek, hypoteční expert společnosti Broker Trust.

Kdy očekávat prolomení 5% hranice?
Při příznivém vývoji inflace by mohla centrální banka začít snižovat základní úrokové sazby již na přelomu letošního roku. Aktuálně je základní 2T repo sazba na úrovni 7 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1999. Pokud se v následujících měsících bankovní rada ČNB rozhodne základní úrokové sazby snižovat, bude postupovat velmi opatrně. Pokles sazeb nebude rychlý a razantní, ale pozvolný a značně opatrný. Na přelomu roku lze očekávat snížení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu.

Libor Vojta Ostatek k tomu dodává: „Nelze očekávat razantní propad úrokových sazeb hypoték. Reálně by v příštím roce mohly klesnout pod 5 %, ale po většinu roku budou výrazně nad 4 %. Úspora za čekání na pokles sazeb tedy nemá zásadní přidanou hodnotu. Mnohem větší přínos má využití současné situace na realitnímu trhu. Jakmile sazby prolomí 5% hranici, na trh přijdou noví zájemci a nynější výhodná pozice kupujících začne slábnout. Nabídka nemovitostí se zúží, prodávající budou opět více sázet na růst cen a jejich ochota jednat o slevách znatelně ochladne.“

Aktuální vývoj realitního trhu: nabídka převyšuje poptávku
Trh s nemovitostmi je v porovnání s předchozími lety stále v útlumu. Nabídka volných bytů a rodinných domů výrazně převyšuje současnou poptávku. Nabídkové ceny nemovitostí víceméně stagnují a další plošné snižování cen je za současné situace málo pravděpodobné.

Na ceně rozhodně nebudou ztrácet kvalitní nemovitosti. Jedná se především energeticky úsporné novostavby a zrekonstruované nemovitosti v dobré lokalitě. Jejich reálné ceny budou spíše dále mírně růst. Pokračující mírný růst cen je patrný také u stavebních pozemků, kterých je dlouhodobě zejména v atraktivních lokalitách nedostatek. Zajímavé individuální slevy dnes nabízejí především ti majitelé nemovitostí, kteří s prodejem spěchají.

Nejžádanější jsou menší byty ve městech
S rostoucími cenami Češi mnohem více přemýšlí nejen nad samotnou energetickou náročností nemovitosti, ale také dalšími výdaji souvisejícími s bydlením. Významnou položkou v rodinném rozpočtu je například doprava do města.

Z velkého průzkumu hyponamíru.cz k vývoji realitního trhu v prvním pololetí roku 2023 vyplynulo, že mezi nejžádanější dnes patří právě byty ve městech. Vzhledem k současným vyšším reálným cenám roste poptávka po menších jedno či dvoupokojových bytech. Oproti minulým letům je naopak patrný nižší zájem o nemovitosti v delší dojezdové vzdálenosti do zaměstnání, obchodů nebo zdravotnických zařízení. Hůře prodejné jsou i starší nemovitosti, které vyžadují zásadnější opravy či celkovou rekonstrukci.

Rostoucí ceny nemovitostí táhnou vzhůru i výši tržního nájemného. Právě cena nájmu je často sledovaným parametrem při úvahách o pořízení vlastního bydlení na hypotéku. Bydlení v podnájmu má kromě vyšší ceny i další úskalí. Pokud si pronajímáte byt od soukromé osoby, zpravidla získáte smlouvu na jeden rok s možností dalšího prodloužení. Nemáte tedy žádnou jistotu, že v oblíbené lokalitě budete moci zůstat bydlet dlouhodobě.

Nákup nemovitostí se nevyplatí dále odkládat
Mnozí zájemci o vlastní bydlení s nákupem váhají. Vyplatí se tedy čekat na levnější hypotéky? Ať se to na první pohled nemusí zdát, současná doba je pro nákup nemovitosti ideální. „I když jsou hypotéky dražší než v minulosti, v následujících letech půjdou sazby dolů. Při správném načasování refixace či refinancování docílíte výhodnější sazby a nižší měsíční splátky hypotéky. Plošné snižování cen je ve střednědobém i dlouhodobém pohledu málo pravděpodobné, takže ve výsledku i při koupi na hypotéku s nynější vyšší úrokovou sazbou vyděláte. V současné době lze nemovitost koupit bez tlaku, protože za kupujícím nestojí dlouhá řada zájemců,“ vyjmenovává na závěr několik výhod včasného nákupu nemovitosti Miroslav Majer z hyponamíru.cz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *