Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Tady bydlím já: Užovka! a Mlok! Online knihovna CCBC představuje zbrusu nová videa českých ochránců přírody.

Čeští ochránci přírody sdružení v Českou koalici pro ochranu biodiverzity (dále  CCBC) spolu s hlavním městem Praha přinášejí radostnou zprávu. V hustě obydlených městských oblastech České republiky s námi žijí i početné  populace mloků skvrnitých a užovek podplamatých! A protože dobré zprávy  si zaslouží šířit, CCBC natočila za podpory Magistrátu hlavního města Prahy o jeho  hadích a mločích obyvatelích přírodovědná videa pro děti základních a středních škol.  Krátké filmy Tady bydlím já: Mlok! a Tady bydlím já: Užovka! spolu s dalšími  výukovými materiály zvou do Online knihovny a na YouTube

Chceme dětem ukázat, že i v našem rušném hlavním městě je bohatá biodiverzita  a že se tu můžeme osobně setkat také s ohroženými druhy,“ říká k videím jedna  ze zakladatelek Online knihovny Adéla Hemelíková. „A čím víc toho o nich budou vědět, tím  víc si je oblíbí. Fakta o zvířatech, jejich ochraně a inspirace k pomoci druhým jsou naší  cestou, jak učíme děti žít v rovnováze s přírodou,“ dodává ředitelka CCBC a další z autorek  projektu Kristýna Nováková. 

Online knihovna CCBC vznikla pro environmentální vzdělávání a výchovu v roce 2021.  A velmi brzy se stala více než užitečnou v době koronavirové krize jako pomoc pro učitele,  kteří se museli vyrovnávat s nedostatkem materiálů pro online výuku. Aktuálně obsahuje  téměř čtyřicet videí a k tomu doprovodné pracovní listy, infokarty a slovníčky pojmů.  Knihovnu již navštívilo více než 9 800 lidí. Na YouTube má více než 124 000 zobrazení  a kromě toho jsou videa i materiály dostupné také na webu ČTedu. 

Za podpory Magistrátu hl. m. Prahy jsou teď v Online knihovně CCBC nová kvalitní výuková  videa, pracovní listy, infokarty, slovníčky pojmů pro žáky ZŠ a studenty SŠ. K Opylovatelům  přibyla videa Tady bydlím já: Mlok! a Tady bydlím já: Užovka! Zmíněné materiály k nim jsou  dostupné na ccbc.cz pro učitele a žáky a vůbec pro každého, kdo má zájem se o vybraných  tématech dozvědět více. Vytvořené materiály mohou používat učitelé v online i v prezenční  výuce na školách, rodiče vzdělávající děti doma, ale také komunitní centra a kluby.  Vytvořená videa přispívají k popularizaci daných druhů a šíření osvěty o jejich ochraně a významu. 

Snahou CCBC bylo vytvořit taková videa, která by i přes malý rozpočet mohla obsahem  a kvalitou směle konkurovat zahraniční produkci a zároveň se v rámci mluveného slova co  nejvíce přiblížila rétorice dnešních dětí. V konkurenci se sociálními sítěmi není jednoduché  zaujmout děti filmem o přírodě. Základem byla svěží optika fotografa Víta Lukáše  a kameramana Štěpána Alexandera, skvělý scénář Adély Hemelíkové a Kristýny  Novákové a zároveň překlad z „řeči biologické” do „řeči lidské”, o který se postarala Viktorie  Seifertová, teprve 13letá ambasadorka CCBC. Duši užovkám a mlokům vdechl hlas herce  Tomáše Juřičky

A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na „mlokologa“ Jiřího Vojara z Fakulty životního  prostředí ČZU v Praze, který ve filmu Tady bydlím já: Mlok! mimo jiné vysvětlí, jak mlokům  můžeme pomoci my lidé.  

Videa se natáčela v průběhu celého roku, ve dne v noci, a vzhledem k aktivitě mloků i za každého počasí. Často jsme na zvířata marně číhali i dlouhé hodiny. Máme proto velkou  radost, že naše úsilí stálo za to a že můžeme nejen dětem představit dva velmi zajímavé  druhy naší fauny,” říká Vít Lukáš. „Celkem jsme v terénu strávili více než 200 hodin, natočili  6 hodin čistého materiálu, který jsme poté téměř 120 hodin zpracovávali. Z toho všeho  pak vznikla dvě osmiminutová videa,“ dodává Štěpán Alexander.  

Tak tady jsou! 

Zdroj a foto: https://ccbc.cz/  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *