Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

30 let pomoci: Program Adopce na dálku® změnil životy 36 tisícům chudých dětí 

Program Adopce na dálku®, který organizuje Arcidiecézní charita Praha, je nejdéle fungujícím českým rozvojovým projektem v zahraničí. Od roku 1993 pomohl více než 36 tisícům nejchudších dětem. Díky českým dárcům získaly vzdělání a s ním šanci na lepší budoucnost.

Arcidiecézní charita Praha představila v Česku jako první organizace koncept adresné podpory chudých dětí z rozvojových zemí. V roce 1993 začala podporovat děti ze slumů v indické Kalkatě, později pomoc rozšířila do dalších míst v Indii a do zemí jako je Uganda, Zambie a další země. Podpora směřuje také chudým dětem do Běloruska.

„Program Adopce na dálku® zaujal desetitisíce českých domácností, pracovních týmů, školních tříd či farností,“ vyjmenovává mluvčí pražské Charity Jarmila Lomozová, kdo se nejčastěji stává „adoptivním rodičem“ na dálku. „Díky tomu jsme mohli za uplynulé tři dekády podpořit více než 36 tisíc dětí a změnit jim život k lepšímu. To je víc než celá populace okresních měst, jako je Tábor, Znojmo nebo Příbram!“

Adresná podpora klíčem k úspěchu Adopce na dálku®
Jedním z klíčů úspěšnosti programu je adresnost podpory. Dárce dostává od podporovaného dítěte dopisy, díky nimž může sledovat, jaké pokroky „jeho“ školák dělá, a může také dítěti poslat dopis. Vedle toho se dozvídá o školních výsledcích a každý rok dostane aktuální fotografii dítěte.

„Adoptivní rodič“ posílá dítěti roční podporu ve výši od 4 900 do 9 000 korun v závislosti na zemi a typu studia. Studentovi pak Arcidiecézní charita Praha hradí školné, školní pomůcky, školní uniformu, školní oběd a v naléhavých případech i zdravotní péči. Vedle podpory vzdělání se pražská Charita stará i o rozvoj zdrojů obživy, staví nové školy, nemocnice, podporuje zdravotní osvětu a celkový rozvoj místních chudých komunit v regionech, kde působí Adopce na dálku®.

Na průběh programu Adopce na dálku® a dalších rozvojových projektů dohlíží pečlivě vybrané a prověřené místní partnerské organizace. Při nedávné kontrolní misi ocenil ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec mimo jiné to, že partnerské organizace nečekají na pomoc pouze z České republiky, ale aktivují i místní zdroje, dárce a také rodiny, které pomoc přijímají. „Vzdělání dětí je klíčem k lepší budoucnosti a naše práce ukazuje, že pomoc jednomu dítěti může proměnit celou rodinu a komunitu,“ uvedl Němec.

Tisíce absolventů se uplatnily na trhu práce
Tři dekády pomoci přinesly tisíce absolventů programu Adopce na dálku®, kteří jsou dnes již dospělí, kteří mají své rodiny a své děti. Díky vzdělání našla většina z nich kvalifikované zaměstnání. Nejčastěji pracují jako řemeslníci (truhláři, automechanici, zedníci atd.), ve službách (kadeřnice, krejčové, kuchaři atd.). Mnohým z nich se podařilo získat vysokou nebo vyšší školu a uplatnili se jako zdravotní sestry, učitelé, sociální pracovníci či inženýři. Bez podpory českých dárců by přitom tito mladí lidé nedokončili ani základní školu.

Absolventi programu Adopce na dálku® se často rozhodnou podporovat ve vzdělání své sourozence, děti svých příbuzných a dokonce neznámé chudé děti. „Jsem vděčná/ý za pomoc, kterou jsem dostal/a. Moji „adoptivní“ rodiče jsou mi vzorem. Chci pomáhat dalším dětem, aby dostaly stejnou šanci, jakou jsem v  životě dostal/a já,“ vyjadřují často absolventi. Například Philip Walakira založil v Ugandě organizaci na podporu více než 200 potřebných dětí: „Adopce na dálku® mi změnila život. Dala mi nejen vzdělání. Dala mi inspiraci k mému životnímu poslání.“

Představa na změnu života konkrétnímu chudému dítěti je natolik přitažlivá, že řada dárců podporuje hned několik dětí najednou. Každý osmý dárce podporuje dvě a více dětí. Nejvíce „adopcí“ přijal pan Libor z Brna. Podporuje 74 dívek z Indie. Jedenáct dětí podporuje 46letá Gabriela z Prahy. „Studium dětí z rozvojových zemí je důležité. Radost mi dělají dopisy od nich, obrázky, vysvědčení. Jejich úspěchy prožívám s nimi,“ říká empatická žena.

Aktuálně studuje v programu Adopce na dálku® 7 600 dětí. Nejvíce z celkového počtu 36 500 absolventů je z Indie (23 300), dále z Ugandy (10 000), v Zambii a Bělorusku přes tisícovku. Na podporu českých dárců aktuálně čeká 590 školáků.

Zdroj: adopcenadalku.cz, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *