Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Propojení zlata a intimity lidského těla. Umělkyně Erika Voith vystavuje svá díla v Art & Event Pointu Černá Labuť

Zlatu se vždy přikládal nejhonosnější význam. Pro své jedinečné vlastnosti se stal drahocenným elementem výtvarných děl už před tisíciletími a napříč všemi kontinenty. Pro svoji tvorbu si jej vybrala i umělkyně Erika Voith, která jej propojuje především s náměty nahého lidského těla. Své obrazy nově představuje do konce ledna 2024 v Art & Event Pointu Černá Labuť v rámci výstavy TĚLO ZLATO SVĚTLO. Jejím pořadatelem je kulturní instituce Art Lines.

Erika Voith (*1988) vystudovala Střední školu umění a designu v Brně. Během studia Dějin umění na Masarykově univerzitě absolvovala stáž na Národní akademii v Athénách. Navíc krátce studovala scénografii na pražské DAMU a portrétní malbu na Akademii v Calgary. Své zkušenosti obohatila také prací v Saatchi Gallery v Londýně. Podílela se mimo jiné i na natáčení oscarového filmu Revenant s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

„Obdivuji umění, které snoubí kreativitu s řemeslnou precizností, a proto jsem rád, že můžeme návštěvníkům odhalit tuto novou výstavu. Zlato je materiálem, se kterým pracovali staří mistři a snažili se dosáhnout dokonalosti. V umění tak má nezastupitelnou roli. Design prostoru Art & Event Pointu Černá Labuť navíc k takovému spojení přímo vybízí,“ uvádí Ondřej Škarka, zakladatel kulturní instituce Art Lines.

Fascinace ikonami i lidským tělem
Zlatým hávem obestřené obrazy Eriky Voith vychází z fascinace skvostnými byzantskými ikonami nebo raně křesťanskými mozaikami. Intenzivní impuls vedl umělkyni k dokonalému osvojení starověké řemeslné metody olejového zlacení. Autentičnost její tvorby v intencích letité tradice podtrhuje užití ryzího dvacetičtyřkarátového zlata a pigmentů namletých v proslulém holandském mlýnu Verfmolen de Kat.

„V širokém repertoáru Eričiných námětů dominuje nahé lidské tělo v rozličných polohách a pózách, vždy veristicky vykreslené. Zvláštní pozornost věnuje malířka gestům, artistním pozicím rukou a každému článku jednotlivých prstů. Pečlivě zaznamenaná poddajná pokožka dlaní navíc evokuje důvěrný lidský dotek, obnaženou křehkost a zranitelnost. Všeobjímající zlatou aurou jako by Erika vzdávala hold lidství. Projevuje úctu k tělu v roli důmyslného chrámu a k lidské vnímavosti vůči druhým i vůči sobě samému,“ vysvětluje Michaela Vaňková, kurátorka výstavy.

Výstava TĚLO ZLATO SVĚTLO bude pro veřejnost otevřena do 31. ledna 2024, vždy od úterý do čtvrtka, a to od 11:00 do 17:00.

Zdroj a foto: Art Lines

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *