Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZdraví

Železo jako klíč k vitalitě a zdraví

Život v moderním světě s sebou přináší řadu výzev, včetně udržení optimálního zdraví a vitality. Klíčovou roli v tom hraje také nenápadný, avšak životně důležitý minerál – železo. Jeho správná hladina v organismu nám umožňuje cítit se fit, zatímco jeho deficit se může na našem zdravotním stavu podepisovat neblaze.

V tomto zimním čase je pro nás zcela samozřejmé myslet na dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Určitě hodně z nás sáhne po „céčku“, někteří třeba doplňují i vitamin D. Co ale takové železo? Jeho role je přitom pro udržování našeho zdraví velmi důležitá, a to v jakémkoli ročním období. Co se s naším tělem děje, pokud nemáme železa dostatek?

Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík do všech částí těla, a zajišťuje tak, že se cítíme svěží a plní energie. Bez dostatečného příjmu železa může dojít k únavě a slabosti, což nám brání v plném užívání života. Pokud pociťujeme neustálou únavu, naše pokožka ztrácí barvu a vlasy a nehty jsou lámavé, může právě to být varovný signál nedostatku železa. Tyto příznaky mohou ovlivnit nejen naše fyzické zdraví, ale i celkovou kvalitu života.

„Pro dostatečný příjem železa ze stravy je důležité věnovat pozornost potravinám na něj bohatým, jako jsou červené maso, luštěniny, ořechy, žloutky či listová zelenina. V případě, že strava není dostatečně rozmanitá nebo jsou ve hře různá dietní omezení, mohou pomoci kvalitní doplňky stravy,“ komentuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny. „Doplňky stravy s obsahem železa mohou být praktickým a efektivním řešením. Díky nim je možné jednoduše zabezpečit potřebný příjem tohoto důležitého minerálu, a udržet si tak zdraví a vitalitu,“ doplňuje. V případě užívání železa ve formě doplňků stravy vám nemusí vyhovovat hned první vyzkoušený produkt. Stojí ale za to nevzdat se a vyzkoušet jiný suplement doplňující do organismu tento zásadní prvek.

Hladina železa v těle se hlídá také během těhotenství a v případě jeho nedostatku je právě v tomto období velmi důležitá jeho suplementace, neboť v případě porodních komplikací (například nadměrného krvácení při porodu) může hladina železa v krvi sehrát klíčovou roli při následném zotavování.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *