Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Úklid v telefonu může snížit stres, náklady, digitální hrozby i uhlíkovou stopu 

Technologie dnes ovládá téměř všechny aspekty našeho života, je proto nezbytné udržovat si pořádek i v digitálním prostoru. Lidé se pouští do digitálního úklidu hlavně kvůli zvýšení své produktivity.

Digitální nepořádek často ale také způsobuje, že na zařízeních nemáme dostatek paměti a přeplněné disky pak zpomalí naše telefony i počítače. Můžeme odhalit leckteré aplikace, které nepoužíváme, a přesto za ně platíme. Ochrana osobních dat je dalším klíčovým podnětem, proč se do úklidu pustit. V otázce bezpečnosti ale hraje roli již také samotná volba zařízení. Méně se mluví o tom, jaký dopad má naše zacházení s “jedničkami a nulami” na životní prostředí. Podívejte se na několik tipů, které vám mohou usnadnit život.

Jak se vyhnout potížím hned na začátku 
V telefonu uchováváme celou řadu osobních dat, přístupových hesel a citlivých údajů. Společnosti pro zabezpečení informací se jednomyslně shodují, že zařízení Apple jsou bezpečnější. Například podle zprávy Forbes cílí až 97 % malwaru na telefony s Androidem, telefony ohrožují zejména nákupy aplikací v obchodech třetích stran. Např. společnost Swappie, která repasuje použité iPhony, uvádí několik faktů, které je před samotnou volbou operačního systému dobré vědět, na svém blogu. Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat software, abyste měli nejnovější záplaty na objevené nedostatky v předchozích verzích.

Základ digitálního (ú)klidu 
Důležitá je hlavně pravidelnost, protože díky naší propojenosti s internetem stále stahujeme další položky, aplikace a data, ale ne všichni jsme zvyklí je také mazat. Klíčem k digitálnímu úklidu je systematické uspořádání svých souborů a aplikací. Začněte tím, že projdete svá zařízení a odstraníte nepotřebné aplikace. Pokud jich máte příliš mnoho, máte nejen přeplněnou plochu ale také to může vést k zpomalení vašeho zařízení. Kromě aplikací se podívejte i na své soubory, důležité zálohujte a nepotřebné smažte.

Dokonce i úklid snižuje naši uhlíkovou stopu
Přestože nemůžeme digitální znečištění vidět, cítit ani nahmatat, je všudypřítomné. Snad všechny online aktivity zvyšují naši uhlíkovou stopu. Každý internetový uživatel přispívá zhruba 1 000 dotazy (tedy jakýkoli vyhledáním, zadáním URL adresy nebo stažením souboru) za rok, což vyprodukuje asi 414 kg CO2. Velké množství dat v online prostoru reálně zatěžuje planetu také. Podle odhadů budou do roku 2025 úložiště dat, konkrétně jejich chlazení, využívat pětinu veškeré vyrobené energie a stanou se jedním z největších světových znečišťovatelů. Už teď datová centra vytvářejí zhruba 3,5 % celosvětových emisí CO2, což je více, než civilní letectví. Pokud tedy hledíte na zdraví naší planety, a třeba jste se již díky tomu stali uživatelem repasovaného telefonu od Swappie, zkuste snížit zátěž na životní prostředí také minimalizováním online času i nepořádku.

Promazat úložiště 
U většiny uživatelů zabírá nejvíce místa složka s fotkami. Promazat je můžete podle jednoduchého klíče – vylučovací metodou – která fotka vám přináší radost a ke které se již nepotřebujete vracet? Pravidelným promazáváním můžete také ušetřit tím, že nebudete potřebovat tak velké cloudové úložiště.

Praktický tip pro iPhone: Aplikace CleanUp 
Tahle aplikace je nástroj určený k optimalizaci a zlepšení výkonu vašeho mobilního telefonu. Nabízí odstranění nepotřebných souborů, čištění cache a dočasných souborů, čímž uvolní místo na disku. Dále umožňuje správu aplikací a fotografií, což vám pomáhá udržovat iPhone organizovaný a efektivní. S jednoduchým rozhraním a rychlým skenováním je ideální pro maximalizaci výkonu a prodloužení životnosti vašeho zařízení. Pravidelným používáním této aplikace můžete snížit riziko zpomalení systému a zvýšit jeho spolehlivost.

Praktický tip pro iPhone: sledování času u obrazovky
Využijte užitečnou funkci iPhone nazvanou “Čas u obrazovky” (Screen time), která poskytuje přehled o vašem času stráveném na telefonu a o použitých aplikacích. Můžete si nastavit časové limity pro aplikace, omezit rušivé notifikace a snížit jas displeje ve stanovených hodinách, což pomůže zlepšit váš spánek a snížit digitální stres.

Jak zajistit digitální bezpečnost u dětí 
Bezpečnost dětí v digitálním světě je pro rodiče prioritou. Užitečné tipy, jak vybrat dětem první telefon a chránit jejich bezpečnost, najdete třeba na blogu Swappie. Jejich repasovaný iPhone se stává stále oblíbenější volbou rodičů i v Česku, a to díky své bezpečnosti, spolehlivosti, odolnosti a také díky nižší pořizovací ceně. Oproti jiným telefonům nabízí iPhone bezpečnostní prvky a kontrolní mechanismy, které pomáhají rodičům lépe spravovat a také monitorovat digitální aktivitu svých dětí. Velmi praktickou funkcí pro rodiče je také možnost “Najít zařízení” (Find iPhone). Repasovaný iPhone je výbornou volbou nejen pro děti, ale také pro naši planetu.

Digitální wellbeing a detox
Pro zdravý a moderní digitální život jsou důležité také schopnosti jako digitální wellbeing a vhodný digitální detox. Pomáhají nám uvědomit si, jak efektivně využíváme technologie a ty jak ovlivňují naše zdraví i životní prostředí. Kvalita online času a rozvoj offline života jsou rovněž klíčové. Krátkodobý digitální detox a strategie digitálního wellbeingu nám pomáhají udržovat rovnováhu mezi digitálním a reálným světem, což přináší prospěch našemu zdraví i planetě Zemi.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *