Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Jak noční běžkování vidí biatlonistky a biatlonisté?

Na noční běžkování jsme se zeptali českých reprezentantek a reprezentantů v biatlonu. Právě oni totiž při tréninku na běžkách tráví spoustu času, a to i večer nebo v noci. Co se jim na této variantě líbí a před čím varují?

Jessica Jislová: Pod lyžováním za tmy si představím to na severu, kde se stmívá ve tři hodiny odpoledne a slunce tam skoro nevidíme. Ale vánoční lyžování, když padají velké vločky, vezmu si čelovku a jdu se s rodinou nebo kamarády projet, to je hezké. Doporučuji nepouštět se do divokých sjezdů, ještě když člověk tolik nezná terén. Znát své možnosti. Čím míň lidí kolem sebe člověk potká, tím hůř si řekne o pomoc.

Tereza Voborníková: Noční lyžování mám hodně ráda. Mám to nejblíž do Vrchlabí na Vejsplachy, kde je umělé osvětlení. Pravidelně tam jezdím a začínám lyžovat až v šest nebo sedm večer, abych se vyhnula většímu počtu lidí. Asi bych nešla běžkovat mimo osvětlený areál. Myslím si, že běžkování je lepší, když může člověk ve dne vidět přírodu kolem sebe. Ale když je možnost lyžovat v osvětleném areálu, tak je to fajn pro někoho, kdo chce jít na běžky třeba po práci.

Jonáš Mareček: Radši lyžuji ve dne, ale vůbec mi nevadí ani lyžování za tmy. Své začátky jsem strávil ve Vysočina Areně a tam se většinou lyžuje po škole za umělého osvětlení. Pro mě je to úplně normální, jen je dobré hodně se obléct, večer obvykle bývá větší zima. Líbí se mi i běžkování s čelovkou po Vysočině v oblasti, kde není světelný smog, takže jsou za jasného počasí krásně vidět hvězdy.

Jakub Štvrtecký: Baví mě jezdit večer, protože si připadám, že jedu rychleji. Když je trať nasvícená, tak nějak periferně ubíhá rychleji. Moje doporučení je ujistit se, že máte opravdu nabitou čelovku. Jednou se mi při vánočním tréninku u nás ve Velkých Karlovicích vybila, což bylo dost nepříjemné. A také bych noci úplně nevyhledával rychlé zatáčky.

Mikuláš Karlík: Trénoval jsem tahle v Letohradě skoro celý dorost. Na podzim a v zimě jsme měli tréninky po škole, a to už se jezdilo za umělého osvětlení. Nechtěl bych takhle jezdit pořád, ale baví mě to. Třeba noční supersprint v Letohradě je super. Když je okolní svět v temnotě, přijde mi, že mi to jede rychleji, a víc mě to baví.

Tipy na osvětlené běžkařské tratě
Pokud si chcete večerní běžkování užít bezpečně, ideální řešení jsou osvětlené tratě. Značka Hamé, sponzor českého biatlonu, přináší tipy na místa, kde není problém vyjet do stopy až po západu slunce.

Orlické hory
Ski aréna Orlické Záhoří
Nejdelší osvětlený běžecký okruh v ČR, délka 4,6 km. Otevírací doba osvětleného okruhu: denně od setmění do 21:00.

Krušné hory
Běžecký sportovní areál Pernink
Trať je upravena v délce cca 1 km. Od 17 do 21 hod. je areál osvětlen.

Krkonoše
Areál Vejsplachy, Vrchlabí
3,75 km osvětlená trasa, v provozu od 8 do 19 hod.

Krkonoše
Běžecký lyžařský areál U Čápa, Příchovice
Upravovaný okruh o délce 1,5 km osvětlený denně od 16:30 do 21 hod.

Krkonoše
Stadion Harrachov
Upravený okruh osvětlený denně do 21 hod.

Šumava
Běžecký lyžařský areál Bayerisch Häusl
Osvětlená 1,2 km dlouhá noční trať přímo na česko-německé hranici nedaleko Železné Rudy.

Jeseníky
Ski Aréna Karlov pod Pradědem
400 m osvětlený okruh. V provozu denně od 18 do 21 hod.

Českomoravská vrchovina
Český mlýn, Jihlava
Trať je v úterý a ve čtvrtek od 17 do 18 hod. vyčleněná převážně pro nejmenší děti s rodiči. Každý večer osvětleno do 21 hod.

Jizerské hory
Biatlonový a běžecký areál Břízky
Dvoukilometrový zasněžovaný okruh je osvětlený denně do 22 hod.

Zdroj: Hamé, foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *