Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Začínáme ve fitku: První trénink “nepřepalte” a stanovte si menší cíle

Začít cvičit. Chcete své rozhodnutí tentokrát skutečně dodržet? Při správném postupu to nemusí být vůbec tak náročné. Trénink ve fitku má totiž svá pravidla, která vám pomohou u cvičení vydržet a pořádně si ho užívat. Jak se tedy na první týdny v posilovně připravit, na co se zaměřit a čemu se naopak vyhnout? O své zkušenosti se podělil Jan Kaňůrek, pohybový trenér a sportovec spolupracující se společností Intersport.

V novém fitku se nevyzná ani ten nejzkušenější kulturista. Je proto úplně přirozené, že vaše první kroky povedou k obsluze tělocvičny, která vás může provést a vše ukázat. Abyste pak zbytečně nepřecházeli mezi činkami a stroji, je dobré si předem rozmyslet, co vlastně chcete cvičit. Pokud vám zatím chybí znalosti, nebojte se hned na začátku oslovit trenéra. Obsluha fitness centra vám jistě ráda nějakého doporučí, případně vám poradí, jakými cviky začít, abyste si neublížili, ale zároveň dobře procvičil své tělo.

Nechte si poradit od trenéra
„Pro úplné začátečníky jsou služby trenéra opravdu dobrou volbou. Nastaví trénink na míru, naučí vás správně a bezpečně cvičit. Ušetříte tak spoustu času a můžete být rychleji ve formě,” vyjmenovává výhody řízeného tréninku Jan Kaňůrek. Jak se správně před cvičením zahřát a protáhnout, jaké zvedat váhy a kolik minut například věnovat kardioaktivitám, je totiž velmi individuální. Záleží zejména na výchozí kondici začínajícího sportovce, jeho tělesné konstituci a v neposlední řadě na jeho cílech. Úplně jinak totiž bude cvičit dvacetiletý kluk, který touží nabrat svaly, než novopečená maminka, která chce zpevnit postavu.

Jan Kaňůrek hned v úvodu vyvrací zažitý mýtus: „Nenechte se mýlit, že cvičení s činkami vždy znamená velké svaly a “chlapskou” postavu! Vhodně zvolený silový trénink vede i ke štíhlému tělu s ženskými křivkami. A to zpravidla mnohem rychleji, než například u samotného běhu.“ Ať už máte ke cvičení jakoukoli motivaci, důležité je začít pěkně zlehka. Například návštěva fitness centra třikrát do týdne na 40 minut je skvělý základ, na kterém můžete postupně stavět podle toho, jak tělo na zátěž zareaguje.

Motivaci udrží menší cíle
„Příliš náročný začátek může vést ke znechucení, demotivaci, nebo rovnou k úrazu. Během prvních návštěv tělocvičny je tedy dobré se spíše než na intenzitu zaměřit na správnou techniku provedených cviků. Pak vám teprve může být cvičení příjemné, splníte první cíle a úspěch vás bude motivovat k pokračování,” vysvětluje Jan Kaňůrek. Při cvičení je proto dobré mít hodně malých cílů, které povedou k těm větším. Cíl cvičit třikrát týdně a udělat správně dřep se postupně může proměnit na zvedání 100kg činky na mrtvý tah. Stejně tak vás předsevzetí uběhnout 5 kilometrů může časem dostat na startovní čáru prvního půlmaratonu. S disciplínou mohou pomoci také vhodné fitness aplikace v chytrých telefonech. Jejich notifikace vás budou doslova nutit pokračovat, až se z pravidelného cvičení stane vaše rutina, bez které si ani nedokážete představit den.

V kvalitním oblečení půjde cvičení lépe
Abyste měli z pohybu skutečně dobrý pocit, je také třeba, aby vám při něm bylo pohodlně. Pohlídejte si proto, že cvičit půjdete v kvalitních botách a dobře padnoucím oblečení.  „Obuv do fitness centra by měla být lehká a prodyšná, ale z bezpečnostních důvodů zároveň také uzavřená a zpevněná,“ vysvětluje Kaňůrek. Pozornost se vyplatí věnovat také podrážce, která by do posilovny měla být hodně pružná a především by neměla klouzat. S výběrem si můžete nechat poradit přímo v prodejnách Intersport, kde můžete využít služby analýza chodidel. Během ní vám speciální scanner nasnímá tvar bosých nohou a podle toho vyhodnotí, jaké boty pro vás budou ty pravé, a případně doporučí vhodné vložky do bot pro korekci vad, jako je příliš plochá, či naopak moc vyklenutá noha.

„Co se týče tréninkového oblečení, najdete mnoho různých značek a designů. Obecně je dobré zvolit kvalitní materiály a funkční oblečení, které bude dobře odvádět pot a vlhkost,” dodává Jan Kaňůrek. Důležitý je také dobrý střih, který by nás neměl omezovat a bránit nám v jakémkoliv pohybu. Sportovní oblečení značek, jako je Under Armour, Puma, Champion či Adidas, ale třeba i exkluzivní značka Energetics, nabízí kromě funkčnosti také krásný a moderní design, díky kterému se budete cítit skvěle a s chutí se vrhnete do zdolávání všech sportovních výzev.

Pozn.: Některé produkty jsou součástí akční nabídky a jejich cena je dočasně snížená.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *