Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Posilte imunitu zdravým smoothie!

Oblíbené mixované ovocné a zeleninové nápoje získávají s chladnějšími dny na dalším významu – dobře totiž poslouží k podpoře imunity, a navíc dokážou příjemně zahřát. O recept na nejoblíbenější podzimní smoothie se s námi podělil šéfkuchař Pavol Pikulák z hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

„Jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce a zeleninu zužitkovat a získat z nich maximum látek prospěšných organismu, jsou smoothie – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Samotná výroba smoothie není nic obtížného a kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Některé suroviny k sobě ladí více, podporují vzájemně svoji chuť, jiné stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás ani nenapadlo, že se dají mixovat a vypít,“ říká Pavol Pikulák, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který se zaměřuje na wellness služby, a především na nabídku kvalitní a zdravé gastronomie. V nabídce snídaní zde proto nechybí právě smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také superpotravin, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (řadí se mezi ně například chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen…).

V jednom z nejoblíbenějších smoothie Spa hotelu Lanterna je zastoupena červená řepa. Ta snižuje krevní tlak, má protizánětlivé a antioxidační účinky. V 50 gramech bulvy, kterou do nápoje přidáte, tak máte 190 mg draslíku (což je více než polovina doporučené denní dávky), který je důležitý pro udržení činnosti nervové soustavy, krevního tlaku a svalů. Červená řepa dála obsahuje sodík, vápník, hořčík, vitamín C, B, rostlinná barviva, která pomáhají zpevnit cévy, a mnohé další zdraví přínosné látky. „Chia semínka, která do tohoto smoothie přidáváme, zase mimo jiné obsahují potřebnou vlákninu i omega-3 mastné kyseliny a pomáhají trávení a udržení správné hladiny krevního cukru,“ doplňuje Pavol Pikulák.

Smoothie pro posílení imunity (4 porce):
Potřebujeme:
50 g červené řepy
1 mrkev
1 banán
50 g borůvek
50 g namočených chia semínek
0,5 l jablečné šťávy
voda

Postup:
Řepu a mrkev očistíme, oloupeme a rozkrájíme na menší kusy. Banán oloupeme a překrojíme. Suroviny vložíme do mixéru, přidáme borůvky a chia semínka a vše zalijeme jablečnou šťávou. Podle potřeby doplníme vodou, aby výsledný nápoj nebyl příliš hustý.

Tip Pavola Pikuláka:
„Doporučuji přidat nasucho opečené piniové oříšky. Skvěle ladí s řepou a smoothie i chuťově ozvláštní.“

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je již mnoho let nejen synonymem komfortu a prvotřídního wellness světa, ale také špičkové gastronomie. Zážitková restaurace Vyhlídka je ukázkou toho, jak si jídlo vychutnat všemi smysly. Těšit se můžete na degustační menu o šesti chodech snoubených s vybranými víny předních moravských vinařů. Šéfkuchař se svým týmem připravuje pokrmy z čerstvých, sezónních a přednostně regionálních surovin. Ochutnat ovšem můžete i krajové speciality, které zde ale mají podobu mistrovských děl.  Chuťové zážitky umocní designový interiér restaurace a nádherný výhled do malebného údolí panenské krajiny Beskyd. Pořádají zde kulturní a gastronomické akce – 16. 11. se zde koná vyhlášená Noc bílých lanýžů, kdy se na degustačním večeru přenesete do italské oblasti Piemont, celosvětově proslulého regionu vzácných lanýžů a vynikajícího vína. Více na www.lanterna.cz

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *