Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak vyzrát na sezónní alergie? Přinášíme osvědčené rady a tipy zkušené optometristky!

Jaro už pomalu klepe na dveře a většina z nás se těší na příchod slunného počasí a více dní strávených na čerstvém vzduchu i v zeleni. To ale neplatí pro alergiky, které čeká pylová sezóna spojená většinou s rýmou, dušností, ale i pálením, svěděním nebo otoky očí. Vzhledem k tomu, že alergie se u člověka může projevit v průběhu života kdykoli bez ohledu na věk či pohlaví, je dobré se na nepříjemné příznaky připravit. Optometristka radí, jak se alergiím bránit, zejména pokud oslabí vaše oči.

Co způsobuje alergie
Sezónní alergie, známé také jako alergická rýma nebo pylová alergie, jsou alergické reakce, které se objevují v určitém období roku, kdy jsou v ovzduší vysoké koncentrace alergenů. Tyto alergie jsou běžné na jaře, v létě, ale i na podzim, kdy rostliny kvetou a šíří pyl. Nejhorším obdobím pro alergiky je od začátku března až do konce léta. Naopak klid je čeká na konci roku, kdy počet pylových alergenů výrazně klesá. Když ale udeří v plné síle, mohou lidem způsobit značné komplikace. Jejich imunitní systém totiž citlivěji zareaguje na látky, které jsou běžně pro většinu lidí neškodné. Následná reakce na sebe nenechá dlouho čekat a projevuje se například:
● kýcháním,
● soplením a ucpaným nosem,
● svěděním v krku,
● pálením a podrážděním očí,
● nebo únavou.

Za sezónními alergiemi stojí celá řada alergenů. Patří mezi ně nejrůznější dřeviny či byliny, které rostou na našem území. Za většinu jarních sezónních alergií jsou zodpovědné hlavně rozkvetlé stromy. Nejčastějším “pachatelem” je u nás bříza, vrba, jírovec, topl, ale také cedr nebo olše. Dále nás zvládnou potrápit také pyl z trav, prach, zvířecí srst nebo plísně.

Oční alergie
Poměrně výrazným problémem jsou oční alergie, kdy oči reagují na alergen podrážděním. “Oči k potlačení působení alergenu produkují látku zvanou histamin, a v důsledku toho oční víčka nebo spojivky zčervenají, svědí, a mohou i otéct. Dalším z projevů je slzení a pálení očí, světloplachost a slepené oči hned po ránu. Lidé, kteří trpí na oční alergie, mají běžně také nosní alergie projevující se ucpaným nosem, kýcháním a svěděním. Obvykle jde o dočasný stav spojený se sezónními alergiemi,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka z e-shopu a optik Alensa a dodává, že nejčastějším příznakem oční alergie je zánět spojivek, který se objevuje přibližně u 40 % všech pacientů.

Jak se účinně bránit?
Boj proti alergiím může být náročný, ale existuje několik způsobů, jak jejich příznaky zmírnit nebo se jim úplně vyhnout. Základem je především eliminovat možný kontakt alergenu s očima. Pokud víte, na co jste alergičtí, snažte se těmto látkám vyhnout. Například, pokud máte alergii na pyly, omezte čas strávený venku během období kvetení. “Když jsou v ovzduší pyly v největší koncentraci, tedy v polovině dopoledne a v podvečer, snažte se nevycházet ven. Stejně tak v tuto dobu doma příliš nevětrejte, a pokud jedete v autě, využijte klimatizaci. Neméně důležité je oči při pobytu venku chránit kvalitními slunečními nebo dioptrickými brýlemi, které vytváří bariéru a zamezí přístupu alespoň části alergenů do očí. Stejně tak lidé trpící na alergie by si neměli rukama mnout oči. Právě při této činnosti si můžete do očí vetřít velké množství alergenů,” dodává Štěbetáková.

Při očních alergiích je dobré oči také častěji zvlhčovat očními kapkami, nebo mohou mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky vhodná antihistaminika. Existují různé typy těchto léčiv, od volně prodejných po předepsané, takže jich možná budete muset vyzkoušet více, než najdete to, které pro vás funguje nejlépe. Pokud ale nosíte čočky, čtěte raději u léků příbalové letáky, nebo se rovnou poraďte o užívání vhodných antihistaminik s lékárníkem. “Pokud je vaše alergická reakce vysoká, je lepší používat jednodenní čočky, které se po použití vyhodí, nebo čočky s vícedenním využitím čistit pomocí peroxidového roztoku,” radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

● V případě, že nosíte kontaktní čočky, nenoste je déle, než je určeno.
● Zvlhčujte si oči pravidelně očními kapkami.
● Zvažte dočasný přechod z dvoutýdenních nebo měsíčních kontaktních čoček na jednodenní, čočky jsou tak méně infikované alergiemi.
● Dbejte na větší čistotu domova a používejte domácí čističky vzduchu a kvalitní filtry ve vysavači.
● Ručníky a oblečení nesušte venku a často měňte povlečení.
● Pokud jsou vaše problémy dlouhodobé, může se jednat o jiné oční onemocnění. Například ječné zrno aj., v tomto případě vyhledejte odborníka.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *