Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Desatero, jak vybrat kvalitní příměstský sportovní kemp

Nabídka letních sportovně zaměřených kempů pro děti je obrovská. Je o ně ovšem každoročně takový zájem, že je už nyní nejvyšší čas, začít s jejich výběrem a rezervací. Sestavili jsme pro vás deset bodů, na které je třeba se zaměřit.

1. Kvalitní zázemí pro venkovní i vnitřní zábavu
„Pořadatel příměstského kempu musí mít k dispozici nejen prostor pro venkovní aktivity, ale i kvalitně vybavené vnitřní zázemí, které může dětem nabídnout v případě nepříznivého počasí. V opačném případě se může stát, že děti stráví kvůli dešti „sportovní“ dopoledne někde pod stříškou v zahradní restauraci,“ říká Kristýna Přibylová, majitelka dětských tělocvičen Monkey’s Gym, které pořádají úspěšné příměstské sportovní tábory už 12 let.

2. Zkušenosti se cvičením s dětmi i mimo kempy
Vždy si ověřte, jaké má organizátor sportovního kempu zkušenosti s pořádáním podobných aktivit. Pokud je nerealizuje pravidelně několikátou sezonu nebo se sportování s dětmi nevěnuje během roku, nejspíš nebude mít dostatek zkušeností.

3. Kmenoví a proškolení lektoři
„Zárukou profesionálně vedeného kempu jsou odborně vzdělaní lektoři, kteří s dětmi pracují i během roku. Některé velké organizace řeší personální obsazení prázdninových kempů jednorázově najímanými brigádníky, kteří však nemusí mít dostatek zkušeností, odbornost ani tu správnou motivaci pro práci s dětmi. Rodiče se nám pak často svěřují, že takový tábor byl pro dítko i pro ně spíše zklamáním, a hledají již jen mezi ověřenými organizátory. Ti by měli klást důraz také na proškolení v první pomoci a zajištění vybavení pro tento případ. I když si to nikdo nepřejeme, přece jen se při sportu může nějaký menší či větší úraz stát, a pak je vždy nutné, aby byli lektoři na takovou situaci důkladně připraveni“ připomíná Kristýna Přibylová.

4. Malé skupinky a individuální přístup
Odborníci dobře vědí, že nejlépe se s dětmi pracuje v malých skupinkách, kde se aktivity přizpůsobují věku účastníků a jejich zájmům. Pozor tedy na megalomanské projekty, kde může někdy vládnout trochu zmatek a na individuální potřeby dětí není příliš prostoru.

5. Propracovaná metodika na každý den kempu
„Program pro děti musí být předem perfektně připravený na každý den kempu. V profesionálně vedeném kurzu lektoři postupují podle léty vypilované metodiky, která je zárukou, že se děti budou dobře bavit, ale zároveň se naučí spoustě nových dovedností. V Monkey’s Gym máme pro každý den kempu důkladně vybrané aktivity přizpůsobené věku a dovednostem dětí, které vždy prokládáme oblíbenými hrami a zábavnými soutěžemi. V průběhu týdne postupně trénujeme dovednosti dle zaměření kempu a na závěr připravujeme představení pro rodiče, motivační závody nebo sportovní turnaje – dle toho, čemu jsme se společně s dětmi po celý čas věnovali,” popisuje Kristýna Přibylová.

6. Rozpis aktivit mají rodiče předem k dispozici
Zkušení organizátoři, kteří si jsou jisti svou prací, dají rádi svůj předem daný plán aktivit na požádání zhlédnout rodičům, ochotně vše vysvětlí a odpoví na dotazy.

7. Kvalitní vybavení určené pro výuku dětí
„Pro dobrou výuku je nutné kvalitní sportovní vybavení v perfektním technickém stavu. V Monkey’s Gym mají děti k dispozici gymnastické nářadí (kladiny, žebřiny, bradla, trampolínu) vyrobené speciálně pro ně, vyměkčený povrch pro měkké dopady i dostatečně velký cvičební prostor. Kromě toho máme speciální vybavení pro každý typ sportovního kempu (letos máme na výběr z 8) tak, abychom zajistili opravdu profesionální a hravou výuku,“ vyjmenovává odbornice.

8. Důsledný pitný a stravovací režim
Při sportování dětem vyhládne, proto je dobré předem si ověřit, jaké stravování pro ně organizátor kempu zajistil. Pokud by to měl být oběd v podobě párku v rohlíku, bude lepší poohlédnout se jinde. Ohlídejte si také, zda je pro děti zajištěn pravidelný pitný režim. Ten je v současných parných létech opravdu nezbytný!

9. Prostor pro odpočinek
Ke sportování patří i nezbytná relaxace. Zvláště u mladších dětí je nutné, aby měly možnost si během dne odpočinout, případně si i chvilku zdřímnout. Ověřte si tedy předem, zda jsou pro to vytvořeny vhodné podmínky.

10. Dobré reference a vstřícné storno podmínky
Nejlepší informace o průběhu a organizaci kempu získáte od ostatních rodičů. Pokud byli spokojeni, je to pro organizátora ta nejlepší reklama. Solidní organizátory poznáte i podle toho, že mají storno podmínky pro případ, kdy dítě onemocní, nastavené tak, abyste měli možnost si za uhrazené peníze alespoň vybrat náhradní termín nebo aktivitu.

+ Tip navíc: Pro rodiče malých dětí jsou velkou výhodou kempy, které netrvají celý den, ale jsou jen půldenní (takové jsou například i příměstské tábory v Monkey’s Gym).

Kam na zábavné příměstské kempy pro malé sportovce?
Dětské tělocvičny Monkey’s Gym připravily na letošní prázdniny skutečně pestrou nabídku sportovních příměstských kempů pro děti od 4 do 10 let. Na výběr je z 8 typů pohybových táborů, které se konají na třech místech v Praze v turnusech po celé léto. Novinkou je Gymnastický pohybový kemp – zábavný mix sportovní a moderní gymnastiky, kde si děti vyzkouší cvičení na kladině, hvězdu, stojku, dovednosti se stuhou či skákání na trampolíně. Malí cyklisté budou nadšeni z Cyklo-kempu, v němž je čeká trénink jízdy v terénu, překážkové dráhy i dopravní hřiště. Nejen malé slečny budou nadšené z Tanečního kempu, kde se naučí základní kroky, zdokonalí se ve vybraných tancích, zahrají si hry a zatančí si i „diskotékové tance“. Kemp sportovní všestrannosti děti seznámí se základy 12 různých disciplín jako je gymnastika, atletika, minigolf, míčové hry, lukostřelba, kroket, badminton, a na řadu přijdou i skoky na trampolíně či přetahovaná lanem. Kemp míčových her je naučí dovednostem s míčem a seznámí s házenou, kopanou, volejbalem, basketbalem i tenisem. Pro děti, které rády běhají a skáčou, je připraven Atletický kemp, na němž se procvičí v hlavních atletických disciplínách. Každoročně rychle vyprodaný je Kemp in-line bruslení, kde se děti učí nejen správně jezdit na kolečkových bruslích, ale i bezpečně padat. Oblíbenou novinkou je Outdoor sportovní kemp, kde lektoři vyrážejí s dětmi každý den na jiné místo v přírodě, kde je čeká nová sportovní disciplína. Malí sportovci pod odborným vedením trénují každý den jinou dovednost: in-line brusle, kolo, lezení, vyzkouší si venkovní posilovnu i atletiku.

Zdroj a foto: www.monkeysgym.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *