Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZdraví

Jak pečovat o své zdraví nejen na Den zdraví

Nejen na světový den zdraví, který každoročně připadá na 7. dubna, je důležité si připomínat, že péče o naše fyzické a duševní blaho je stěžejní pro plnohodnotný život. Přestože by právo na zdravý život měl mít každý z nás, v mnohých koutech světa tomu tak bohužel není. Proto tématem letošního světového dne zdraví bylo Moje zdraví, moje právo. Tento den je také příležitostí k zamyšlení se nad tím, jakým způsobem se o své zdraví v současnosti staráme a jak můžeme tuto péči vylepšit.

Klíčem k úspěchu je vždy konzistence. Čím častěji něco děláme, tím lepšími v dané činnosti budeme. Pokud v současnosti nepečujete o své zdraví tak, jak byste chtěli, není třeba věšet hlavu. Na změnu není nikdy pozdě. Každý z nás může do své každodenní rutiny zařadit zdravé aktivity, které se za čas promění v návyky a začnou se významně odrážet na našem fyzickém i duševním zdraví. Pomoci nám k tomu mohou i moderní technologie, jako jsou chytrá zařízení a aplikace, které nám umožňují sledovat a analyzovat různé aspekty našeho zdraví.

Klidná mysl
Pro duševní blaho je třeba pokusit se omezit stres ve svém životě na minimum. Pomůckou, jak toho docílit, může být i meditace, která pomůže zklidnit mysl i tělo. Stačí si najít klidné místo, soustředit se na dýchání a přenést pozornost do přítomného okamžiku. I několik minut meditace denně může podpořit harmonii mezi myslí a tělem.

S odbouráním stresu může významně pomoct i jeho sledování, které napoví, jaké situace v těle vyvolávají stresovou reakci a podpoří tak dlouhodobě lepší zvládání stresu. Například chytré hodinky Huawei Watch GT 4 nabízí funkce, díky kterým můžete sledovat hladinu svého stresu a na jeho zvýšení jste vždy upozorněni. Navíc jsou také podpořeny nejnovějším systémem Huawei TruSeenTM 5.5+, který stabilně monitoruje srdeční tep 24 hodin denně.

Kvalitní spánek
Dostatečný odpočinek je nezbytný pro celkové zdraví a pohodu. Chronický nedostatek spánku může vést k vážným zdravotním problémům, jako je vysoký krevní tlak, zvýšená hladina stresových hormonů a nepravidelný srdeční tep. Pro zlepšení kvality svého spánku si můžete například vytvořit relaxační rutinu před spaním, která vám pomůže uklidnit mysl i tělo a připravit jej na spánek. Může zahrnovat například pití bylinkového čaje, teplou koupel, meditaci nebo odpojení od elektronických zařízení hodinu před spaním.

Pokud máte pravidelnou rutinu před spaním, spíte pravidelně 8 hodin denně, ale stále se necítíte odpočatí, váš spánkový režim pravděpodobně něco narušuje. Pomoci vám může monitorování vašeho spánkového režimu a dýchání během spánku. Sledovat váš spánek můžete pomocí vylepšené funkce TruSleepTM 3.0 na chytrých hodinkách Huawei Watch GT 4. Ta sleduje nejen váš spánkový cyklus, ale také poskytuje doporučení ke zlepšení spánkového režimu. Funkce Sleep Breathing Awareness navíc snímá nepravidelnosti dýchání během noci a napoví vám tak více o kvalitě vašeho spánku.

Pohyb každý den
Stěžejním faktorem pro udržení zdravého a silného těla je každodenní fyzická aktivita. Pravidelné cvičení je pro optimální zdraví zásadní. Nemusíte však denně běhat maratony, i malé úsilí se počítá. I hodinová procházka při venčení psa může mít velký vliv na vaši fyzickou i duševní pohodu. Zařadit pohyb do své každodenní rutiny můžete také tím, že dáte přednost schodům před výtahem nebo chůzi místo autobusu. Pohyb vám kromě posílení celého těla může dopomoci k trávení více času v přírodě na čerstvém vzduchu, a o to víc tak podpořit relaxaci a zklidnění mysli po náročném dni. Našemu tělu pohyb prospívá, proto si dejte záležet na tom, abyste se denně alespoň prošli.

Vyvážená strava
K celkovému zdraví přispívá také vyvážená strava. Mezi četnými trendy ve stravování může být těžké se orientovat. Jde však tvrdit, že mezi nimi vládne jednoduchost. Zaměřte se na nezpracované potraviny a dostatek zeleniny a ovoce. Pokud váš talíř obsahuje z poloviny zeleninu, jste pravděpodobně na dobré cestě. V aplikaci Stay Fit, kterou hodinky Huawei Watch GT 4 nabízí, si můžete denně zaznamenávat potraviny, které sníte. Aplikace vám následně bude monitorovat příjem kalorií, ale také vám poskytne doporučení přizpůsobená vašim potřebám, která vám mohou pomoci s lepším stravováním.

Dostatek tekutin
Přestože na pití často zapomínáme, dostatečná hydratace je stěžejní k podpoře všech tělesných funkcí. Voda je nezbytná například pro optimální funkci ledvin, regulaci hmotnosti a podporu zdravého trávicího traktu. Zaměřte se proto na to, kolik vody denně vypijete a pokuste se tuto hladinu dostat alespoň na dva litry denně. Vypité množství vody si můžete kontrolovat i díky speciální funkci v aplikaci Huawei Health. V aplikaci si můžete vytyčit denní cíl, kolik vody chcete vypít a zaznamenávat vypité sklenice vody.

Zdraví máte jen jedno. Péče o něj je proto jednou z nejdůležitějších věcí, kterou pro sebe můžete udělat. Podpořte zdravé návyky s chytrými hodinkami Huawei Watch GT 4, které vám budou pomáhat 24 hodin denně vylepšovat vaše návyky pro lepší fyzickou a psychickou pohodu.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *