Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityCestování

Na Vltavě byla pokřtěna unikátní elektrická loď Anna Carolina. Kmotrou se stala Dagmar Havlová

Tvrdí se, že nejkrásnější pohled na svět je z hřbetu koně. Bezesporu nejkrásnější výhled na krásy historického centra stověžaté Prahy je ale z paluby lodě plující po Vltavě. Zvláště když tento povznášející zážitek umocňují plně prosklené stěny lodi, umožňující panoramatický výhled, a neruší ho hluk motorů ani vibrace motory způsobené. A právě tento zážitek si kromě jiného mohli užít účastníci křtu nové elektrické lodi Anna Carolina z flotily Prague Boats electric. Kmotrou lodi se stala bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Elektroloď Anna Carolina do Prahy připlula na konci minulého roku a po několika měsících zkušebního provozu se nyní slavnostně představila veřejnosti. Elegantní nadčasový design uzpůsobený maximálnímu komfortu cestujících, naprosto tichý a klidný chod, vrcholně ekologický provoz s nulovými místními emisemi čerpající z převážné části energii pro plavbu ze solárních panelů umístěných v přístavišti – to vše Anna Carolina do Prahy přináší. Stejně jako její dvě předchůdkyně z flotily Prague Boats electric byla postavena v německé loděnici Bolle podle originální koncepce z dílny Prague Boats a představuje technologický vrchol současné světové osobní lodní dopravy, na který se do Prahy sjíždějí obdivovatelé z celého světa.

Ve středu 22. května se tedy Anna Carolina konečně mohla v celé své kráse předvést hostům, kteří dorazili na její křest – v čele s bývalou první dámou Dagmar Havlovou, která vyhověla přání, aby se stala kmotrou lodi. Oslovení paní Havlové bylo symbolickým krokem, neboť rodinná firma Prague Boats byla založena v prosinci roku 1989, tedy ve stejném měsíci, kdy byl Václav Havel poprvé zvolen prezidentem České republiky.  „Je mi velkou ctí, že dnes mohu být kmotrou lodi Anna Carolina. Velmi si vážím aktivit, které myslí na naše životní prostředí, na přírodu kolem nás. Pokud chceme zachovat naši planetu i pro příští generace, musíme se chovat ekologicky. Elektroloď Anna Carolina představuje krok tímto správným směrem a ukazuje nám, že technologie a ekologie mohou jít ruku v ruce.  S radostí křtím tuto loď a přeji jí bezpečné plavby a klidné vody, aby stejně jako Vltava spojovala břehy a srdce lidí, kteří se na její palubě sejdou,“ říká Dagmar Havlová.

NIČÍM NERUŠENÁ ATMOSFÉRA
Slavnostní plavbu hudebně zahájilo duo Emma Smetana a Jordan Haj, které svým naprosto bezkonkurenčním vystoupením plným emocí a energie rozproudilo krev snad každému. Když loď symbolicky vyplula směrem k Karlovu Mostu, dechberoucí tóny Vltavy zahrané houslistkou Kateřinou Lískovcovou na palubě ještě umocnily atmosféru. K tomu se přidala barmanská show v podání Václava Abraháma, jenž předvedl ohromující kousky. Po celou plavbu mohli hosté ochutnávat skvěle připravené speciality české i světové kuchyně od Top Deck Cateringu patřícího rovněž do holdingu Prague Boats, či připíjet si osvěžujícím šampaňským G. H. Mumm. Milovníky piva pak nadchla škola čepování od The Original Beer Experience. Vše ještě umocňovala působivá scenérie historického centra hlavního města, kterým loď proplouvala. Tu si hosté mohli vychutnat jak na horní otevřené palubě, tak díky skleněným stěnám i uvnitř lodě, zásluhou elektrického pohonu plavidla navíc bez rušivých vibrací a zvuků.

Loď Anna Carolina byla navržena jako katamaran a její paluby pojmou až 250 cestujících. Stejně jako  více než dvě desítky dalších plavidel patří do flotily Prague Boats, která se na poli nejmodernějších technologií vypracovala na pozice předních průkopníků v evropské i světové osobní lodní dopravě. Elektromobilitou se zabývá už od roku 2008, kdy představila svou první menší loď poháněnou elektřinou ze solárních panelů. V roce 2019 pak zahájila novou éru lodní dopravy, když vltavské vody začala brázdit Bella Bohemia, vůbec první velká elektrická loď vyhovující přísným požadavkům pro plavbu na evropských vodních tocích. Loď Bella Bohemia pak ve flotile Prague Boats electric rychle následovaly další elektrolodě stejné koncepce Marie d’ Bohemia a právě křtěná Anna Carolina, každá s dalšími technologickými vylepšeními.

ZÁŽITEK PRO VÁS I VAŠE KOLEGY
Kromě pořádaných vyhlídkových a gastronomických plaveb je možné si unikátní lodě Prague Boats pronajmout na firemní akce, obchodní jednání, školení, tematické večírky nebo třeba svatbu. Originální prostory plujících lodí s překrásnými výhledy na historické památky dodají události tu pravou atmosféru. Flotila Prague Boats nabízí široký výběr od velkých elektrických lodí, přes moderní prosklené motorové lodě, památkově chráněný historický parník Vltava, až po malé elektrické lodě, které jsou jako stvořené pro soukromou plavbu plnou romantiky a krásných výhledů.

UDRŽITELNOST JAKO POSLÁNÍ
Společnost Prague Boats chce i nadále v maximální míře zavádět do svého provozu technologické novinky směřující k čistšímu životnímu prostředí v centru Prahy a tak podporovat udržitelný vývoj. Jejím cílem je, aby prakticky celou její flotilu výhledově tvořily pouze lodě na elektrický pohon, lokálně zcela bezemisní. Kromě toho má ve svém přístavišti solární panely, které pomáhají snižovat ekologickou stopu a slouží k dobíjení elektrolodí i firemních elektromobilů. Provozuje rovněž vlastní plavidlo, jež odváží odpadní vody z lodí do kanalizace a pomáhá tak udržovat v čistotě samotnou řeku.

Zdroj a foto: Prague Boats electric

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *