Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Premiéra Raft crossu v pražské Troji

O víkendu 25. – 26. května pokračuje v pražské Troji seriál Českého poháru v raftingu. Kromě Českého poháru v raftingu 2024 je závod zařazen i do Evropského poháru (EP) World Rafting Federation 2024. Součástí EP je i nedělní disciplína Raft cross, která bude mít v Česku historickou premiéru. Trojské závody jsou pro reprezentační posádky zároveň poslední generálkou před odjezdem na Mistrovství světa.

Dospělé kategorie budu v Troji soutěžit v kategorii čtyřčlenných týmů (R4), juniory kromě R4 čeká i slalom a sprint na větších, šestimístných raftech. Kromě tradičních mužských a ženských kategorií je zvučnými jmény nabitá i startovka kategorie R4 MIX, která si získává mezi závodníky čím dál tím větší popularitu.

K Trojskému poháru v raftingu neodmyslitelně patří i vložený závod slalomu na nafukovacích kánoích „R2 Baraka Cup“, kde nejde jen o závodnickou prestiž, ale v juniorské kategorii do 19 let se hraje o 2 závodní pádla pro vítěznou posádku.

Kromě českých posádek do Troji přijede i několik italských týmů, které se kromě závodů R4 přihlásily právě i do slalomu dvojic R2.

Trojské závody jsou první akcí, která je zařazena i do seriálu Evropského poháru v raftingu World Rafting Organization. Tato organizace má trochu jiné disciplíny a pravidla, než ta, na která jsme doposud zvyklí. Mezi nové disciplíny patří právě Raft cross, kontaktní vyřazovací disciplína zkombinovaná se slalomem kolem bóji a složitým systém penalizací.

Jsme rádi, že se nám letos podařilo zařadit závod do seriálu Evropského poháru, do Troji přijede patnáct zahraničních posádek, mezi nimi i lonští mistři světa. To vidím jako vítané zpestření a možnost se porovnat před letošním Mistrovstvím světa. Nedělní závod v Raftcrossu pak přinese kvalitní podívanou, kanál v Troji bude pro tyto boje náročným terénem,“ říká ředitelka závodu z pořadatelského oddílu RK Troja Zdeňka Fingrová.

Reprezentační posádky mají velmi nabitý program, mnohé z nich odjíždí hned v pondělí 27. května do Bosny a Hercegoviny, kde se od 28. května do 2. června koná Mistrovství světa v raftingu R4 pod hlavičkou International Rafting Federation (IRF).

Přijďte do Troji zafandit a užít si víkend plný adrenalinové podívané.

Foto: Vašek Kolář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *