Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Iva Janžurová v roli Janžurky

Celovečerní dokumentární film Janžurka režisérky Theodory Remundové bude ve světové premiéře uveden v sekci Návraty k pramenům na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Tvůrci filmu nyní představují trailer a plakát. Do českých kin vstoupí snímek od 26. září 2024.

V dokumentárním portrétu Janžurka je Iva Janžurová nazírána citlivým pohledem své dcery, dokumentaristky Theodory Remundové. Díky autorskému záměru i blízkému vztahu režisérky a hlavní protagonistky můžeme nahlédnout osobnost oblíbené herečky prostřednictvím vzpomínek na rodiče a dětství, životní lásky, mateřství a zásadní okamžiky, které její charakter a život utvářely. Observační styl se přirozeně prolíná s inscenovanými scénami, ve kterých ožívají fotografie z Ivina dětství i podstatné momenty jejího života. Ve filmu se stáváme svědky mnoha vážných i veselých okamžiků, vzpomínek, úvah i setkání Ivy Janžurové: s dcerami nad dávnou milostnou korespondencí, na rodinných oslavách, na třídním srazu, s nejlepší kamarádkou z dětství, s hereckými kolegy v divadle, s Martou Kubišovou, s níž v roce 1968 vítala Alexandra Dubčeka po návratu z Moskvy.

Podstatným prvkem je “obyčejnost”, kterou si Iva Janžurová vzdor výsostnému postavení zachovala, její přirozená lidovost a blízkost divákovi, ambice vydat ze sebe maximum v nejzapadlejším regionu České republiky i Slovenska, stejně jako na prknech Národního divadla. Sledujeme ženu, ke které se vztahuje velká část české i slovenské veřejnosti, a to skrze filmové, televizní a divadelní příběhy a postavy, které v nich ztělesňovala a ztělesňuje.

Máma sama má k dokumentárnímu zobrazování vlastní osoby velký ostych. Nakonec za tím vždycky viděla spíš snahu vyrobit rychle na objednávku televizní medailonek. Když jsem jí natáčení dokumentu nesměle navrhla já, projevila spíš údiv ve své vrozené skromnosti – že mě to vůbec napadlo a že se tím chci zdržovat. Nakonec opatrně souhlasila,” říká Theodora Remundová, uznávaná dokumentaristka.

“Přeju si moc, aby se Theodoře film podařil. Bylo to pro mě veliké překvapení, když s tím na mě „přišla“! Budu mít trému za ni i za sebe, jestli pro ni jako hrdinka jejího dokumentárního záměru budu dostatečná. V jednu chvíli se vyjádřila, že to nebude žádná glorifikace a tomu jsem se úlevně zasmála. Bylo by to tak trochu trapné nechat se od dcery vychvalovat a diváka – doufám, že film v distribuci uspěje – nutit k obdivu a k uvědomování si vlastní nedostatečnosti. Naopak, snad se v mém obraze uvidí sami, v prostém údělu ve svých životech, vztazích a profesích úsměvně obstát,” komentuje vznik dokumentu Iva Janžurová.

Projekce na 58. ročníku MFF KV
30. 6. 14.00 Janžurka – světová premiéra / Městské divadlo
2. 7. 18.00 Janžurka / kino Čas
5. 7. 17.00 Janžurka / Thermal, kinosál B

Theodora Remundová, režisérka filmu Janžurka
Theodora Remundová v roce 2000 ukončila studium na FAMU (Katedra dokumentární tvorby) absolventským filmem “Standard”, tvořícím první část celovečerního filmového projektu Ničeho nelituji (získala za něj Zvláštní cenu poroty na MFF Karlovy Vary). Současně se studiem na FAMU se věnovala herectví. Po spolupráci na několika experimentálních projektech začala hrát v pražském divadle Na Zábradlí, kde byla i na čas angažována. Debutovala i v oblasti hraných filmů televizním filmem Jana Hřebejka “Okno”, následoval celovečerní film “Praha očima” (povídka Michaely Pavlátové “Absolutní láska”) či filmy Alice Nellis “Ene Bene” a “Výlet”, kde hrála po boku své matky Ivy Janžurové i sestry Sabiny Remundové. Nyní se věnuje především natáčení dokumentárních filmů, za dokument “Moje století” získala Zvláštní uznání poroty Trilobit 2020.

Iva Janžurová
Po studiích herectví na DAMU v Praze (absolvovala v roce 1963) nastoupila do svého prvního angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Po roce přešla do Vinohradského divadla, kde setrvala třiadvacet let. Když přišla v roce 1987 do činohry Národního divadla, byla už vyzrálou herečkou. Za uplynulých více než třicet let zde vytvořila dlouhou řadu různorodých postav. Z těch posledních jmenujme postavu Šošany ve hře Mikve (režie M. Dočekal) a Alžbětu II. v Audienci u královny (režie A. Nellis).

Iva Janžurová je držitelkou mnoha cen: na filmovém festivalu v Soči ceny za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Ene bene, Cen Thálie a Alfréda Radoka (1998), Český lev (1998, 2002), Týtý (2014). V roce 2006 byla oceněna Medailí za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění, Křišťálový glóbus za celoživotní přínos české kinematografii na MFF v Karlových Varech získala v roce 2015. Roku 2021 získala Thálii za celoživotní mistrovství v oboru činohra. Film Pane, vy jste vdova! zvítězil na 9. mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu. Iva Janžurová (za roli Evelyny Kellettiové) tamtéž obdržela cenu Stříbrný asteroid pro nejlepší herečku (Duoscop). V roce 1972 byla nominována na cenu za nejlepší herečku za film Petrolejové lampy na Filmovém festivalu v Cannes.

Již v 60. letech se proslavila rolemi ve filmech – Kočár do Vídně, dále v komediích Pension pro svobodné pány, Svatba jako řemen, Světáci. Počátkem 70. let po trojroli v těle paní Kelettiové v komedii Pane, vy jste vdova! ztvárnila dramatické role ve filmech J. Herze Petrolejové lampy a Morgiana. V 70. a 80. letech byly její filmové nabídky omezovány z politických důvodů, ale přece jen ji dokázali režiséři některých komediálních projektů prosadit, např. Zítra to roztočíme, drahoušku, Marečku, podejte mi pero nebo Což takhle dát si špenát. Objevila se také v televizních filmech, např. Na psí knížku, Maryška (oba scénáře pro ni napsala její dcera Sabina Remundová), Ikarův pád aj. Ve spolupráci s režisérem Františkem Filipem vytvořila v televizi mnoho rolí. Mnohým divákům naskočí se jménem Ivy Janžurové také řada pohádek jako Strach má velké oči, O princezně, která ráčkovala a mohli bychom jmenovat další. Z televizních seriálů zmiňme alespoň Elišku a její rod, Píseň pro Rudolfa III., Sňatky z rozumu nebo seriál Nemocnice na kraji města. Často působila i ve scénkách zábavných pořadů (její prodavačku vstupenek z Holzmannovy scénky „Včera, dnes a zítra“ není asi potřeba připomínat). V posledních letech ji mohli diváci vidět např. ve filmech Teroristka či Velká premiéra. (zdroj Studio Dva)

JANŽURKA
Tvůrci
Námět, scénář a režie: Theodora Remundová
Producentka: Alice Tabery
Koproducentka: Zuzana Mistríková
Režijní spolupráce, střih: Jakub Hejna
Kamera: Jan Šípek
Zvukový design: Štěpán Škoch
Hudba: Tadeáš Věrčák
Dramaturgie: Klára Formanová
Česká televize
Kreativní producentka České televize: Věra Krincvajová
formát: DCP / 2K / 16:9 / mix 5.1 / barevný
stopáž: 1 hod 50 min (110 min.)
premiéra: 26. 9. 2024
distributor ČR: Cinemart

Informace:
originální název: Janžurka
anglický název: The Actress
rok výroby: 2024
jazyk: český, slovenský
titulky: anglické
země vzniku: Česká republika, Slovensko

Film vyrobily: Cinepoint, PubRes, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, innogy, Slovenský filmový ústav

Za podpory: Státní fond kinematografie, Hlavní město Praha, Kraj Vysočina, Vysočina Film Office, Město Žirovnice, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Ministerstvo kultury České republiky, Profesor MUDr. Dadja Altenburg Pešta Kohl, Falk efekt s.r.o.

Ve filmu vystupují:
Iva Janžurová
Theodora Remundová
Hana Tučková
Sabina Remundová
Jana Janebová
Valerie Recman
Marta Kubišová
Stanislav Remunda
Igor Orozovič
Alice Nellis
Dušan Hanák
Mária Tamošová
Antonín Hugo Hostička

Dále vystupovali:
Václav Hurský, Josef Maleček, Miroslav Jaroš, Eva Kostohryzová, Jiřina Černá, Božena Prokešová, Marie Postlerová, Marcela Jindrová, Marie Hanusová, Věra Tomanová, Zdena Žebrakovská, Jitka Fuxová, Zdena Bendová, Jan Hartl, Ondřej Lechnýř, František Němec, Martin Pechlát, Anna Ester Čapková, Lenka Vlasáková, Johana Vašková, studenti gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati, Alfred Hostička, Kajetán Hostička, Tomáš Hostička, Adam Pitra, Adina Pitrová, Vincent Pitra, Jana Janžurová

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *