Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Letošní dovolenou prodraží slabší koruna

Statisícům Čechů, kteří se v létě chystají do nejoblíbenějších evropských destinací, se letošní dovolená prodraží oproti loňskému roku zhruba o 5 %. Na vině je oslabení tuzemské měny o více než 1 korunu vůči euru. Z pohledu cen zboží a služeb v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích Češi také příliš neušetří, život v Chorvatsku je ve srovnání s tím v Česku levnější pouze o 3,5 %, na Slovensku pak o 2,4 %.

Jaký dopad má oslabená koruna na cestovní plány Čechů?
Stejně jako každý rok i letos plánují na letní dovolenou do zahraničí vyrazit statisíce Čechů. V loňském roce jim působila vrásky obava z inflace, která zvýšila ceny v řadě dovolenkových destinací. I přesto, že inflační vlna už opadla, může se letošní dovolená prodražit z jiného důvodu. „Česká koruna oproti loňskému roku výrazně oslabila. I za předpokladu, že ceny v lokální měně zůstaly nezměněné, kvůli vývoji kurzu koruny a jiných měn může cena dovolené narůst,“ komentuje Lukáš Raška, analytik Portu.

Nejčastější dovolenkové destinace Čechů se v posledních letech příliš nemění. V roce 2023 vycestovali lidé na delší cesty nejčastěji do Chorvatska, na druhém místě následovalo Slovensko, na třetím pak Itálie. Na dalších místech skončily postupně Řecko, Egypt, Španělsko a Turecko. Přesto došlo k určitému vývoji, když počty cest do Chorvatska a Egypta meziročně klesly, v ostatních zemích ale naopak vzrostly. Nejvýraznější nárůst byl patrný u delších cest do Itálie.

Čechy před dovolenou v zahraničí čeká nutnost směnit koruny za jinou lokální měnu. Nejčastěji budou volit euro, a to v případě 58 % delších cest do zahraničí. Méně obvyklé jsou pak další měny jako egyptská libra a turecká lira. Češi tak před cestou musí navštívit směnárny, pokud plánují platit hotově, nebo spoléhat na on-line platformy pro převod měn anebo kurz jejich banky, pro případ placení kartou v zahraničí.

Zatímco loni v červnu se jedno euro dalo koupit za méně než 23,5 Kč, v současnosti je česká měna o více než 1 korunu slabší při úrovni 24,7 Kč za euro. Koruna od loňského léta oslabovala až k hranici 25,5 Kč za euro, což by dovolené výrazně prodražilo. Nyní ale možná přišel další obrat. Za oslabením oproti loňským úrovním stála především měnová politika centrální banky, která ve světle klesající inflace začala s procesem snižování svých klíčových úrokových sazeb.

Současný kurz koruny dovolené prodraží
Oslabení koruny je pro Čechy špatnou zprávou, zahraniční dovolené jim totiž prodraží. Pro porovnání budeme vycházet z modelového příkladu pro čtyřčlennou rodinu, která každé léto v červenci jezdí do Chorvatska, kde se platí eurem. V loňském roce rodina v Chorvatsku utratila 2 000 eur, přičemž peníze vyměnila ještě v tuzemsku při kurzu 23,5 Kč za euro. Pokud nebudeme brát v úvahu poplatky, které si účtují směnárny, tak dovolená rodinu stála 47 000 Kč.

Budeme uvažovat, že rodina chce být na letošní letní dovolenou už připravena, a proto si koruny za eura vymění při současném kurzu koruny 24,7 za euro. Aby získala 2 000 eur, bude muset ve směnárně nechat 49 400 Kč, tedy o celých 2 400 Kč více. „Pokud by se ceny v letním letovisku oproti loňsku nezměnily, prodraží se modelová dovolená pro čtyři osoby do Chorvatska o 5,1 %. Stejnému zdražení budou kvůli slabší koruně Češi čelit i v dalších zemích, kde se platí eurem, jako například na Slovensku, v Itálii nebo v Řecku,“ doplňuje Raška.

Odlišná bude situace při návštěvě Turecka. Zatímco před rokem Češi za 1 Kč dostali přibližně 0,9 turecké liry, nyní je to už 1,42. Koruna tak oproti turecké měně výrazně posílila. A podobné překvapení slibuje i směna korun za měnu egyptskou. Za 1 Kč před rokem Češi dostali 1,4 egyptské liry, v současnosti by získali 2,05.

Je šance, že Češi na zahraniční dovolené ušetří?
Vzhledem k vývoji v posledních letech bude řada Čechů při plánování letní dovolené možná zvažovat, jestli při delším pobytu v cizí zemi nemohou ušetřit proti svým běžným výdajům doma. Pro ty nejpopulárnější dovolenkové destinace to příliš neplatí. Podle údajů společnosti Numbeo je život v Chorvatsku levnější pouze o 3,5 % a na Slovensku je levněji pouze o 2,4 %. Dramaticky ušetřit na dovolené v tradičních destinacích se tedy spíše nedá.

Srovnání vybraných služeb a výrobků v Česku, Chorvatsku a Slovensku ukazuje, že některé položky jsou v Česku dražší, jiné ale naopak levnější. Bližší pohled tak potvrzuje trend srovnatelných cen v daných zemích. Například jídlo v běžné restauraci je v Česku a na Slovensku levnější než v Chorvatsku, podobně jako půllitr místního piva nebo třeba kuřecí maso. Naproti tomu v Chorvatsku jsou levnější například sýry, lístky do kina a cigarety.

Jaký typ dopravy se vyplatí
Do zahraničních destinací je nutné řešit i dopravu, i zde dochází s oslabením koruny k nárůstu cen. Pro jednodušší srovnání budeme zvažovat jednosměrnou dopravu (kalkulovanou 1. 6. 2024) z Prahy do chorvatské Rijeky, italských Benátek a polského Gdaňsku. Tato tři města jsme vybrali z toho důvodu, že pro Čechy nabízí letecké, vlakové nebo autobusové spojení.

Jako nejlevnější varianta pro cestu do Rijeky na začátku července se jeví doprava autobusem. Soukromý dopravce nabízí jízdenku pro přímý spoj Praha – Rijeka za 1 084 Kč. Cesta autem do 780 km vzdálené Rijeky vyjde na 2 737 Kč, letenky do této destinace se za současných nabídek prakticky nevyplatí, protože začínají na ceně 3 510 Kč, navíc se nevyhnete přestupu, který celou cestu prodlouží.

Při cestě k moři do Itálie může naopak letenka vyjít finančně nejvýhodněji. Jednosměrná letenka na začátek července na trase Praha – Benátky se dá pořídit i za 880 Kč. Navíc se jedná o přímý let, který trvá hodinu a dvacet minut. Ti, co preferují pozemní dopravu, mohou uspět s autobusovou dopravou, kde jízdenky se soukromým dopravcem začínají na 1 259 Kč za jednu cestu. Nejdráž tak vychází cesta vlastním automobilem. Za benzín a rakouskou dálniční známkou totiž cestující zaplatí 2 437 Kč a navíc je třeba počítat i s placením mýtného na italských dálnicích.

Stále oblíbenější přímořskou destinací jsou i letoviska u Baltského moře. Pokud se podíváme na cestu do polského Gdaňsku, lze využít jízdenku na vlak s jedním přestupem ve Varšavě za 900 Kč. Přestupu se nevyhne cestující ani při letecké dopravě, kde se dostane na začátku července na cenu 1 504 Kč. Pro jednu osobu je nejméně výhodná cesta vlastním autem, kdy za 700 km dlouhou cestu utratí člověk za benzín 1 911 Kč a navíc je potřeba připočítat mýtné, které se platí na dálničních úsecích v Polsku.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *