Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Desetibojař Jirka Sýkora a Vendula Špetlíká známá jako Vendy připravili video recepty vhodné nejen na slavnostní stůl

Autorka kuchařek a televizního pořadu Vendula Špetlíková, známá jako Vendy, se spojila s Mlékárnou Valašské Meziříčí a pro milovníky dobré kuchyně společně vytvořili několik receptů. Ty potom uvařili s desetibojařem, mistrem světa v juniorské kategorii a mistrem Evropy v kategorii do 23 let Jirkou Sýkorou, kterého Mlékárna podporuje, podobně jako i další mladé sportovce.

Pro své zákazníky Mlékárna  připravila tyto recepty v podobě video receptů vhodných nejen na slavnostní stůl, ale také jako pohoštění pro rodinu či přátele. Mlékárna Valašské Meziříčí oslovila ke spolupráci známou blogerku a autorku kuchařek Vendulu Špetlíkovou z blogu Vaříme s Vendy, která má bohaté zkušenost s vařením, ale také natáčením kulinářského pořadu. Vendy je milovnicí tradičních českých receptů, ve kterých používá kvalitní suroviny. Jirka Sýkora vyznává vyváženou a plnohodnotnou stravu. Oba rádi vaří.

„Rozhodli jsme se společně propojit naše produkty a zdravý životní styl desetibojaře Jirky Sýkory, nezbytný pro všechny mladé lidi. Připravili jsme slavnostní pokrmy a natočili krátká videa z vaření rychlých, chutných pokrmů. Ke spolupráci jsme přizvali také známou blogerku Vendy z blogu Vaříme s Vendy, která má bohaté zkušenosti s vařením,” říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na video recepty jsme použili produkty Mlékárny Valašské Meziříčí, ať již Kysanou smetanu, Bílý jogurt nebo Smetanové jogurty ochucené z Mlékárny Valašské Meziříčí, které dodávají pokrmům lehkost i chuť,“ dodává Radka Benešová.

Vendula Špetlíková je autorkou dvou knih o vaření. V televizním pořadu předávala divákům pohled do své kuchyně a hlavně inspirovala k výzvě Předej to dál! Je zastáncem tradiční české kuchyně a receptů po našich maminkách, babičkách a ze starých kuchařských knih, které střeží jako rodinný poklad. Cílem pořadu bylo, aby se tyto recepty dále předávaly dětem, vnoučatům a rodinným přátelům. Její druhá kniha – Vaříme s Vendy! Recepty na spokojený život vznikla právě na základě tohoto televizního pořadu, s celoplošnou distribucí v ČR a SR.

JOGURTOVÉ NEKYNUTÉ LÍVANCE
Česká klasika, v moderní odlehčené verzi bez kvasnic

Ingredience:
2,5 hrnku (250 ml) hladké mouky
2 celá vejce
1,5 hrnku mléka
1 bílý jogurt (150 g)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Špetka soli

Postup:
Postup na tyto lívance je zcela jednoduchý a rychlý. Všechny ingredience umícháme v hladké těsto, na pánvi rozehřejeme olej a smažíme (né zprudka) na rozpáleném oleji do zlatova. Lívance pak podáváme podle chuti s jogurtem, ovocem, marmeládou, nebo domácím džemem.

LOSOS PEČENÝ NA SOLI S JOGURTOVÝM PŘELIVEM
Jednoduchá rychlá příprava, pro labužníky i začátečníky

Ingredience (Na 4 porce):
4 steaky z lososa
2 bílé jogurty (á 150 g)
1 kg Hrubozrnné mořské soli
Citrónová (limetková) šťáva
Hrst pokrájeného kopru
Cukr
Bílý pepř
Sůl

Postup:
Pekáček vysypeme hrubozrnnou solí, lososa na ní položíme kůží dolů a dáme péct do trouby asi na 25-30 minut. Přeliv je zcela jednoduchý, smícháme bílý jogurt se špetkou soli, cukru a bílého pepře, zakápneme citrónovou (limetkovou) šťávou a přidáme nakrájený kopr. Podávat můžeme s uvařeným bramborem.

JOGURTOVÉ MINIDEZERTY S POVIDLY
Rychlé minidezerty, které zvládne úplně každý, tuk v těstě nahrazuje jogurt, který zaručí vláčnost korpusu.

Ingredience těsto:
1 hrnek polohrubé mouky (hrnek=250ml)
1/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 celé vejce
2 bílé jogurty (á 150 g)
3 lžíce kakaa
3 lžíce rumu
3 lžíce švestkových povidel

Postup:
Všechny ingredience umixujeme v hladké těsto. Kakaové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut (nutné zkusit špejlí, zda je upečeno). Koláč necháme vychladit a poté vyklopíme z formy.

Další ingredience:
Povidla
Smetana 33%
Smetana fix

Postup:
Po vychladnutí nakrájíme koláč na plátky, je to jednoduché, protože se držíme zářezů od srnčího hřbetu (celkem 16 ks). Poté na tácek vyskládáme 8 kusů plátků, potřeme povidly a přiklopíme druhým plátkem. Nakonec již jen nastříkáme šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem a ozdobíme dle fantazie. VENDY TIP! Na koláč můžeme po vychladnutí nalít čokoládovou plevu a posypat tím, co máme rádi – oříšky, kokos, mandle, nebo nastrouhanou čokoládovou tyčinku. Takto připravený koláč můžeme servírovat samostatně, nejen na minidezerty.

LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Odlehčená verze bramborovému sálu, díky jogurtu a čerstvému jablku, po kterém Vám nebude těžko

Ingredience:
1 kg brambor
3-4 velké mrkve
2-3 petržele
200 g celeru
2 Jablka
1 malá cibule
1 lžíce cukru
2 lžíce octa
1 malé balení (170 g) sterilované kukuřice
1 malé balení (170 g) sterilovaného hrášku
4 sladko-kyselé okurky
2-3 lžíce majonézy
Bílý jogurt
Sůl, Pepř, Citrónová šťáva

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V hrnci v osolené vodě uvaříme oloupanou mrkev, celer a petržel. Jakmile je zelenina poloměkká, vypneme sporák, přidáme cukr a ocet a necháme v tomto nálevu vychladnout. Pak zeleninu pokrájíme. Dále si oloupeme a nakrájíme jablíčko a cibuli. Všechno dáme do větší mísy, přidáme sterilovanou kukuřici a hrášek, osolíme, opepříme, zastříkáme citrónovou šťávou, přidáme majonézu, jogurt a znovu promícháme.

VRSTVENÝ JOGURTOVÝ POHÁR
Sladká tečka nesmí chybět, ale mnohdy není čas na přípravu – tento pohár se připraví za chvilku a výsledek stojí za to

Ingredience:
1 ovocný smetanový jogurt (150 g)
Drobenka z korpusu, nebo bábovky (můžeme nahradit drcenými piškoty)
Čerstvé ovoce

Postup:
Do poháru pokrájíme odřezky korpusu, nebo bábovky, navrstvíme ovocný jogurt a celý postup opakujeme až je pohár hezky plný. Nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty, nebo meduňky.

Zdroj: www.mlekarna-valmez.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *