Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Vyražte s dětmi ven! Tipy na hry z lesních školek, které budou bavit i vás

Podzim ukazuje všechny své krásy a my si užíváme barevnou podívanou, kterou nám nachystal. Na druhou stranu se dny pomalu krátí, bývá sychravo a nikam se nám nechce. Natož pak běhat někde po parku nebo lese. Než ale podlehnete pokušení strávit víkend s dětmi v suchu a teple domova, zkuste se dobře obléci a vyrazit ven za dobrodružstvím. Věřte, že na společné zážitky budete ještě dlouho vzpomínat.

Hra venku (nejen) dětem svědčí, podporuje duševní zdraví a imunitu a rozvíjí kreativitu hry. Navíc pobyt v přírodě snižuje stres a zvyšuje spokojenost a dobrou náladu. Ze společně stráveného času venku se tak zaručeně vrátíte s pusou od ucha k uchu.

Stopovaná
Během cesty lesem, parkem či polem se setkáváme se „stopami“, které po sobě zvířátka zanechávají. Ačkoliv často narazíme na různé druhy ptáků, na srnku či zajíce bychom mohli čekat marně. Tato zvířata se zvládají dobře ukrývat a zároveň jsou často aktivní při soumraku a v noci. Můžete si ale zahrát na detektivy a hledat stopy a znaky, které po sobě zanechávají. Nejen otisky tlapek, kterou jsou v blátě dobře vidět, ale i nory, peří a ohlodané plody, vám mohou napovědět, že zvířátko bylo někde poblíž. Našli jste okousanou šišku nebo oříšek? S pomocí taháku se stopami a pobytovými znameními přijdete na to, zda si na ní pochutnávala veverka nebo třeba strakapoud. Tím, že na stromech není tolik listí, navíc dobře uvidíte hnízda, a když budete mít štěstí, možná zahlédnete vykotlanou dutinu nebo doupný strom, který má několik okének nad sebou, jako pravý ptačí panelák.

Poznávání mikrosvěta
Často kolem nich projdeme, aniž bychom si jich všimli. Ale i ti nejmenší živočichové si zaslouží naši pozornost. Děti v lesních školkách tráví většinu dne venku a mají tak dost času a prostoru na pozorování světa kolem sebe. Zkuste to i vy – stačí si vzít lupu (není podmínkou) a najít si zajímavé místo, ať už je to starý pařez, místo pod kameny, nebo jen kousek travnatého porostu. Pak už jen pozorujte jeho obyvatele. Co nesli mravenci do mraveniště? A kdo málem spadl z větvičky? V teple domova si pak můžete společně vytvořit krátký komiks, ve kterém děti mohou rozvinout fantazii a odvyprávět příběhy, které viděly.

Podzimní tvoření
Podzim nabízí širokou škálu všech možných přírodnin, které se dají použít jako náhrada figurek, obrázků a hraček. Chcete si zahrát opravdu originální Člověče nezlob se nebo třeba Žížalky? Vyrobte si svůj vlastní plánek – stačí jen fixy a kousek látky. Jako figurky můžete využít třeba kaštany, kamínky, ale i další přírodniny, které najdete v okolí. A co když nemáte kostku? Stačí mít po ruce šest podobných kamínků, na které nakreslíte fixou tečky nebo napíšete čísla a pak je buď vytahujte z pytlíku nebo třeba jen z kapsy.

Nekonečné odstíny listí
Podzim nabízí nekonečnou variaci odstínů listí – od žluté přes červenou až po hnědou. Nechte děti spočítat všechny barvy a jejich odstíny, které vidíte z místa, na němž stojíte a pokuste se barvu s trochou fantazie blíže popsat, např. „tmavě hnědá kůrová“ nebo „rezavá šišková“ apod. Skvěle tím rozvinete dětskou slovní zásobu. Zkuste také během procházky najít co nejvíce barevných odstínů spadaného listí. Určitě najdete i vícebarevné kombinace nebo list, který bude mít nejvíce barev. A co takhle list trpaslík a obr? Střádejte listy opatrně do plátěné tašky nebo papírového pytlíku a doma si pak po jejich vylisování užívejte tu barevnou podívanou. Z těch nejbarevnějších listů si pak můžete vytvořit zvířátka – například veverku.

Tip: Víte, proč se listy barví a jak si barvy vybírají? Zkuste si přizvat pomocníka ve formě infografiky Tajemství podzimního listí.

Nezapomeňte na draka
Možná už na podzimní obloze nepotkáte tolik draků jako dříve, ale pořád je to zábava, která (nejen) děti jen tak neomrzí. Než půjdete pro draka do obchodu, zkuste si doma vyrobit vlastní originální příšerku. A co budete potřebovat?

  • ruličku od toaletního papíru
  • barevné papíry
  • pastelky nebo fixy
  • nůžky
  • tyčinkové lepidlo
  • zbytky vlny nebo krepový papír
  • děrovačku

Samotná výroba příšerky je jednoduchá a s vaší pomocí ji děti hravě zvládnou. Ruličku stačí jen ozdobit barevným papírem a udělat na jedné straně několik dírek na ocas, do kterých navléknete třásně z vlny (30 cm). Na druhé straně si připravte dvě dírky pro uchycení, kde provlečete delší vlněný provázek u „huby“ příšerky – udělejte ho dostatečně dlouhý, bude vám sloužit k řízení letu. Pak už se jen stačí rozběhnout a nechat příšerku vznést se vzhůru.

Tip: Místo vlny se dá na ocas použít také krepový papír, který vydává šustivý zvuk, a navíc vám odpadne práce s děrovačkou a provlékáním vlny. Místo papíru zkuste použít také spadané listy.

Pro milovníky aplikací
Že nejde pobyt venku a chytré technologie k sobě? Dnes najdete i takové, které vám mohou čas strávený v přírodě zpestřit a navést vás, když si nebudete vědět rady s programem. Mezi nejoblíbenější patří:

Přidejte si také aplikaci Záchranka – ať můžete být v klidu, že vás pomoc vždy rychle najde.

Více tipů najdete na www.jdeteven.cz nebo v knížce Nejlepší hry z lesních školek. A jakou hru si zahrajete vy?:)

PS: K podzimu patří také kaluže, kterým se většinu času nemilosrdně vyhýbáme. Zkuste se pro tentokrát vyzbrojit gumáky, a trochou trpělivosti a nechte děti se vyřádit. Možná budete muset po takovém řádění sušit oblečení, ale děti budou nesmírně šťastné a to je vaše největší odměna za trpělivost..

Zdroj a foto: www.jdeteven.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *