Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Velikonoční recepty

Netradiční recepty na velikonoční chuťovky.

Mechové bezlepkové cupcakes
Suroviny na těsto (na 10-12 ks):
270 g Směsi na bábovku bez lepku Labeta
70 g čerstvého špenátu
2 celá vejce
100 g cukru
100 g mléka
60 g rozpuštěného másla
40 g Vanilinového cukru Labeta
1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta

Suroviny na krém:
1 smetana ke šlehání
1 tvaroh
20 g Vanilinového cukru Labeta

Postup:
Vejce, cukr a vanilinový cukr vyšlehejte do husté pěny (jen díky tomu budete mít povrch hezky křupavý a prostředek dortíku vláčný). Poté v mléce rozmixujte listový špenát a přidejte k vyšlehané směsi. Také přidejte rozpuštěné máslo a opět směs promíchejte. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte hladké těsto. Košíčky dejte do plechu na muffiny a těsto plňte maximálně do ¾ košíčku (pokud nemáte, vložte do sebe alespoň dva papírové košíčky nebo můžete použít i silikonové košíčky). Pečte při 180 až 190 ° cca 30 minut (až kraje začnou zlátnout, můžete zkusit špejlí, zda se těsto nelepí). Po upečení nechte zcela vychladnout tak, jak jste jej pekli, tedy v plechu či košíčkách. Mezitím si připravte krém. Nejdříve vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte tvaroh a prošlehejte. Hotový krém zatím uložte do lednice do doby, než budou dortíky vychladlé. Po vychladnutí jeden muffin rozdrobte, co nejlépe to půjde. Na ostatní dortíky dejte krém a dozdobte rozdrobeným dortíkem, popřípadě nějakým jedlým zdobením či čímkoliv, co máte rádi.

Makový pohankový pletenec
Suroviny na těsto:
500 g Pohankové mouky Labeta
160 g mléka
1 sáček Sušeného droždí Labeta
70 g cukru
1 sáček Vanilinového cukru Labeta (20g)
60 g změklého másla
1 vejce
špetka soli

Suroviny na náplň:
Maková směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept)
citronová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
90 ml mléka
10 ml (1 PL) rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička Vanilinového cukru Labeta (10 g)
2 čajové lžičky másla

Postup:
Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které se necháme kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přeci jen svůj objem zvětší. Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát. Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se těsto trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala a zarolujeme jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodneme pro formu věnce, „závin“ rozpůlíme podélně, propleteme a stočíme do kruhu (věnce). Musíme počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalíme malou sklenici alobalem a dáme jí do středu věnce, aby se při pečení nespojil. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °, dokud povrch nezezlátne. Necháme věnec vystydnout na plechu a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ozdobíme polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru.

Velikonoční „mechový“ dort bez lepku
Suroviny na těsto:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic Univerzální bezlepkové směsi Labeta
1 lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
zelené potravinářské barvivo

Suroviny na krém:
400 ml smetany ke šlehání
citronová kůra
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce cukru
1 lžička Ztužovače šlehačky Labeta

Postup:
Bílky ze všech vajec si vyšleháme do sněhu. Až bude sníh opravdu tuhý, tak přidáme cukr. Ručně potom vmícháme do bílkové směsi i žloutky a prosátou mouku. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zelené barvivo. Dáme péct v kulaté dortové formě na 170 °C cca 20 minut. V mezičase si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do pevného krému a přidáme ztužovač šlehačky, citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme cukr. Do krému můžete použít i barevné zdobení. Když je korpus vychladlý, pokračujeme jako u „krtkova“ dortu. Horní část upečeného korpusu vydlabeme a rozdrobíme. Spodní část naplníme krémem a rozdrobenou částí posypeme do tvaru krtince. Na dozdobení můžeme použit čokoládová vajíčka nebo zvířátka.

Zdroj a foto: Labeta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *