Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Kosmetika

Střípky z bájných koupelí

Pravidelnou očistu v podobě rychlé ranní sprchy či delší večerní koupele bereme dnes za běžný hygienický standard. Kdysi tomu tam však rozhodně nebylo a rituál koupele a očisty těla měl napříč historií zcela rozdílný význam.

Okázalé lázně
Většina z nás si z historických filmů vybaví scény, kde v dobách starověkého Říma tráví bohatí lidé svůj čas v okázalých lázních a vedou zde sáhodlouhé debaty. V těchto dobách byly koupele spjaty s jistou známkou společenského a mocenského postavení. Příjemné chvíle koupelí si v lázních užívali ale jak bohatí, tak i otroci. Římané převzali vyspělou kulturu hygieny od Řeků, a ještě ji zdokonalili. Řekové měli místo lázní spíše sportovní střediska s horkými sprchami a vyhřátými místnostmi. Jako mycí kosmetiku používali velmi často olivový olej a popel nebo směs mléka a medu. Očistné koupele si v této době rádi dopřávali také ve starověkém Egyptě, kde se muži i ženy koupali na rozdíl od Řecka a Říma pohromadě.

Od lázní k lazebnám
Po zániku Římské říše bylo nejen v Evropě na antické rituály a koupele zcela zapomenuto a ve většině domácností se používalo běžně pouze umyvadlo se džbánem s vodou. V raném středověku se paradoxně věnovali hygieně častěji chudí lidé z venkova, kteří se po práci potřebovali omýt. V době renesance si vojáci u prostých lidí všimli návyků vyšší hygieny a návrat rituálu očisty těla se pomalu začal šířit nejprve do bohatých Benátek a odtud do celé Evropy, kde vznikly tzv. lazebny s koupacími káděmi a vědry na polévání. Obliba lazeben trvala po dvě století. Následně přišel mor a lidé se obávali jeho šíření a přenosu, přestali tak lazebny navštěvovat. V této době si ruce, nohy, ústa i genitálie pouze mastili.

Hups do vany
V 19. století se koupání vrátilo do Evropy i Ameriky díky novým znalostem mikrobiologů, kteří byli již znalejší v oblasti bakterií a hygienickým výhodám užití mýdla. Trvalo však mnoho let, než se lidé přestali obávat, že jim koupele mohou přivodit onemocnění. V tomto století byla nahota vnímána velmi negativně a lidé se tak často koupali v koupacích košilích, přes které se dokonce i myli mýdlem. Ke koupání se používaly tzv. necky či plechová vana a v horké vodě se postupně vykoupala celá rodina.

Předchůdce mýdla
Přestože mýdlo dnes považujeme za zcela běžnou věc a známe ho v různých podobách, jeho dnešní formě předcházela dlouhá historie. Předchůdci mýdla byli vyráběni například z popela a zvířecího tuku, či lidé k omytí a praní využívali plody, kůru či kořeny rostliny zvané mydlice, která rostla podél řek a potoků a obsahovala pěnivou šťávu. První receptury k výrobě mýdla spadají do 12. století a obsahovaly různé oleje a tuky z rozmanitých zdrojů. V Evropě se mýdla začala vyrábět kolem 14. století z olivového oleje. Následně až v 19. století se lidé více vzdělávali v oblasti hygieny a zdraví a zákazníci si mohli zakoupit mýdlo v podobě tuhé kostky.

Luxusní zboží
Mýdlo se stalo dobrým obchodním artiklem, řemeslníci do něj začali přidávat různé přísady, díky kterým mýdla začala mít čím dál krásnější vůně. Nové možnosti a změny v dopravě umožnily dovoz vzácných zdrojů a nových přísad z dalekých krajin. Z Tichomoří se tak až do Evropy dostala dřeň kokosových ořechů, ze které se získává kokosový olej, jenž se skvěle hodí pro výrobu přírodních mýdel. Rozkvět mydlářského řemesla byl výrazný a na přelomu 19. a 20. století se mýdla prodávala již po celém světě. Dnes si mycí hygienické prostředky můžeme dopřávat ve formě tekutých i pevných mýdel či gelů s bezpočtem vůní, ať už z řad ovocných, květinových či kořeněných. Wellness dnes slaví ve světě i u nás velkou oblibu a vyváříme si ideální podmínky pro domácí lázně ve stylu wellness, v koupelnách máme vanu i sprchový kout zároveň, rozšířené jsou také domácí sauny a k tomu nespočet kosmetických produktů, které nám dopřávají dokonalý relaxační prožitek z každého koupání či sprchování.

Dnes si užíváme mýdla v nejen tuhé, ale i tekuté variantě. Rozličné vůně a originální přísady najdeme například u tekutých mýdel značky AUTHENTIC toya® AROMA. Mýdla jsou jedinečná svými autentickými vůněmi, které doslova pohltí pokožku rukou. K dostání 400 ml za 59 Kč v prodejnách Ahold, Globus, Terno, COOP, Hruška, Enapo, Čepos, Flosman – FLOP, Tamda, v síti nezávislých prodejen a e-shop Balshop.

Foto: AUTHENTIC toya® AROMA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *