Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Německá vína jsou ideálním společníkem k letnímu grilování

Čas léta je časem grilování a pro lidi po celém světě i synonymem gurmánských zážitků pod širým nebem. Češi se letos vezou na sílícím celoevropském trendu: typické venkovní barbecue doprovázejí sklenkou dobrého vína, které přináší osvěžení během horkých večerů a skvěle se snoubí s kouřovými chutěmi grilovaných pokrmů.

Díky své lehkosti a plné chuti se německá vína ke grilování obzvlášť hodí. Německá bílá vína, která jsou po celém světě proslulá svou kvalitou a všestranností, jsou výborným doplňkem pokrmům z ryb, mořských plodů nebo drůbeže, při přípravě jídel z hovězího nebo jehněčího masa se otevírá možnost jejich párování s červených víny, jako je například Rulandské modré.

Chlazená německá bílá vína osvěží smysly a připraví chuťové buňky k maximálnímu vychutnání nejrůznějších masových nebo zeleninových barbecue specialit. Grilované pokrmy si žádají silná a výrazná vína – pro snoubení s vepřovým, kuřecím nebo krůtím se doporučují ryzlinky nebo suchá růžová vína. Ke grilovaným rybám se nejlépe hodí svěží Rulandské bílé, zatímco Sylvánské zelené je ideálním společníkem ke grilované zelenině nebo veganským pokrmům.

„Nejlepší na grilování je, jak snadné je díky němu připravit vynikající jídlo,” říká Richard Fuchs, renomovaný šéfkuchař a autor zaměřený na grilované speciality. „Pro dobré grilování neexistuje žádná kouzelná přísada nebo tajná technika – vše, co potřebujete, je rozpálený gril a kvalitní suroviny. Je to především o setkávání lidí. Doprovodit barbecue dobrým vínem je vynikající způsob, jak z něj udělat výjimečnou a nezapomenutelnou událost.”

Zajímavou párovací kombinaci vína s jídlem představuje Richardův recept na kuřecí křídla marinovaná v jogurtu a kari s elegantně suchými ryzlinky, jako jsou například ty z Mosely nebo Rheingau.

Podle Jiřího Markuzziho, majitele a dovozce vína Vino Markuzzi, se k Richardovu receptu výborně hodí Ryzlink rýnský s vůní citrusů a žlutého ovoce.

„Kabinetní ryzlinky z údolí Mosely tento recept výborně doplňují především díky svojí pikantnosti, svěžesti a krásné harmonii mezi kyselinou, mineralitou a sladkostí vína,“ říká Jiří Markuzzi. „Díky ní jsou ideálním a zábavným společníkem ke kořeněným kari pokrmům z bílého masa. Tato vína jsou krystalicky čistá, aromaticky mnohovrstevná a vytříbená.“

Je důležité mít na paměti, že v létě by se vína měla obvykle podávat o několik stupňů chladnější než obvykle, protože mají tendenci se ve sklenici rychleji zahřívat. Z tohoto důvodu lze v horkých letních měsících podávat i červená vína mírně vychlazená. Mezi způsoby chlazení vín patří „frapping”, kdy se víno umístí do chladicího boxu na šampaňské nebo do velké mísy s ledem posypaným hrstí soli, případně chlazení lahví pomocí speciálních rukávů uložených v mrazáku či chladičů na lahve vína z hlíny, plexiskla nebo nerezové oceli.

Kuřecí křidýlka naložená v jogurtu a kari podle Richarda Fuchse
Suroviny na 4 porce:
1 kg kuřecích křídel
200 ml bílého jogurtu
1 plná polévková lžíce žluté kari pasty
špetka chilli
sůl
drcený černý pepř
citronová šťáva
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

Postup:
Všechny ingredience na marinádu smíchejte, maso důkladně potřete, nechejte minimálně 2 hodiny odležet v lednici (lepší je to vždycky přes noc). Asi hodinu před grilováním nádobu s marinovaným masem vytáhněte, aby maso získalo pokojovou teplotu. Potom otřete případné kousky bylinek a šup na gril. Nejdříve nechejte maso zatáhnout a až nakonec grilujte ve vysokém žáru „na kůrčičku“.

Foto: Německá vína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *