Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Elixír čokoládovny Ajala vybízí k experimentování v kuchyni

Elixír od Ajaly je nejen horký lektvar, ale může být i magickou ingrediencí. Na obalu je sice informace, že je určený pro přípravu horké čokolády, ale jeho složení, chuť i konzistence jsou pro kuchaře milující čokoládovou chuť malý zázrak. Jemně mletá čokoláda se hodí do dezertů i do receptů slaných – do chilli noc carne, salátových dresinků, do marinád na maso…

Elixír obsahuje jen a jen Ajala čokoládu. A ta neobsahuje nic než výběrové kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Žádné mléko, lecitin nebo bílý cukr. Díky tomu se dá báječně kombinovat se slanou chutí například v salátech, kde můžete tekutou čokoládu smíchat s rukolou, rajčaty, balzamikovým octem a mozzarellou. To, jaký salát připravíte, je jen na vás, určitě se však nebojte přidat lžičku Elixíru.

Pokud nevěříte, že by to mohlo fungovat, vyzkoušejte nejprve zeleninu pečenou v troubě, kterou posypete Elixírem a pokapete olivovým olejem. Třeba taková mrkev získá elegantní nádech a v netradiční kombinaci poslouží jako zajímavá příloha.

Masožravci jistě ocení, že Elixír se hodí i ke grilovanému vepřovému masu, kde jej můžete přidat do marinády. Je také skvělou ingrediencí v tradičním Chilli con carne.

Čokoláda je stálicí v dezertech, Elixír tedy samozřejmě můžete použít také na přípravu koktejlů, brownies, míša řezů, ale třeba i čokoládové rýže, která je skvělá i jako hlavní chod. Z hlavních jídel se hodí také k ovocným knedlíkům, které budou s čokoládovým přelivem neodolatelné. Tekutou čokoládu můžete hravě využít také k přípravě sladkých snídaní, nejlépe se hodí k banánu nebo borůvkám. Palačinkami s kvalitní čokoládou a džemem nebo čoko-banánovou ovesnou kaší nepohrdnou ani ti největší mlsouni.

Ajala Elixír koupíte na www.ajala.cz/e-shop/produkty/elixir, cena 290 Kč/250 g, složení: kakaové boby, sušená třtinová šťáva, obsah kakaového podílu: 70 %.

Recept na super jednoduchou čokoládovou zmrzlinu
Banány nakrájejte na kolečka a nechte je zmrazit. Připravte si horkou čokoládu v poměru 1:1 (1 díl Elixíru a 1 díl vody či mléka), následně ji nechte vychladnout a rozmixujte spolu se zmrazeným banánem. Poměr čokolády a banánu je na vás, ale obecně platí, že čím čokoládovější tím lepší. Ihned podávejte, dokud je ledová, ale díky banánu krémová. Dalším mražením by mohla ztratit svou konzistenci.

Recept na čoko-drink
Na dvě porce budete potřebovat 3 menší banány, 2 dl mandlového mléka a 4 lžičky Elixíru. Všechny ingredience rozmixujete dohromady a pak už jen užívačka chutí. To je banánový shake,  díky kterému na ty všelijaké green smoothies rychle zapomenete. 😉

Zdroj a foto: www.ajala.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *