Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZdraví

Umělci poděkovali personálu fakultní nemocnice Bulovka

Ve čtvrtek 12. srpna 2021 proběhlo symbolické poděkování umělců z řad malířů, grafiků, litografů a ilustrátorů pracovníkům Fakultní nemocnice Bulovka (FNB) za jejich náročnou práci v období koronavirové pandemie. Do akce s pracovním názvem „Umělci proti covidu“ se zapojilo devatenáct výtvarníků, kteří vytvořili celkem 53 obrazů. Umělecká díla zájemcům společně předali spoluorganizátor akce MUDr. Martin Molitor, přednosta Kliniky plastické chirurgie FNB a moderátor Marek Eben.

Myšlenka uspořádat děkovnou akci byla dílem náhody. Přednosta Kliniky plastické chirurgie FNB Martin Molitor během pandemie navázal osobní vztahy s řadou tvůrců, když sháněl umělecké dílo pro svou manželku. Uvědomil si, že pandemií zasaženou skupinou byli nejen lékaři, ale i umělci. Ze dne na den přestali tvořit a mnozí z nich pracovali jako dobrovolníci v nemocnicích nebo v odběrových a očkovacích centrech. „Když jsem dostal od paní malířky Daniely Benešové spontánní nabídku, že by ráda věnovala zdravotníkům jako poděkování pár svých obrazů, napadla mne myšlenka oslovit další umělce, kteří by měli o podobnou akci zájem,“ říká Martin Molitor. „Nakonec se mi podařilo shromáždit 53 obrazů v celkové hodnotě zhruba 300 000 Kč,“ dodává.

Zdravotníci si mohli obrazy vybrat podle svého vkusu a preferencí přímo z vytvořené galerie. V případě, že se o konkrétní dílo přihlásilo více zájemců, rozhodlo o budoucím majiteli obrazu transparentní slosování.

„Odpoledne strávené s mými kolegy a panem Markem Ebenem bylo velmi příjemným a milým vytržením od starostí běžného pracovního dne,“ řekla jedna z obdarovaných, vedoucí hygieny, epidemiologie a centrální sterilizace Hana Bláhová. „Při pohledu na obraz si určitě vždy připomenu náročnost situace, která během pandemie panovala a myšlenku, že vše se dá společnými silami zvládnout,“ dodala.

Nabídka obrazů byla velmi pestrá – od realistických námětů přes figurální kresby až po abstraktní umění. Byly zde zastoupeny různé umělecké styly a techniky, mezi které patřil akvarel, barvotisk, lept, litografie, olejomalba či kresba tuší.

Mnozí z autorů obrazů jsou zastoupeni ve sbírkách světoznámých galerií, včetně Národní galerie v Praze, a jejich díla se objevují také v soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

Foto: Fakultní nemocnice Bulovka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *