Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Poznejte chutě říjnových receptů, které jsou stejně tak pestré jako barvy podzimu

Počasí nám stále více a více připomíná, že léto už je pryč. Sluneční paprsky již nemají takovou sílu jako dříve, zato příroda nám ukazuje svou krásu a pestrobarevnost v celé své šíři. A právě přírodou jsme se nechali inspirovat při přípravě podzimních receptů. Objevte bohatství tohoto ročního období a vykouzlete si výtečné recepty z plodů naší krajiny. Z jablek a ořechů si připravte tradiční trhanec, z nasbíraných hub lahodnou houbovou omáčku. K tomu jsme zařadili recept na vepřové s kořenovou zeleninou z jednoho hrnce a pečenou kachnu s vynikajícím jablečným zelím, jako odlehčenou alternativu ke klasické svatomartinské huse. Všechny recepty obsahují ingredience, jež se pyšní prestižní značkou kvality Regionální potravina. Ta každoročně připadne těm nejkvalitnějším výrobkům
z 13 regionů v České republice. Dobrou chuť!

Pečená kachna a jablečné zelí
Křupavá kůrka, jemné kachní maso a výborná šťáva. Pečená kachna je jednička na seznamu nejoblíbenějších pokrmů pro mnohé z nás. Připravte si ji podle našeho receptu a začněte  tak trénovat na svatomartinské hodování. Podávejte k ní vynikající Samir kyselé zelí ve slaném nálevu, díky kterému dosáhnete výjimečné chuťové harmonie. Bílé hlávkové zelí od společnosti SAMIR KYSANÉ ZELÍ s. r. o. je zpracováváno v Brništi u České Lípy tradiční metodou nakládání za použití soli a kmínu, při kterém proběhne důležité mléčné kvašení. Za své mimořádné chuťové vlastnosti a kvalitní zpracování bylo oceněno známkou kvality Regionální potravina v roce 2021 v Libereckém kraji. Více o produktu se dočtete na stránkách: https://www.kysanezeli.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 2,5 h
Náročnost: **

Ingredience:
1 celá kachna
400 g Samir kyselé zelí ve slaném nálevu
200 g jablek
100 g cibule
0,1 l oleje
10 g kmínu
hladká mouka
sůl
pepř
cukr

Postup:
Kachnu očistíme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Necháme v lednici odležet alespoň jednu hodinu. Kachnu vložíme do trouby a pečeme na 160 stupňů přibližně dvě hodiny pod pokličkou. Když je kachna měkká, odklopíme pokličku a doděláme na 185 stupňů přibližně 25 minut. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Do rozpáleného hrnce nalijeme olej, vložíme najemno nakrájenou cibuli, kmín a necháme zesklovatět. Přidáme jablka, cukr a lehce zkaramelizujeme. Přidáme zelí a dusíme 25 minut. Když je zelí měkké, zaprášíme hladkou moukou a provaříme, ochutíme solí a cukrem.

Vepřové maso s kořenovou zeleninou z jednoho hrnce
Recept jako stvořený do podzimních plískanic. Síla kořenové zeleniny vás hezky zahřeje a navíc se nají celá rodina. Tajnou ingrediencí v receptu je využití světlého piva, ve kterém se zelenina i maso peče. Vyzkoušejte vynikající pivo z Pivovaru Mazák s. r. o. Jejich 11 extra hořká vyhrála ocenění Regionální potravina v roce 2021 v Jihomoravském kraji. Světlý ležák vyniká vysokou hořkostí. Pivo vzniká pod rukama majitele pivovaru Mazák, Jiřího Michaloviče, který se jako vášnivý domovarník rozhodl pivo vařit s láskou ve větším množství. Více se dozvíte na stránkách pivovaru: https://pivovarmazak.cz/. 

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 2,5 h
Náročnost: **

Ingredience:
600 g vepřové kýty
0,5 l 11 extra hořká od Pivovar Mazák, s. r. o.
100 g cibule
75 g mrkve
75 g celeru
75 g petržele
75 g řapíkatého celeru
75 g brambor
20 g česneku
10 g divokého koření
10 g rozmarýnu
10 g tymiánu
0,1 l oleje
sůl
cukr
pepř
bobkový list

Postup:
Vepřové maso očistíme, osolíme a opepříme. Nakrájíme zeleninu na větší kousky. Maso zprudka opečeme v hrnci na oleji a maso vyjmeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, česnek a vše orestujeme. Maso vložíme na orestovanou zeleninu, přidáme bobkový list, cukr, bylinky a vše zalijeme pivem. Hrnec vložíme do předehřáté trouby a dusíme přibližně 2 hodiny na 160 stupňů. Z hrnce vyndáme stonky z bylinek a bobkový list. Dochutíme cukrem a solí.

Kynutý knedlík s houbovou omáčkou
Houbová sezóna je v plném proudu, a proto ani zde nesmí chybět recept na houbovou omáčku, v níž krásně zužitkujete své lesní úlovky. Houbovou omáčku na bílém víně a se zeleninovým vývarem si zamilujete, zvlášť pokud jako přílohu zvolíte tradiční karlovarský knedlík. Doporučujeme kynutý knedlík od společnosti PASTELÁKOVI, s. r. o., který získal ocenění Regionální potravina v Karlovarském kraji v roce 2020. Ve firmě dbají na poctivou ruční práci a lokální ingredience. Díky tomu knedlík chutná stejně tak dobře jako domácí. Přesvědčte se sami na jejich webových stránkách: https://www.pastelakovi.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *

Ingredience:
400 g žampionů
0,2 l zeleninového vývaru
0,3 l smetany
0,2 l bílého vína
10 g šalotky
50 g másla
olej
cukr
drcený kmín
sůl
pepř
kynutý knedlík od PASTELÁKOVI, s. r. o.

Postup:
Do rozpáleného oleje nasypeme jemně nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Poté přidáme nahrubo nakrájené žampiony a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a necháme svařit. Přidáme zeleninový vývar, smetanu, sůl, pepř a kmín. Vše zredukujeme na mírném plamenu po dobu 20 minut. Můžeme dochutit cukrem a na zjemnění přidat máslo. Podáváme s kynutým karlovarským knedlíkem.

Trhanec s jablky a karamelem
Jablka a oříšky jsou s podzimem pevně spjaté. Využijte jejich bohatství a přichystejte si sladkou tečku v podobě receptu na trhanec s jablky a mléčným karamelem. Právě poslední jmenovaný povýší pokrm na výjimečný gurmánský zážitek. Použijte mléčný karamel od paní Dany Přistoupilové, která jej vyrábí v Malé Bystřici ve Zlínském kraji. Díky zpracování z vybraného mléka z prověřené farmy je jeho chuť lahodně smetanová a produkt neobsahuje žádné konzervanty. Její umění bylo v roce 2021 odměněno známkou kvality Regionální potravina. Více o jejích produktech zjistíte na webových stránkách: http://www.mlecnykaramel.cz/cs/mlecny-karamel-danka/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 g špaldové mouky
4 žloutky
2–3 lžíce cukru
250 ml mléka
75 g rozinek
4 bílky
100 g másla
150 g ořechů – vlašské a lískové
50 g moučkového cukru
špetka soli
300 g jablek
mléčný karamel od Ing. Dana Přistoupilová, Malá Bystřice – Mléčný karamel Danka

Postup:
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mouku, mléko. Vše promícháme a přidáme vyšlehané bílky. Trhanec pečeme na pánvi na rozpuštěném másle přibližně 5 minut z každé strany do zlatova. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a orestujeme v rendlíku s trochou vody do změknutí. Na závěr trhanec polijeme mléčným karamelem a posypeme rozinkami, ořechy, jablky a moučkovým cukrem.

Zdroj a foto: regionalnipotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *