Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportTechnologieZábavaZdraví

Vyšetření očí pomocí videoher? Speciální test pomáhá hráčům se zrakem!

Popularita esportu v Česku stále roste a dokazují to i naše největší celoroční soutěže, jako jsou Sazka eLeague nebo MČR ve hře CS:GO, kde se hraje o až 4 500 000 Kč. Amatérských i profesionálních esportovců rychle přibývá, stejně tak roste důraz na podaný výkon hráčů, který ovlivňuje řada faktorů jako reakční rychlost, znalost hry či například perfektní zrak hráče. Proto se česká esportová organizace Entropiq rozhodla spojit síly se značkou GrandOptical. Společně vytvořily projekt Gamer Eye Test, který zvyšuje povědomí o nutnosti pravidelného testování zraku a jeho vlivu na hráčův výkon.

Esportovci spolu trénují a soupeří v reálném čase online a často nemohou hru pozastavit, což vede k dlouhým hodinám stráveným před obrazovkou. „Profesionální sportovec trénuje přibližně pět hodin nebo tolik, kolik mu tělo dovolí. Ale v esports běžně trénujeme deset až čtrnáct hodin denně,“ přibližuje svou zkušenost Filip ‚RedgieBeardo‘ Tutko z týmu Entropiq, který je dvojnásobný mistr ČR ve hře PUBG.

„Naše společnost chce oslovovat lidi, kteří ještě o své vadě zraku ještě ani neví a přesvědčit je, aby si nechali zrak změřit a tím jim pomáhat zlepšovat jejich život. Takto jsme podchytili vloni například řidiče, pro které je zrak naprosto klíčovým smyslem. Komunita hráčů je specifická a svůj zrak zatěžuje ze všech mladých lidí nejvíce. Věříme, že tohle je cesta, jak být blíž zejména mladší generaci, která obecně tíhne k většímu užívání elektronických zařízení,“ říká ředitelka marketingu GrandOptical Anna Davidková.

Hráči si ale neuvědomují, že takové množství času stráveného u obrazovky značně zatěžuje jejich zrak, a místo aby o něj pečovali, zajímají se spíše o nejnovější výbavu a upgrade počítače. „Hráči si sice mohou pořídit nejvýkonnější sestavu – monitor s rychlou odezvou, nejcitlivější myš apod., ale to všechno je jim prakticky k ničemu, když jejich oči nefungují správně,“ dodává k problematice optometrista Martin Vokoun.

„Spojit síly s GrandOptical jsme se rozhodli proto, že vždycky rádi podpoříme dobrou věc. Máme pocit, že téma péče o zrak je jak u esportovců, tak i u běžných hráčů podceňované a je třeba ho dostat víc na světlo,“ přibližuje důvod spolupráce CEO Entropiqu, Daniel Kloud. Díky této spolupráci vznikl speciální zrakový test, který během hraní odhalil existující nebo rodící se zrakové potíže u hráčů.

Jak test funguje?
Gamer Eye Test spočívá ve speciálním měření očí, které testuje zrak profesionálů během hraní her. Test se zaměřil na dvě pro hráče zásadní oblasti. Nejprve se testovala zraková ostrost a celý test byl zasazen do prostředí hry FIFA 22. Hráči ji hráli z větší než běžné vzdálenosti a testování probíhalo na speciálním přístroji, který během samotného hraní FIFA 22 měnil dioptrické čočky před hráčovým okem. Měli tak příležitost si uvědomit, jak důležité je identifikovat varovné signály dříve, než se z nich stane permanentní problém. To je ostatně podle zkušenosti Martina Vokouna velmi běžné: „Pokud jde o mladé lidí, tak ti k nám většinou přijdou až ve chvíli, kdy jejich problém už je tak velký, že ho nejsou schopni ignorovat.“

Druhý test byl zaměřen na kontrastní citlivost očí hráčů. Kontrastní citlivost oka je schopnost rozlišit objekt na jednobarevném pozadí – v tomto případě postavy oproti šedému pozadí. Specialisté z GrandOptical upravili nastavení kontrastu ve hře Counter-Strike: Global Offensive, a ukázali tak hráčům, že i když je jejich zraková ostrost dokonalá, je nutné myslet i na další možné zrakové problémy, jako je snížená kontrastní citlivost. I ta by totiž po čase mohla negativně ovlivnit jejich reakční časy, a tím i jejich výkon. Celým Gamer Eye Testem si prošel například Filip ‚RedgieBeardo‘ Tutko z týmu Entropiq: „Pro mě to celé bylo pozitivní v tom, že se odhalily drobné vady a zjistilo se, že mám půl dioptrie a mohu to včas začít řešit.“

Gamer Eye Test prokázal, že i aktivní vrcholoví esportoví hráči se setkávají se zrakovými potížemi, které mohou mít vliv na jejich výkon. Samotný test také potvrdil důležitost pravidelných zrakových prohlídek mezi profesionálními i volnočasovými hráči, aby byl potenciální problém odhalen dříve, než zanechá trvalé následky.

Zdroj: GrandOptical

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *