Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

Sucho a mráz komplikují práci vinařům

Už na samém začátku jara, kdy se réva vinná probouzí k životu, se moravští vinaři musí vyrovnávat s nepřízní počasí. Rizikem je především nedostatek vláhy a pokračující noční mrazy, které ohrožují zejména mladé vinohrady.

Letošní zima byla teplotně nadprůměrná, a hlavně v nížinách prakticky bez sněhu. Nyní, v čase brzkého jara, se kvůli tomu na moravských vinicích začíná významněji projevovat nedostatek vláhy. „Sucho je skutečně velké a už začíná být problémem pro mladé keře révy vinné, které mají mělké kořeny a nedokážou si ještě vytáhnout vláhu z podzemních vod,“ vysvětluje Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny BOHEMIA SEKT.

Přes obavy vinařů o dostatek vláhy, ale sezona ještě nemusí být ztracená. O tom, jaké budou další měsíce, rozhodnou následující dny a týdny. „Ze zkušeností víme, že srážky nakonec vždycky přijdou. Komplikací by ovšem byly prudké intenzivní deště, protože vyprahlá půda by vodu nezvládla absorbovat a dál by pokračovalo sucho,“ dodává Libor Výleta.

Situaci navíc komplikují pokračující mrazy. „Noční teploty pod nulou v uplynulých dnech byly zřejmě ty poslední, které naše vinohrady nijak neohrozily. Důležitý bude vývoj v dalších týdnech, kdy už nastoupí slzení s následným rašením révy vinné a nízké teploty by přinesly výrazně větší škody,“ vysvětluje Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Foto: archiv Bohemia Sekt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *