Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Sklizeň rebarbory právě vrcholí! Nepropásněte ji a inspirujte se recepty, které si zamilujete

Sezóna rebarbory je v plném proudu a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. I když se jedná o zeleninu, v kuchyni se využívá zpravidla nasladko – nejčastěji ji znáte v podobě koláče. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé recepty a připravte si tentokrát třeba rebarborové chutney nebo lahodný sirup!

Rebarbora neboli reveň nejenže skvěle chutná, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Čerstvou ji radíme spotřebovat v co nejkratším čase, v chladu vydrží přibližně dva dny.

Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. Tu vám zaručí produkty ekologického zemědělství – v supermarketech je poznáte podle označení logy biolistu či biozebry. U bio surovin máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita průmyslová hnojiva nebo pesticidy, které by se dále vyplavovaly např. do vody. Pěstování i hospodaření v režimu ekologického zemědělství se naopak soustředí na přirozenou péči o rostliny bez zbytečné chemie i na chování zvířat v co nejlepších podmínkách podle zásad animal welfare. Ekofarmáři dbají na to, aby po sobě nezanechávali zatěžující ekologickou stopu. Starají se o půdu a vrací do ní organické látky – to aby byla živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Zkrátka zachovávají vše i pro budoucí generace. Více informací o ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

Mimo obchodů můžete bioprodukty nakoupit také na ekofarmách. Kromě výletu za nákupem si ale můžete dopřát i oběd v místních restauracích, nechat se ubytovat nebo se s dětmi po farmě podívat. Na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio pomocí interaktivních mapiček snadno vyhledáte, která se nachází ve vašem okolí a co aktuálně nabízí.

Rebarborové chutney
Suroviny:
500 g bio rebarbory
200 g bio cibule
300 g bio jablka
300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
300 ml bio vinného octa
300 g třtinového cukru
50 g strouhaného bio zázvoru
2 stroužky bio česneku
hrst kuliček bio hořčičného semínka
pár kuliček bio pepře
kůra z bio citronu
špetka kari koření
špetka soli

Postup:
Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle. Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě. Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.

Rebarborový sirup
Suroviny:
700 g bio rebarbory
1 l vody
4 lžíce bio medu
šťáva z bio citronu
bio máta

Postup:
Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut. Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu. Nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout. Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte.

TIP na závěr:
I vy si chcete dopřát a vyzkoušet podobné recepty z bio surovin? Vyrazte například na farmu Králičkova bio zelenina v Novém Bydžově, kde seženete různé druhy zeleniny, ale také bylinek. A pokud se budete chtít zdržet, farma se věnuje chovu koní a jezdeckému sportu, zkusit tak můžete vyjížďku, nebo dokonce výukovou hodinu. Více informací najdete na www.kralickovabiozelenina.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv bio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *