Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Nenechte si ujít úchvatnou podívanou u příležitosti jihotyrolských oslav „Srdce Ježíšova“

Přijeďte do Jižního Tyrolska zažít autentickou atmosféru oslav Srdce Ježíšova. Letos připadá tento svátek na poslední červnovou neděli, tedy 26. června. Jihotyrolské hory i údolí se tuto noc rozzáří planoucími ohni a nabídnou úchvatnou podívanou. Místní obyvatelé těmito ohni již více než 200 let uctívají dávnou přísahu „Srdci Ježíšovu“.

A odkud tato tradice pramení? V roce 1796 složili obyvatelé Jižního Tyrolska slavnostní slib o víře a uctívání „Srdce Ježíšova“ tak, aby si zajistili boží ochranu a boží požehnání v případě ohrožení své vlasti. V té době se místní lidé připravovali na vpád vojsk císaře Napoleona I, a tak byla na sjezdu zemské správy v Bolzanu naplánována veškerá potřebná opatření k ochraně Tyrolska. To včetně slavnostní bohoslužby boží ochrany srdce Ježíšova, kterou navrhl opat Sebastian Stöckl z kláštera Stams. Od toho roku se proto každý rok sloužila slavnostní bohoslužba. Až o několik let později se součástí této tradice stalo také zapalování ohňů.

Každá horská vesnice a město má dnes vlastní zvyky, jimiž svátek oslavují a slib obnovují. Tradiční jsou bohoslužby a hořící ohně, častá jsou různá procesí. Velké vatry planou v centrech horských údolí i vysoko v horách. Tam je dřevo přinášeno z velkých dálek a příprava tak trvá i několik hodin. Ohně vytváří dlouhou linii nebo znázorňují symbol, kterým je často kříž, kalich nebo srdce s monogramem Ježíše.

Autentickou atmosféru oslav „Srdce Ježíšova“ si lze užít především v menších městech a horských vesničkách. Shlédnout ohnivou podívanou v údolí Etschtal lze z farmy Beimsteinhof u obce Vöran, panoramatickým výhledem na údolí Vinschgau se lze kochat na farmě Rameishof u obce Mals a nebo z hospodářské usedlosti Moarhof v Brixenu z jehož blízkosti uvidíte všechny vatry v údolí Eisacktal.

Hospodářské usedlosti Roter Hahn jsou návštěvníkům otevřeny celoročně, nikoliv jen během tradičních oslav svatých. Lze tu odpočívat v autentické venkovské atmosféře, daleko od rušných měst, v srdci horské přírody. Díky pohostinnosti místních lidí ochutnáte tradiční jihotyrolskou kuchyni i ovocné, mléčné a masné domácí produkty, vynikající vína a samozřejmě se seznámíte s místními tradicemi a zvyklostmi.

Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.

Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.

Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na jihotyrolské farmě a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek.  Farmy jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Hosté si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.

Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o farmách Roter Hahn najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/. Katalog, ve které jsou představeny možnosti ubytování na farmách v Jižním Tyrolsku, si můžete objednat zde. Na stejném místě v něm můžete online listovat, případně je možné ho stáhnout ve formátu pdf ze stránek www.roterhahn.cz

Zdroj a foto: Roter Hahn ©Südtiroler Bauernjugend

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *