Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

V teplých letních dnech chceme dopřát nohám volnost. Z nevhodných bot hrozí plísně a kuří oka

Léto znamená pro nohy zvýšenou zátěž. V horku se potí, otékají a může se na nich objevit plíseň nebo kuří oka. K problémům s nohama může přispět i špatně zvolená obuv, která není prodyšná nebo utlačuje chodidla. Co tedy v létě dělat, aby nohy netrpěly?

Obvyklým letním neduhem jsou takzvaná „kuří oka“, výrůstky tvořené ztvrdlou kůží, jež způsobuje dlouhodobější tlak na pokožku. Nejčastěji vznikají na patách, na prstech u nohou nebo na dalších místech, kde boty otlačují chodidla.

Páskové sandály nohy mučí
V letní módě jsou na vině zejména páskové sandály na podpatku. Při celodenním nošení se mohou proměnit v mučící nástroje, protože nohy v teplém počasí otékají a pásky se zařezávají do kůže. Pokud je navíc stélka z nekvalitního materiálu, zpocená noha po ní klouže a ztrácí stabilitu. Stejně tak mohou kuří oka způsobovat lodičky s úzkou špičkou, která utlačuje prsty.

Pro léčbu kuřích ok obvykle stačí koupit v lékárně náplasti obsahující kyselinu salicylovou nebo navštívit pedikérku. A také vyměnit nepohodlnou obuv za něco vhodnějšího, a především pohodlnějšího. Protože nevhodné boty naruší celkové postavení těla. „Pokud je pata o pět centimetrů výš než špička nebo je noha stažená v tvrdé a vysoké botě, bude to mít dopad na postavení kolen a jejich pohyb a následně se změní držení bederních kloubů a páteře. Stejně tak budeme držet hlavu příliš vpředu, tělo bude mít stále tendenci padat,“ upozorňuje fyzioterapeut Martin Kasman.

Barefoot boty neutlačují prsty
Volný střih respektující tvar chodidla je typickým znakem barefoot bot, které se vyrábějí z lehkých materiálů a které na noze skoro necítíte. „Na léto jsou ideální, protože nohu nijak neutlačují a prsty jsou v přirozené poloze. Chodidla v nich mohou dýchat. Existují sportovní modely vhodné do přírody i elegantní kousky do města, které se hodí k letním šatům,“ říká Juraj Fehervari ze společnosti Be Lenka, která vyrábí barefoot obuv.

V létě se daří i plísním
K letnímu období patří i plísně nohou, které se snadno šíří v prostředí bazénů, wellness center a na dalších veřejných místech, kde lidé chodí bez bot. Plíseň je infekční choroba, šíří se šupinkami kůže, které odpadnou z nakažené nohy. Není proto dobrý nápad si na návštěvě půjčovat pantofle, protože nevíte, kdo všechno je měl před vámi na sobě.

Plísni se nejlépe daří ve vlhkém nevětraném prostředí, což je přesně případ zpocených nohou v uzavřených botách. Celodenní nošení neprodyšné obuvi nohám jednoznačně škodí. Pot nemá kam odcházet, podporuje vznik plísně a množení bakterií. Nohy napadené plísní zčervenají, svědí, loupou se, nehty zežloutnou a objevuje se i zvýšený zápach. Pro léčbu plísní existuje řada přípravků ve formě mastí, gelů nebo roztoků do vody, které je třeba užívat alespoň dva týdny. Důležité je také odložit uzavřenou obuv na chladnější měsíce a dopřát nohám volnost a kontakt s čerstvým vzduchem.

Zátěž nohou přizpůsobte kondici
Kromě výběru správných bot je v létě důležité nohy příliš nepřetěžovat. Dlouhé stání nebo sezení s překříženýma nohama zpomaluje průtok krve a výsledkem mohou být nepříjemné otoky. V horkém počasí se průtok krve ještě více zpomaluje. Je proto dobré se občas protáhnout, projít se po místnosti nebo si vyšlápnout pár schodů, aby se krev rozproudila. Doporučuje se hodně pít a doplňovat tělu draslík.

Ohleduplnost k vlastním nohám je důležitá rovněž při letních výletech. Pokud většinu roku chodíte pěšky maximálně na nákup, není dobrý nápad vyrazit bez přípravy na dlouhou túru do hor. Říkáte si tak o úraz, protože nohy nejsou zvyklé chodit v terénu, nemají posílené svaly a neumí tak dobře udržovat rovnováhu. Pokud plánujete na dovolené hodně chodit, začněte na to svoje nohy připravovat už několik týdnů dopředu, aby stihly zesílit.

Nošení barefoot bot pomáhá posilovat svaly a šlachy v chodidle při každém kroku. Chodidlo je v přirozené poloze a nic ho neutlačuje. Díky flexibilní podrážce může vnímat povrch, po němž kráčí, což podporuje stabilitu. „Používání barefoot bot je účinný způsob, jak více vnímat sami sebe, odstraňovat špatně zažité pohyby a terapeuticky využívat přirozený pohyb,“ dodává Martin Kasman.

Foto: archiv Be Lenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *