Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Statek Apolenka sklízí úspěch s kefírovou zmrzlinou

Statek Apolenka se nachází v blízkosti města Pardubice. Původně vznikl především jako nezisková organizace, která se zabývala hiporehabilitací. Touha pomáhat lidem, a přesto být ve spojení s přírodou zůstala zakladatelce dodnes, a tak statek funguje zároveň jako sociální podnik, který zaměstnává osoby se zdravotním postižením. Zaměřují se na mléčné výrobky z kravského mléka. O jejich kvalitě vypovídá i ocenění Regionální potravina pro Pardubický kraj za Kefírovou zmrzlinu Apolenka.

Cesta k organizaci, jakou je statek dnes, trvala sedm let. První pomyslné základy byly položeny v roce 1999, kdy byla Apolenka neziskovou organizaci zaměřující se na hiporehabilitaci, tedy fyzioterapeutickou metodu, kdy se k léčbě využívá pohybu koně.

Na začátku jsme měli dva koně. Postupně přibývali klienti a s nimi i zvířata. Koupili jsme první kozu a poté i první krávu, aby se děti mohly podívat, jak které zvíře vypadá. Tak vznikly výukové programy a teprve potom, zhruba v roce 2006, se farma rozvinula v organizaci, jakou je teď,“ vzpomíná na počátky statku její zakladatelka Diana Houdová.

Blízko k lidem
Apolenka se řadí rozlohou spíše k menším farmám, její plocha slouží především jako výběhy pro zvířata. Co ale nemá Apolenka do rozlohy, to má do blízkosti k lidem. Díky tomu, že se nachází v blízkosti města, se sem snadno dostanete i hromadnou dopravou. Lidé na statku rádi tráví volný čas a od letošního roku zde mohou i dobít energii v nově otevřeném bistru Chlívek. „Hipoterapii se věnujeme pořád. Rovněž máme jezdeckou školu, pořádáme výukové programy pro školy a další různé organizace,“ vysvětluje Diana Houdová.

Jé, vy máte krávu, nebylo by k prodeji mléko?
O provoz statku se stará Diana Houdová, o administrativu její sestra, a když je třeba, na pomoc přijdou i jejich děti. „Nyní se zaměřujeme i na sociální zemědělství. To znamená, že nabízíme pracovní příležitosti v zemědělství i lidem se zdravotním postižením. Ti momentálně tvoří více než 80 % zaměstnanců. Udržují v chodu celý areál, sekají trávu, starají se o zvířata, zpracovávají mléčné výrobky či pracují u nás v bistru,“ popisuje paní Houdová.

Výrobu mléčných produktů spustili v Apolence v roce 2015. Zpočátku statek obývali pouze koně a velmi málo hospodářských zvířat. Byl to ovšem zájem lidí, který paní Houdovou přivedl k myšlence vyrábět produkty z kravského mléka. „V jednu chvíli jsme měli i poměrně velké stádo koz, ale v současné době se věnujeme pouze kravskému mléku,“ dodává paní Houdová.

Od mléka ke zmrzlině
Na statku zpracují přibližně 180 litrů mléka denně. Vyrábí z něj nejrůznější sýry, kefír, jogurty, tvaroh a čerstvou novinkou je i domácí zmrzlina. „Už dlouho jsme směřovali samotnou výrobu k tomu, že bychom si rádi otevřeli bistro, kde budeme prodávat naše produkty a také domácí poctivou zmrzlinu. Podmínky na to až do loňského roku nebyly,“ vzpomíná paní Houdová. Až v roce 2020 vyrostlo v Apolence nové bistro i s vysněnou zmrzlinárnou. „Loni jsme navštívili kurz výroby zmrzliny, kam jsme už rovnou vezli své komponenty – mléko, kefíry a jogurty,“ vysvětluje první kroky Diana Houdová.

Oceněná kefírová pochoutka
Kvalitní prvotní surovina je při výrobě zmrzliny klíčová. „Nadojíme naše mléko, z něho vyrobíme kefír, ze kterého pak vzniká zmrzlina. Na to navazují další procesy, jako je dochucování, mražení a samotné šlehání zmrzliny,“ popisuje výrobu. Během návštěvy bistra si můžete pochutnat na takzvané špachtlované zmrzlině, což je alternativa mezi točenou a kopečkovou zmrzlinou. Mezi nejoblíbenější příchutě patří smetanová, skořicová a také ovocné, to v závislosti na sezóně. Absolutním trhákem je ovšem kefírová zmrzlina Apolenka, která získala ocenění Regionální potravina pro rok 2021 v Pardubickém kraji. „Získané ocenění Regionální potravina našim zákazníkům ukazuje, že jim nabízíme skutečně kvalitní produkt, a mě osobně velmi těší. Kefírová zmrzlina byla prostě trefa do černého. Už když jsme ji poprvé vyrobili na zmrzlinářském kurzu, seběhl se na ni celý pavilon zmrzlinářů a říkali, jaká je to pecka,“ dodává s hrdostí paní Houdová, která získala ocenění Regionální potravina rovněž za mléko ze svého statku v roce 2019. Sýry z Apolenky jsou distribuovány do menších obchodů v okolí, nejvíce se ale snaží prodávat přímo na statku, aby si zákazníci odnášeli jak produkty, tak zážitek z pobytu mezi zvířaty. Vizi do budoucna mají jednoduchou. Snažit se, aby lidé byli na statku a v bistru stále spokojení.

Zdroj a foto: www.regionalnipotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *