Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníTechnologie

5 aplikací, které vám zachrání letní dovolenou

Bez mobilu v kapse si už řada z nás nedovede představit ani cestu na nákup, natož pak prázdninovou dovolenou. I přesto, že byste si v létě měli dát od telefonu pauzu, přicházejí situace, kdy vás může právě váš chytrý parťák zachránit. Ať už potřebujete vyřešit zdravotní problém, najít nejrychlejší trasu mezi místními památkami, zaplatit za ubytování, nebo se naučit pár užitečných frází, hodí se mít u sebe aplikace, které udělají půlku práce za vás. Spojili jsme se proto s týmem Swappie a vytvořili seznam těch, které vám letos v létě nesmí chybět.

BlaBlaCar vás doveze kamkoliv budete potřebovat
Hledáte způsob, jak se do své destinace dostat, a zároveň chcete šetřit peníze i planetu? Platforma BlaBlaCar propojuje řidiče s pasažéry a poskytuje jim způsob, jak cestování zjednodušit. Funguje tak, že řidič zaregistruje svou naplánovanou trasu společně s počtem volných míst do aplikace, pasažér si pak místo zarezervuje a na konci jízdy zaplatí předem domluvenou částku. Díky zefektivnění dopravy tak kromě peněz šetří všichni cestující také životní prostředí. To dokážou i další platformy nebo společnosti, které vám pomohou poskytnout nevyužité věci dalším uživatelům – společnost Swappie tak například umí vykoupit a repasovat váš starý telefon, zatímco Vinted vám poskytne platformu pro prodej oblečení.

SmartGuide, váš kapesní průvodce
U chytrých věcí ještě zůstaneme. Český startup totiž vyvinul aplikaci SmartGuide, která je takovou malou revolucí v poznávání světových památek. V aplikaci najdete komentované audio okruhy po desítkách světových měst, které se navíc přizpůsobují dle vaší aktuální polohy. Díky tomuto chytrému průvodci tak nezapomenete na žádnou důležitou zajímavost – jediným vaším úkolem bude vybrat ten pravý okruh a vyrazit do ulic.

Duolingo, abyste nemuseli vozit slovník
Pokud jedete na dovolenou do zahraničí, je dobré osvěžit si nebo se dokonce od základu naučit ty nejdůležitější fráze v místním jazyce. Abyste se tak na dovolenou dobře připravili, můžete v předcházejícím čase používat aplikaci Duolingo, která poskytuje krátké a zábavné lekce mnoha světových jazyků. Motivuje k tomu, abyste jim věnovali pár minut každý den, a testuje všechny jejich podoby, se kterými se můžete setkat. Pomůže vám tak naučit se fráze psanou i mluvenou formou, a to bez nepříjemného memorování.

Revolut se postará o vaše finance
Se zahraniční dovolenou se pojí proces výměny peněz, sledování směnných kurzů a nekonečné přepočítávání cen za ubytování i jídlo. Aplikace Revolut se mimo jiné zaměřuje na zprostředkování výhodných směnných kurzů bez dalších poplatků pro bezhotovostní platby. Před cestou na dovolenou si tak můžete založit účet v místní měně a provádět nákupy co nejvýhodněji. Můžete také využít funkci jednorázových karet, které při interakci vašeho účtu s internetovými obchody slouží k bezpečnějšímu nákupu. Pokud si však chcete být jistí, že nejde o podvod, měli byste si u internetových nákupů hlídat všechny podmínky a ideálně nakupovat pouze přes ověřené e-shopy. Swappie doporučuje dbát především na kvalitní zákaznický servis, garantovanou záruku i recenze ostatních uživatelů.

Záchranka, protože jistota je jistota
Ať už na dovolené či jinde, může se bohužel kdykoli stát, že budete potřebovat odbornou zdravotní pomoc. Česká aplikace Záchranka dokáže celý proces zjednodušit díky možnosti založení osobního profilu, sdílení informací o poloze, možnosti zavolat pomoc přímo v aplikaci, nebo také díky poskytování dat o zdravotnické pomoci v okolí a návodům jak pomoci zraněnému. Pokud se chystáte do hor, můžete se přes Záchranku spojit také s Horskou službou a pro jistotu s ní sdílet svůj plán trasy s předstihem.

Začít můžete už nákupem spolehlivého telefonu
Chytré aplikace se neobejdou bez chytrého zařízení. Pokud si tak chcete dovolenou užít bez starostí, snížit zátěž na životní prostředí a ještě ušetřit, můžete vyzkoušet repasovaný telefon. 83 % ekologické zátěže smartphonů totiž vznikne hned při jejich výrobě, přičemž v roce 2020 dosáhly emise CO2 125 megatun, což odpovídá nárůstu o 730 % za 10 let. Studie navíc ukazují, že ekologicky zrecyklováno je stále jen 1 % z celkového počtu chytrých telefonů. Například finský start-up Swappie, který je podle Financial Times nejrychleji rostoucí evropská společnost, vykupuje použité telefony od uživatelů, opraví vše, co je potřeba, a takto renovovaná zařízení vrací do oběhu. Nabízené modely, které prochází kompletní technologickou kontrolou skládající se z 52 kroků, seženete až o 40 % levněji, než kolik stály původně. Na všechny telefony navíc platí 12měsíční záruka a možnost vrácení zdarma do 14 dnů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *