Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZdraví

V dnešní uspěchané době docílí vyvážené stravy málokdo. Nebýt na sebe extrémně přísný je také důležité

Pro mnoho lidí je těžké začít s novým způsobem stravování tak, aby bylo vyvážené, kaloricky hodnotné a zdraví prospěšné. Kolikrát jste podlehli omezujícím dietám, které v budoucnu měly spíše jojo efekt než ten pozitivní a dlouhodobě udržitelný? S vhodným složením jídelníčku a zdravým životním stylem pomohou nutriční terapeuti na Rehabilitační klinice Malvazinky.

Hlavním heslem nutriční poradny je změna. Změna stravovacích návyků, která se odvíjí od individuálních potřeb klienta. Ať už se tedy připravuje na operaci, nebo potřebuje kvůli nastupující nemoci omezit určité potraviny, ale neví, jak na to, specialisté na Malvazinkách jsou mu plně k dispozici. „Navštívit nás může kdokoliv, kdo chce změnit stravovací režim a cítit se ve svém těle dobře,” říká Anna Srpová, nutriční terapeutka Rehabilitační kliniky Malvazinky, spadající do skupiny VAMED MEDITERRA. Doplňuje, že mezi příchozími jsou převážně lidé s vyšším BMI, ti, kteří mají horší výsledky cholesterolu nebo hladiny cukru v krvi, vysoký tlak. Dodává také, že právě i nutriční poradenství patří do oblasti prevence. „Dodržováním zásad zdravého stravování docílíte toho, že se budete cítit lépe jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Preventivně budete předcházet zdravotním problémům uvedeným výše,“ sděluje.

Mezi časté prohřešky v rámci chybného stravování je vynechání snídaně, nepravidelnost ve stravě, nedostatek ovoce a zeleniny, nedostatek tekutin, málo pohybu, nekvalitní spánek. Nejideálnější je mít příjem a výdej v rovnováze. „V dnešní uspěchané době toho ale docílí málokdo. Proto pacientům doporučuji (v návaznosti na jejich zdravotní problémy) určitý sport, pohyb. Nejlépe jeden den pohyb, druhý den odpočinek od většího sportování,“ vysvětluje Anna Srpová.

Kdo konzultace uvítá?
Tipy, rady a dlouhodobější návštěvy nutriční poradny ocení zejména ti, kterým se nedaří zhubnout podle představ, nebo naopak kteří potřebují nabrat svalovou hmotu. Mezi klienty jsou také pacienti, kteří se například připravují na operaci, nebo kterým vstoupila do života nemoc, během které vyžaduje tělo úpravu jídelníčku. Konzultací nutričního terapeuta však mohou vyžít i ti, kterým nedaří zkrotit chuť na sladké, mají hlad brzy po najedení nebo je trápí přebytečný tuk v oblasti břicha.

„V samotném úvodu konzultace se podrobně seznámím s klientem. Ptám se na otázky, jaký má životní styl, jak se stravuje, co vykonává za povolání a s jakými zdravotními problémy se potýká. Klienta si zvážím na speciální váze Tanita a na základě výsledků se pobavíme o změnách a doporučeních,“ vysvětluje Anna Srpová s tím, že pokud je potřeba, tak konzultuje změny také s kolegy lékaři, psychology nebo fyzioterapeuty.

Nejdůležitější je motivace
Nutriční terapeut by měl být podle Anny Srpové také dobrým psychologem. Sama si však zakládá zejména na toleranci, milém a vstřícném jednání, komunikaci, pochopení. „Svým způsobem je důležitá i zvědavost a určitě umění člověka motivovat,“ doplňuje s tím, že nejdůležitější pro klienta je motivace, mít pro co se snažit a najít si určitý cíl, za kterým si půjde. Zároveň není potřeba být na sebe extrémně přísný, nezakazovat si vše hned, ale snažit se nezdravé potraviny nebo nápoje omezovat. „Nikdo není dokonalý. Ani já neodolám například slazeným limonádám, a právě proto jsem i k pacientům benevolentnější – žádné přísné zákazy, ale všeho s mírou,“ vysvětluje nutriční terapeutka Anna Srpová.

Konkrétní doporučení, jak na stravu i pohyb
Zdravý člověk by měl jíst menší porce alespoň pětkrát denně. Snídaně je ideální do hodiny po probuzení, další porce každé dvě až tři hodiny. Poslední jídlo dne je vhodné tři hodiny před spaním v podobě lehké večeře, například těstovinový salát.

Celkový denní příjem je pro každého jiný, odvíjí se od pohlaví a váhy. Příjem bílkovin je však minimálně 0,8 g na 1 kg váhy člověka. Zdroj bílkovin nalezneme v mase, mléčných výrobcích, luštěninách. Denně se doporučuje sníst 400 až 500 g zeleniny a ovoce. Převažovat by měla zelenina, a to v poměru 2/3 ku 1/3 ovoce. Důležité je nezapomínat na dostatečný pitný režim. Doporučení zní: čím více, tím lépe, minimálně ale 2 l tekutin denně, ideálně čisté vody.

„Lidé se v poradně často ptají na přerušované půsty. Odpovídám, že není od věci si občas udělat tzv. ovocno-zeleninové dny plné smoothie, ovocných a zeleninových šťáv, spolu s dostatečným pitným režimem vody,” říká Anna Srpová s tím, že se tímto tělo zdetoxikuje a pročistí, díky čemuž se člověk cítí lépe.

Není to jen o stravě, důležitý je také pohyb, například i v podobě procházek v přírodě. „Každopádně, když máte náročnější pohyb, je fajn si po něm udělat den volna (bez pohybu), aby si svaly odpočinuly a nebolelo vás tělo,” doplňuje svá doporučení Anna Srpová.

Zdroj: Rehabilitační klinika Malvazinky, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *