Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Úsporné zařízení v domě chtějí tři čtvrtiny lidí. Nejoblíbenější jsou tepelná čerpadla, zelené střechy netáhnou

Tepelné čerpadlo si chce pořídit polovina lidí, kteří si staví vlastní dům. Čtyřicet dva procent lidí se rozhodlo pro fotovoltaickou elektrárnu. Řízenému větrání s rekuperací, systému pro využití tepla z odpadní vody nebo realizaci zelené střechy zatím Češi na chuť nepřišli. A to ani přes podporu v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Z aktuálního průzkumu společnosti RD Rýmařov vyplývá, že lidé hledají nová řešení a dříve alternativní technologie nyní nacházejí v domácnostech nebývalý úspěch v důsledku stupňující se inflace a zvyšování cen elektřiny a plynu.

Důraz na úsporu energií se při rozhodování o realizaci vlastního bydlení projevuje již od podzimu minulého roku. Téměř všichni respondenti se tehdy v průzkumu RD Rýmařov shodli na tom, že nejdůležitějšími kritérii při výběru domu jsou energetická náročnost stavby, dlouhá životnost, garance domluvené ceny a spolehlivost firmy.

„Z dotazů zákazníků pozorujeme, že mezi lidmi od počátku loňských inflačních tlaků silně rezonuje zejména kvalita a jasná cena. I to nás vedlo k tomu, abychom zafixovali ceny pro naše zákazníky a vzepřeli se dění na stavebním trhu, které je ovlivněno jak všeobecným zvyšováním cen, tak i nejistotou v oblasti energií. Právě vysoké náklady na energie jsou hnacím motorem zájmu o nízký energetický standard domu. Samotnou ekologičnost totiž jako zásadní faktor vnímá jen 32 % lidí,“ říká Jiří Buchal, generální ředitel RD Rýmařov.

V letošním srpnovém průzkumu se RD Rýmařov ptal na technologie, které majitelé domů pro úsporu energií nejčastěji využívají. Mezi nejčastější patří tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Tepelné čerpadlo si pořídilo či plánuje zakoupit 49 % stavebníků, z toho polovina zvolila tepelné čerpadlo v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Celkově je fotovoltaika druhým nejoblíbenějším úsporným zařízením s 42 %. Řízené větrání s rekuperací chce jen 13 % majitelů novostaveb, systém pro využití tepla z odpadní vody 10 % a zelenou střechu plánuje pouze 8 % investorů. Více než čtvrtina lidí ale s žádnou úspornou technologií nepočítá.

Zájmu o tepelná čerpadla a fotovoltaické panely pomáhá nejen dobře známá dotační podpora z Nové zelené úsporám, ale také doporučení od ostatních. Na tato úsporná zařízení se nás dnes ptají téměř všichni zákazníci, a právě na jejich popud jsme nyní zahrnuli tepelné čerpadlo typu vzduch/vzduch a fotovoltaickou elektrárnu pro ohřev teplé vody do základní ceny všech našich domů,“ dodává Jiří Buchal.

Úspora díky těmto zařízením rozhodně není nezanedbatelná a vzhledem k aktuálním vysokým cenám energií mohou majitelé rodinných domů očekávat rychlou návratnost počáteční investice. “Tepelná čerpadla i fotovoltaické elektrárny jsou osvědčené technologie, které lidem spolehlivě šetří náklady na energie, jejich instalace je na rozdíl od jiných zařízení možná téměř na každý rodinný dům. U našich zákazníků pozorujeme v poslední době velký zájem o kombinaci právě těchto dvou zařízení. Díky tomu je pak možné ušetřit na energiích často až 60 % všech nákladů,” dodává Cyril Regner, zakladatel Energetického Holdingu Malina.

Doba úsporným technologiím jen nahrává a vše nasvědčuje tomu, že udržitelnost zůstane v popředí zájmu i během dalších měsíců. Stavebníci úsporu energií sice vnímají čistě pragmaticky, banky jsou ale na takovou situaci připraveny. „Na hypotečním trhu dochází k výraznému ochlazení, a to jak v důsledku inflace a nárůstu úrokových sazeb, tak skokovému zvyšování cen energií. Přirozeně tak mezi klienty nyní sledujeme rostoucí zájem o snižování nákladů na pořízení a provoz nemovitosti, zejména pokud jde o udržitelné financování bydlení, které zohledňuje současné ekologické trendy. Očekáváme, že do konce roku bude každý pátý hypoteční úvěr čerpán výhradně na udržitelné bydlení,“ říká Petra Skrbková, šéfka hypotečních úvěrů v České spořitelně.

O průzkumu
Průzkumu IPSOS Instant Research se zúčastnilo 600 respondentů, kteří během posledních 12 měsíců stavěli dům. Zadavatelem byla společnost RD Rýmařov. Průzkum proběhl v srpnu 2022.

O společnosti RD Rýmařov
Společnost RD Rýmařov s. r. o. je jedničkou mezi dodavateli dřevostaveb. Za více než 50 let svého působení na trhu vyrobila přes 26 000 domů včetně velkých developerských projektů, ve kterých našlo svůj domov přes 100 tisíc lidí. Firma stojí za rozvojem moderního stavění na bázi prefabrikace dřeva v České republice a do inovací i nadále investuje; ve spolupráci s vědeckým týmem ČVUT v Praze vyvíjí nové technologie výstavby. RD Rýmařov působí na českém, slovenském, německém, rakouském trhu a dále v zemích Beneluxu, v Británii a ve Švýcarsku. Pro stavbu využívá dřevo z trvale udržitelně obhospodařovaných lesů.

Zdroj: www.rdrymarov.cz, foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *