Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZábava

Tipy na pohodové čtení: K detektivce velký hrnek kávy, k románu kapučíno

Neexistuje nic lepšího než relax s knihou… a kávou. Značka káv Jacobs a Knihy Dobrovský se spojily, aby vám přinesly tipy, jakou kávu si vybrat k určitému žánru.

Například k thrilleru Ultimátum T.J. Newmana bude vhodné si ji připravit do většího hrnku. Až se vám hrůzou, zda se pilot civilního letadla podvolí teroristům, kteří unesli jeho rodinu, bude třást ruka, tak abyste si knihu nepobryndali. A je jedno jestli milujete čisté espresso, cappuccino nebo latte macchiato – zrnková káva Jacobs Barista Espresso je silnou směsí jihoamerických a asijských odrůd a má intenzivní a plnou chuť s lehce kořeněným nádechem, a můžete si ji připravit podle toho, co vás po stresu z četby nejlépe uklidní.

Pokud se začtete do první biografie Waldemara Matušky, kterou sepsal Michal Bystrov, tak si nezapomeňte na počest jednoho z jeho hitů kávu osladit. V době jeho začátků se u nás pil hlavně turek, na který je ideální mletá káva, ale raději si ji připravte ve french pressu nebo mokka konvičce. Lógr už se používá jen jako hnojivo. Vyzkoušejte speciální řadu mleté kávy Jacobs Barista Editions. Díky pomalému pražení za nižších teplot se zrna praží rovnoměrně, a získávají tak vyváženou a jemnou chuť. Vybrat si můžete ze dvou stupňů pražení – jemnější, středně praženou kávu Jacobs Barista Medium Roast, nebo tmavě praženou a chuťově výraznou kávu Jacobs Barista Dark Roast.

Romanci Všechno, co jsme měli od Jennifer Bright skvěle doplní sladké kapučíno – co třeba Jacobs Cappuccino? Můžete vybírat z několika příchutí – klasické, s čokoládou Milka, karamelové nebo vanilkové. Navíc se budete moci rychle vrátit ke knize, protože příprava je opravdu rychlá a jednoduchá. Stačí zalít vodou, zamíchat a káva s hustou krémovou pěnou jako z kavárny je hotová. Třeba podobné kapučíno bude připravovat i hlavní hrdinka ve své kavárně, po které sní.

K dobrodružné a fantasy literatuře to chce espresso, abyste mohli rychle pokračovat. Půlnoční knihovna, kterou napsal Matt Haig, je druh knížky, u níž nechcete, aby skončila, ale přesto si zoufale přejete vědět, jak to celé dopadne. Doporučujeme kapslovou kávu, kdy kávovar udělá vše za vás, a vy můžete sledovat hrdinku Noru, jak cestuje mezi různými vlastními životy. Připravte si některé z espresso kapslí Jacobs a dokonce si můžete vybrat intenzitu – Jacobs Espresso 12 Ristretto či Jacobs Espresso 10 Intenso nebo Jacobs Lungo 8 Intenso, a všechny s hustou a jemnou pěnou. Hliníkové kapsle umožňují lépe uchovat aroma kávových zrn a zaručují ideální tlak pro dokonalou extrakci kávy.

A ke skriptům budete určitě potřebovat opravdu hodně kávy, ideální proto bude instantní, která je stále po ruce. Tady zkuste třeba jemnější Jacobs Velvet Gold Crema, která je vyráběná ze světleji pražených zrn a povzbudí i bohatou pěnou.

Ke kvalitní literatuře to chce prostě kvalitní kávu. Značka Jacobs nabízí maximální výběr – od zrnkové nebo mleté kávy, kapslí, přes rozpustné kávy až po kávové speciality. Ať jste autor, nebo čtenář, v široké nabídce káv Jacobs určitě najdete přesně to, co hledáte.

Bez kávy by některé knihy třeba vůbec nevznikly. Spisovatelé totiž také potřebují pořádné kofeinové povzbuzení. Honoré de Balzac prý v době literárního zápalu vypil až padesát šálků denně a říkal, že káva je „obrovským pohonem“ jeho života nebo „motorem myšlenek,“ dokonce jí věnoval i humornou esej Potěšení a bolest plynoucí z kávy. V domě Karla Čapka byla prý spotřeba černé kávy velmi vysoká. I Gertruda Steinová kávu milovala a napsala: „Káva je vážně dobrá, když jí pijete, dává vám čas přemýšlet. Je to daleko víc než jen nápoj…“ T.S. Eliot v básni Milostná píseň J. Alfreda Prufrocka veršuje: „Změřil jsem svůj život kávovými lžičkami.“ Král hororu Stephen King ve své knize „O psaní: Memoáry o řemesle,“ uvádí: „Čtení v posteli může být nebe, pokud tedy na stránku dostanete to správné světlo a nebudete rozlévat kávu nebo koňak na povlečení.” Douglas Adams, autor Stopařova průvodce po galaxii, se kávou popoháněl a říkal, že si nemůže dát další kávy, dokud ho něco nenapadne. (A 42 káv denně rozhodně nevypil. 😊) Dan Brown zmínil v rozhovoru pro The New York Times, že každý den vstává ve čtyři hodiny a kromě smoothie snídá i tzv. „bulletproof coffee“ s máslem a kokosovým olejem, aby měl energii na další bestseller.

Zdroj a foto: www.kavajacobs.cz      

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *