Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Mattoni slaví 150 let a Muzeum v Kyselce zve návštěvníky na rozšířenou expozici a nové exponáty

Mattoni Muzeum v Kyselce se chystá na zahájení nové sezóny, která s sebou přináší řadu lákavých novinek. Díky spojení s muzeem v Nejdku se v roce 150. výročí založení firmy Mattoni významně rozšíří expozice o jedinečné předměty z původního archivu firmy Heinricha Mattoniho. Muzeum ve své nové podobně otevírá 1. dubna.

Löschnerův pavilon, ve kterém Mattoni Muzeum sídlí, se začátkem dubna opět otevře veřejnosti. Tím zahájí svoji již devátou sezónu, která se pojí s několika atraktivními změnami. Muzejní sbírka se rozroste o originální historické exponáty z původního archivu firmy, které doposud byly v soukromém muzeu v Nejdku.

Díky doplnění Mattoni Muzea v Kyselce o expozici muzea v Nejdku mohou návštěvníci objevovat historii firmy Mattoni na jednom místě. „V letošní sezóně nabízíme rozšířenou expozici muzea o řadu nově vystavených exponátů, které věřím, že zaujmou i návštěvníky z minulých let,“ říká Ladislav Adalbert Sýkora, nový kurátor muzea a spoluautor výstavní expozice.

Nejvzácnějším z artefaktů v muzeu je výroční medaile Heinricha von Mattoniho z 1. března 1905 odkazující na 40 let jeho podnikání. V expozici přibyly originální historické láhve minerálky, replika stáčecího aparátu a originální vybavení stáčírny, která se v minulosti v Löschnerově pavilonu nacházela. Přibyly i historické dokumenty a dobové reálie, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy a projekty realizovaných i nerealizovaných staveb.

Do Löschnerova pavilonu se mohou návštěvníci vydat napřímo z centra Kyselky nebo zvolit delší trasu Mattoniho stezkou Po stopách skřítků. Tří a půl kilometrová procházka vede po původních promenádních místech a seznámí je s historií obce Kyselka i informacemi o lázních a jejich obnově. Od Mattoni Muzea vede také turistická trasa k rozhledně Bučina.

MATTONI MUZEUM – OTEVÍRACÍ DOBA

od 1. 4. do 31. 10. 2023
denně od 9–17 hodin, pondělí zavřeno.
poslední prohlídka v 16 h

ADRESA:
Kyselka č. p. 64,
Löschner, 362 72 Kyselka

GPS: 50.2626633N, 13.0045736E

CENY VSTUPNÉHO
Základní vstupné (1 osoba starší 15 let): 80 Kč
Rodinná vstupenka (2 dospělí, 1-3 děti): 200 Kč
Skupinová vstupenka (10 a více osob bez rozdílu věku): 50 Kč/osobu
Zvýhodněné vstupné (osoby nad 65 let a děti do 15 let): 60 Kč/osobu
Školní skupiny: 40 Kč/osobu
Děti do dvou let zdarma

TELEFON: +420 602 522 615
E-MAIL: muzeum@mattonimuzeum.cz
WEB: www.mattonimuzeum.cz

Zdroj a foto: www.mattonimuzeum.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *