Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Pronikněte do tajů vietnamská kuchyně, má bezpočet výhod!

Krom toho, že je vietnamská kuchyně plná barev a zajímavých ingrediencí, je také veskrze zdravá. Vietnamci rádi vaří z čerstvé zeleniny, kterou často grilují nebo upravují na páře. Další velmi hodnotnou surovinou, po které vietnamští kuchtíci s oblibou sahají, je libové maso včetně ryb. Stejně tak vám ale na talíři může přistát vejce nebo třeba tofu. Zkrátka a dobře, o kvalitní zdroje bílkovin a vitaminů ve vietnamské kuchyni rozhodně není nouze.

Pravděpodobně vás nepřekvapí, že mezi oblíbené přílohy patří rýžové nudle. Ty se vždy ocitají ve skvělé společnosti těch nejvybranějších omáček či silných vývarů, takže se nemusíte bát, že byste snad okusili cokoliv bez chuti.

Rybí omáčka: Poklad vietnamské kuchyně
Rybí omáčka – pomyslná královna vietnamských omáček, kterou najdete prakticky v každém vietnamském pokrmu. Rybí omáčka neboli nuoc mam se připravuje z malých rybek, které jsou po dobu jednoho roku naložené ve velkých nádobách spolu se solí. Vlivem tepla dochází k procesu fermentace, a tak ryby produkují aromatickou tekutinu jantarové barvy.

Každý Vietnamec má pochopitelně svůj vlastní recept na tu nejlepší rybí omáčku, proto není divu, že co restaurace, to trochu jiná rybí omáčka. Populární variantou je nuoc mam pha, což je omáčka, která krom rybího základu obsahuje také česnek, ocet, limetkovou šťávu, cukr a vodu. S tímto typem omáčky se nejčastěji setkáte například u závitků, ale také se podává k oblíbenému bun bo nam bo.

Otestovat různorodost chutí vietnamské kuchyně můžete také díky službě Dáme jídlo. Nenechte si ujít pochoutky z nabídky Yam Yam, Pho Bo nebo marinované řasy z Café Buddha či tradiční asijské polévky z Pho Viet Thai.Tahle oblíbená exotika nebyla nikdy blíže!

Polévka pho jakožto národní poklad Vietnamu
Vietnamská polévka pho. Někteří si ji dopřávají pravidelně, jiným slouží jako perfektní vyprošťovák po společensky náročném večeru. Ať tak, či onak, pho je bez nadsázky vietnamským národním pokladem. Název pho bo označuje hovězí polévku a připravuje se několikahodinovým vařením hovězích kostí. Často se do základu vývaru přidává také zázvor, koriandr, nepálský kardamom a další druhy koření. Na dochucení se používá i již zmíněná rybí omáčka.

Pho ga je pak název pro kuřecí vývar. A zatímco vy si hovězí či kuřecí polévku dopřáváte pravděpodobně k obědu či večeři, ve Vietnamu se pho nejčastěji servíruje jako výživná a chutná snídaně. Proto je tak silná, má totiž za úkol konzumenta postavit na nohy!

Bun bo nam bo: Vietnamský pokrm z jihu
Jedním z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů je bezpochyby bun bo nam bo. Doslovný překlad názvu tohoto jídla je „nudle s hovězím masem z jihu“. Bun bo nam bo je vlastně takový teplý nudlový salát, který se připravuje z marinovaného hovězího masa, rýžových nudlí, čerstvé zeleniny a štědré porce rybí omáčky. Navrchu pochopitelně nesmí chybět smažená cibulka, arašídy nebo klíčky mungo. Tato pochoutka je velmi oblíbeným jídlem nejen v Hanoji, ale i daleko za jejími hranicemi.

Zdroj a foto: Dámejídlo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *