Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Badmintonista Louda zbrojí na olympijskou kvalifikaci. Pracuje na fyzičce a konzistenci

Už se to blíží… Nejlepší český badmintonista Jan Louda od května vstoupí do kvalifikace o olympijské hry v Paříži 2024. I proto je ve velkém tréninkovém procesu a v minulých týdnech absolvoval turnaj ve francouzském Orléans nebo v Madridu. Přehrál například Thajce Sitthikoma Thammasina nebo vyzval bývalého desátého nejlepšího hráče světa Inda Saia Praneetha, na kterého však nestačil. „Dal se porazit, ale to bych se musel vyhnout pasáží s mými nevynucenými chybami,“ dodala česká jednička, která se připravuje v Plzni, konkrétně v národním badmintonovém centru.

Hon o olympijskou účast brzy začne. Klíčové výsledky se budou počítat od prvního května do konce dubna příštího roku. „Už máme vymyšlené turnaje, na které s trenérem pojedeme. Těšíme se, věříme si,“ má jasno Louda, asi největší česká naděje pro účast na olympijských hrách. Čas nemarní, intenzivně se připravuje v tréninkovém centru v Plzni. Tam vyrostlo národní tréninkovém centru, kde se připravují pod dohledem zkušeného španělského trenéra Oscara Martinéze česká špička.

Podařilo se nám na přípravě domluvit se svazem a jsem za to rád. Vidím to pozitivně,“  komentoval Louda, který byl začátkem roku lehce zraněný. Nyní už je v plné síle, což ukázal na turnaji v Madridu. České jedničce se tam podařilo dostat do hlavní soutěže, v prvním kole kvalifikace zdolal Švéda Felixe Burestedta, jenž to dotáhl už i na 54. místo na světě. Kvalitní test ho čekal v prvním kole hlavní soutěže – Sai Praneeth je totiž bývalá světová desítka a bronzový medailista z mistrovství světa 2019. „Byl to zápas, který jsem mohl vyhrát. Je to škoda, protože v utkání nebylo moc věcí, které šly udělat jinak,“ doplnil Louda. Podobnou zkušenost s elitou absolvoval letos na German Open s duelem proti Číňanovi Lu Guang Zu, který patří do světové desítky.

To v minulém týdnu si už připsal skvělý skalp – plzeňský badmintonista totiž porazil Thajce Thammassina, který už byl 21. na žebříčku BWF, má dva tituly z turnajů World Tour a jedná se o hráče, který dokázal pravidelně hodně zatápět i badmintonistům z první světové desítky. Louda s ním ale neměl žádné slitování, za 39 minut ho vyřídil 21:18, 21:15. Poté však ve Francii nestačil na Ira Nhatu Nguyena. Louda ví, jak proti těm nejlepším. „Oni mají obrovskou výdrž. I když je můj útok mojí silnou stránkou, nejde na něj neustále spoléhat. Je nutné si vypracovávat dobré pozice postupně, být trpělivější a konzistentní. Na tom teď hlavně pracuji,“ popsal Louda.

Nyní se už připravuje na olympijskou kvalifikaci, která vypukne začátkem května. A to společně se španělským trenérem Martinézem. „Pokud to dáme do kontextu, že Honza byl zraněný, neměl dobrou přípravu, nehrál domácí šampionát, tak kdybych mu řekl, že bude hrát hlavní soutěž v Madridu a druhé kolo v Orléans, tak by to bral všemi deseti,” dodal španělský stratég, který teď vše připravuje ke kvalitnímu tréninku. „Budeme mít celý měsíc na přípravu, absolvujeme také reprezentační kemp, pro kluky v dubnu nebudou žádné turnaje. Všechno už cílíme na olympijskou kvalifikaci.“

Foto: Český badminton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *