Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

V Praze se uskutečnil první ročník konference Orgasmus v novém miléniu. Návštěvnost překonala očekávání

V pražské Empire Hall se uskutečnila historicky první česká konference věnovaná tématu orgasmu, která svedla dohromady desítky odborníků a novinářů. Více než čtyřhodinový program návštěvníkům nabídl množství nových informací a netradičních vhledů do světa sexuality a intimity. Cílem byla osvěta a detabuizace různých sexuálních témat a problémů, která může v důsledku zlepšit sexuální život české populace.

První ročník konference s názvem Orgasmus v novém miléniu, kterou organizoval e-shop Ruzovyslon.cz, přilákal do Slovanského domu v Praze více než 150 návštěvníků z řad lékařů, terapeutů, odborníků na sexualitu, ale také médií. V rámci tří panelových diskuzí vystoupilo celkem devět odborníků, kteří popsali orgasmus z hlediska své profese a následně sdíleli své zkušenosti, poznatky a novinky z daného oboru.

Počet návštěvníků prvního ročníku konference překonal očekávání. „Jsme nadšení, že na akci přišlo tolik lidí a že se jim program líbil. Návštěvnost předčila všechna naše očekávání. To je důkazem toho, že oblast sexuality už není brána jako tabu a že se lidé i odborníci chtějí vzdělávat, rozšiřovat své znalosti a navzájem se inspirovat,“ uvedl Adam Durčák, majitel e-shopu Ruzovyslon.cz s tím, že smyslem konference bylo kromě osvěty také prohloubení spolupráce s novináři a různými odborníky, která je pro osvětu a detabuizaci problematiky naprosto klíčová. „Konferenci bychom chtěli opakovat pravidelně – každý rok, vždy se zaměřením na jiné téma,“ doplnil Durčák.

Akce návštěvníkům nabídla kromě tří panelových diskuzí také nejnovější statistiky z průzkumů ve spolupráci s agenturami Behavio a Ipsos, které byly prezentovány především v zážitkové části – v rámci stánku Poradna sexpertky Veroniky. Zde se lidé seznámili s nejčastějšími sexuálními problémy české populace. Kromě toho mohli navštívit tzv. smyslovou laboratoř, která na jednotlivých stanovištích představila sexualitu z pohledu pěti lidských smyslů.

Čich si účastníci prověřili při hledání přitažlivých feromonů v sexy parfumerii, hmat například při dotyku pomůcek pro elektrosex. Zrak s nádechem erotiky nabídl stánek s virtuální realitou a realistickými pannami společnosti Naughty Harbor, sluch poslechové stanoviště ASMR zvuků. Chuť s nádechem erotiky spojila ochutnávka jedlých olejů, gelů i čokolády. Návštěvníky mohli vyzkoušet i speciálně připravené míchané drinky – různé druhy nápojů lásky, které zajistil e-shop Alkohol.cz.

Vybrané citace a témata z jednotlivých panelů diskuse:
Panel 1: Orgasmus z pohledu medicíny 
Kamila Žižková: Z pohledu gynekologa orgasmus v podstatě neexistuje. V odborných učebnicích se k tomuto tématu nic nedočtete. V ambulancích je často krajní i otázka, zda žena zažívá pohlavní styk, natož aby probírala například poruchy orgasmu či jejich velký problém.

Martin Jan Stránský: Z hlediska neurologie orgasmus zaměstnává téměř každou část našeho mozku do velkého “guláše” aktivit – existuje 30 řízených aktivit v mozku, které všechny vedou k jednomu cíli. 

Ondřej Trojan:  Pro sexuology je orgasmus a s ním spojené problémy zdrojem obživy. K orgasmu tak máme velmi vřelý vztah. Urolog by dokázal vysvětlit jak díky orgasmu dochází k produkci semene a tak k zachování rohu. Orgasmus je taková meta. Není nutné smýšlet, že pokud někdo nedosáhne k této metě, tak je to konec světa. 

Ondřej Trojan: Psychika je zásadní. Problém mí pacienti nemají “mezi nohama”, ale “mezi ušima”. Pokud je na tom muž špatně (má např. nadváhu, hypertenzi), tak má častěji poruchu erekce než muž sebevědomý. Jak říkal Woody Allen, masturbace je krásná i s tím, co vás miluje. 

Martin Jan Stránský: Období digitální doby je velmi náročné. Pokud se dnešní generace dostane vůbec k sexu, tak je digitálnem velmi rozptýlená. Nejmladší generace mi přijde naprosto impotentní v tom, mít dobrý a vyrovnaný sexualní vztah. Digitální technologie je toxická pro lidský mozek (co se týče sociálních sítí). Není to pro nás biologické a narušuje nás to z rytmu. Nejsme tady od toho, abychom měli v životě co nejvíc sledujících. Jsme tady na světě právě od toho, abychom se množili.

Kamila Žižková: Mně sociální sítě naopak velmi pomáhají. Často se mi pacienti svěřují až pod rouškou anonymity, což by se mi v ambulanci nikdy nestalo. Mladá generace má však velmi zkreslené informace díky pornu. Žena je zde často stavěná do submisivní pozice. Shlédnutí porna před pohlavním stykem je dnes naprostá samozřejmost. Myslím si však, že by to mělo být naopak. 

Otázka: Co se nejčastěji ve vaší ambulanci řeší? 
Kamila Žižková: Jednoznačně ztráta libida. (Např. po porodu) 

Ondřej Trojan: K nám se ztrátou libida přicházejí častěji ženy. Není to však jednotná příčina. Často na to však působí partnerství. Pokud je ve vztahu nějaký problém, například zde není důvěra či se ji dostatečně nevěnuje. Dalším problémem často bývá hormonální dysbalance, i to patří k mé práci. Jak kolegyně říkala, že jsou lidé otevření na sociálních sítích, tak o to častěji přestávají být otevření v reálném životě. Často za mnou chodí páry, které dostatečně nekomunikují. Muž přivede ženu do ordinace, abych “jí opravil”. To, že s ním za celých deset let měla sex třeba jen třikrát mu ale nikdy neřekla, aby se neurazil. Spousta problémů lze řešit párovou konzultací.

Kamila Žižková: Kromě vztahových příčin může přispívat ke ztrátě ženského libida například vaginismus, nedostatečné prokrvení 

Martin Jan Stránský: Na prvním místě je třeba vyloučit problém psychického typu. Dále pak třeba i cukrovka či hypertenze hormonální může přispívat k těmto dysfunkcím. Často je to jeden velký začarovaný kruh a je dobré nic nepodcenit a jít na zevrubnou zdravotnickou kontrolou.

Otázka:  Proč vlastně má žena orgasmus, když jej z biologického hlediska nepotřebuje? 
Martin Jan Stránský: To je velmi dobrá otázka a neumím ji zcela odpovědět. Kdysi byl orgasmus třeba k výdeji vajíčka. Klitoris byl vevnitř vaginy, ale postupně se dostával čím dál víc na povrch a nyní již k rozmnožování není třeba.

Ondřej Trojan: Ženy za mnou nechodí se strachem z porodu. Spíš za mnou přicházejí až po porodu, například při ztrátě libida. Často jsou důvodem však podněty spíše pro párového terapeuta. 

Panel 2 – Orgasmus v různých dimenzích
Existuje podle vás jiná cesta k orgasmu? Má orgasmus mnoho podob? 
Jana Mašková Zimolová: Orgasmus je dnes přeceňovaný. Ráda jej nazývám stavem. Tento stav má mnoho podob. Vlny, rozkoše slasti, ve kterých můžeme pobývat velmi dlouho, třeba i hodiny. Mozek je náš nejvíc sexuální orgán a tyto zvýšené hladiny rozkoše můžeme zažívat opravdu dlouho.

Jan Skalník: Slast lze dosáhnout i ve virtuálním prostředí. 

Lucie Šídová: V organizaci Freya se často potýkáme s lidmi se zdravotním znevýhodněním. Po úrazu jsou naši klienti často méně senzitivní, a tak přichází na řadu oblasti jako jsou například ušní lalůčky. 

Jak řeší sexuálitu senioři? V dnešní době je to velmi tabuizované téma
Lucie Šídová: Senioři řeší tuto problematiku spíš méně. Vyrůstali v době, kdy byla sexualita velmi upozaděna. Když mohou, tak se občas rádi ptají v rámci naší organizace, ale nezeptali by se svého doktora. Velmi mezi nimi rezonovalo například LGBT téma. Často nám pokládají otázky typu “můžu se stát lesbou třeba v 50 letech?”

Jana Mašková Zimolová: Jednou jsem měla přednášku pro ženy 60 až 65 let a často si stěžovaly, že s muži v důchoďáku není žádná “legrace”. Mnoho žen v tomto věku masturbuje pravidelně, třeba i každý ten. Je třeba toto téma otevřít. Je to téma, které patří do veřejné diskuze.

Jan Skalník:Naši klienti mají velmi pestrý věkový přesah, od osmnácti, do té doby, do jaké to jde. 

Digitální věk a orgasmus 
Jan Skalník:
K nám z 90 % chodí muži. Máme zatím pouze jednu mužskou figurínu, která zatím pro naše ženské klientky stačí. Často k nám chodí i partneři, kteří tak mohou zažít ve svém vztahu trojku, tyto schůzky většinou iniciují ženy. 

Jednou ročně máme s Freyou školení pro sexuální asistentky, které se mohou seznámit s možnostmi práce s pohybově znevýhodněnými klienty. Klienti s poškozeným pohybovým ústrojím si prostřednictvím virtuální reality mohou okusit autentický zážitek. 

Říkáme tomu nejvyšší forma masturbace. Často k nám chodí muži, kterým ve vztahu něco chybí, ale nechtějí podvést svou přítelkyni. Naše virtuální panny nepředstavují symbol nevěry.

Lucie Šmídová lehce oponuje. Nevěra je třeba určit v rámci daného páru. Pokud muž svou partnerku neinformuje, že bude využívat tento typ masturbace, tak se to jako nevěra dá brát. Vše je předmětem diskuze a nastavení hranic. 

Jan Skalník: Panna stojí třeba 40 tisíc. Vydrží i třeba deset let, pokud se o ní stará. Když si to spočítáte, tak Vám to pokryje jednu večeři s partnerkou za týden. Pro mnoho lidí je zde tedy i finanční aspekt.

Lucie Šmídová: Zatím jsme teď hovořili hlavně o lidech, kteří mají vztah. Bohužel však často vztah jednoduše navázat nedokáží. Zde pak nastupují na řadu právě panny, které alespoň nějak dokáží suplovat slastný pocit a dotyk, kteří naši klienti tak potřebují. Ač bych si moc přála, aby měli plnohodnotný lidský kontakt, tak někdy to bohužel opravdu jinak nejde a jsem vděčná, že jim můžeme pomoci alespoň prostřednictvím panny.

Jan Skalník: Nedoporučuji využití panny pro první sexuální zkušenost. Může se stát, že muž již nebude vyžadovat kontakt ženy a stane se na kontaktu panny závislý.

Vzrušení a orgamus
Jana Mašková Zimolová: Ženám často jim chybí pocit vzrušení v dnešním světě. Na vině je často stres a stereotyp. Tato hranice se neustále zkracuje. Mnoho žen bere jako dlouhodobý vztah už po jednom roku. Je společensky přijatelné, že v dlouhodobém vztahu přece libido klesá, a tak to bere mnoho lidí jako samozřejmost a nesoustředí se na zkvalitňování svých sexuálních chvíli a tužeb.

Vzrušení a touha je to, co předchází orgasmua je velmi důležitá. Často se za ní zanevírá a soustředí se pouze na jediné – orgasmus 

Mnoha žen vše řeší v hlavě – když se v hlavě nenaladíme, tak klín zůstane neoslovený. Často se bojíme pustit kontrolu. Sami se musíme zaměřit na to, kde jsou naše bloky a kde si nedovolíme pustit na povrch naši animální stránku. 

Jaké nejčastější věci řešíte se svými klienty? 
Lucie Šmídová: Nejčastěji naši poradnu navštěvují klienti s psychickým znevýhodněním a často nemají představu o tom, jak navázat vztah a co je společensky přijímáno. Dále řeším například vaginismus, neschopnost mít sex či sexuální násilí. Dalším aspektem může být střídání partnerů, jelikož již k partnerovi necítím touhu. Hlavní téma však je, jak navázat vztahy a nemožnost otěhotnět. 

Jana Mašková Zimolová: Nejčastěji se zabývám sníženým libidem buďto po porodu nebo po hrubém zacházením. Hrubé zacházení může vzniknout buďto znásilněním ale i vědomým povoleným vnikem partnera, kdy žena není dostatečně odevzdaná a připravená na prožitek, ale dělá to pro partnera. Celý náš svět ovládá porno. Kolem uší nám létají pojmy jako vaginální orgasmus, mokrý orgasmus, cervikální orgasmus a ženy jsou nešťastné, že vlastně všechny tyto formy orgasmu neprožívají. 

Je možné naučit tělo mít orgasmus i jinak než genitálním způsobem? např. po úrazu 
Lucie Šmídová: Určitě ano. Zde přichází na pomoc sexuální asistent či asistentka. Jejich práce je přijít společně s klientem na to, jaké místo je pro ně to pravé ořechové. 

Panel 3 – Orgasmus jako součást vztahu
Jsou podle vás sexualita a orgasmus důležité pro udržení vztahu? 
Michaela A.: Sexualita rozhodně ano, avšak orgasmus nemusí být vždy cílem. 

Lilia K: Obrovskou role hraje důvěra, pocit blízkosti a intimity. Důvěra a respekt jsou klíčem a to i v každodenní sexualitě, kterou zažíváme v partnerství. 

Veronika K. – Za mě je sexualita je pro funkční vztah naprosto nezbytná. Sexualita nás provází celý život a nedokáží si ani ve svém vztahu představit, že bych ji ve vztahu neměla. Orgasmus není potřeba. Každý jsme však individuální bytost a důležitost orgasmus se u každého jedince může radikálně lišit. 

V čem vidíte rozdíl v dosahování orgasmu u mužů a u žen? 
Michaela A.:U žen se setkáváme častěji s tím, že orgasmus předstírají. Je pro ně důležité, aby byl partner v jeho očích jako dobrý uspokojitel. Sex s orgasmus se tak pro ně rovná jako dobře zvládnutý sex. Tak to však vůbec nemusí být.

Fenomén předstíraní orgasm
Veronika K: Téměř 70 procent žen orgasmus někdy v životě předstíralo. Žena si tím podle mě neváží vlastní sexuality a svých preferencí, aby udělali radost svému partnerovi a ukázat mu, jaký je to samec. Často si tímto však chtějí zkrátit sex či vyburcovat partnera k orgasmu. 

Michaela A: Z mého vlastního výzkumu i vyšlo, že nejen, že ženy si neváží vlastní sexuality. Neváží si často ani samy sebe celkově. Ženy se často bojí selhání a otevřít téma toho, že nejsou v sexuální oblasti uspokojené. Často se bojí vyvolání hádky či dokonce rozchodu. Chci však žít ve vztahu, kde se bojím tyto otázky vyvolat? 

Krok číslo 1 je dle mého názoru přestat předstírat a začít pořádně komunikovat. Krok číslo 2 je poznat své tělo a své potřeby. Na partnerovi je však, aby sám vytvořil prostor, kde se ženy nebojí toto téma otevřít a taktéž vytvořil prostor pro změnu.

Lilia K.:Komunikace je klíčová. Pokud lžeme a předstíráme, tak bereme partnerovi šanci se zlepšit a uspokojit nás. Předpokládáme, že nás muž sám dokáže telepaticky poznat a hned uspokojit. Každá žena je navíc jiná a nemusí se potkat zkušenosti partnerů. Je třeba toto téma odtabuizovat a otevřít v partnerství vztazích. Musíme si vzájemně pomoc, abychom se navzájem pochopili. 

Děti a výchova a sexualita
Veronika K.: Vše začíná již výchovou. Jak dokážeme být otevření před vlastním dítětem určuje jejich cestu sexuality. Pokud budeme své děti učit zdravé sexualitě, tak se toho může mnoho změnit. Dalším  pilířem je pak sexuální výchova, která je však nyní otřesná. 

Lilia K.: Děti se hodně učí příkladem, je třeba se tak kouknout na vlastní vztah, zda je náš vztah správným příkladem. Důležité je i téma plodnosti, menstruace. Často se tohoto tématu nechceme ani dotknout. Pamatuju si doby, kdy menstruační kalíšek byl naprosté voodoo. V dnešní době je to však denním chlebem mnoha dívek. 

Velmi často se ženy stydí za to, že se v určitém tématu cítí zranitelné. Musíme cílit na ženy, že se nedobré věci bohužel dějí, ale je třeba o tom mluvit. Bohužel téměř každá žena zažila alespoň nějakou formu sexuálního obtěžování. Tohle téma je třeba detabuizovat ještě mnohem víc než třeba detabuizace sexualních pomůcek. 

Další témata a citace:
Michaela A.: Ženy i muži by měly mít stejné informace o menstruačním cyklu. Žena má 4 fáze cyklu a v každé této fázi potřebuje něco jiného. Potřebuje však, aby tento cyklus chápali i muži, aby pochopili, že žena vlastně ví co chce, ale v každé fázi svého cyklu jednoduše potřebuje něco jiného.

Lilia K.:Ráda bych i podotkla, že sex je možný i během menstruace a bohužel je to stále velké tabu. Nejen, že je možný, ale může být i skvělý. Mnoho žen tak přichází o spoustu dobrého sexu. 

Jak moc je důležitá důvěra v dosahování orgasmu či v sexuálním vztahu? 
Lilia K.: Naše tělo potřebuje nemít adrenalin, aby se dokázalo uvolnit. Pokud cítíme strach, tenzi a nedůvěru, tak nám to ten sexuální prožitek většinou omezuje. Dovedu si představit situaci, kde by to šlo, ale je to určitě minoritní příklad. Například místo důvěru v muže mám důvěru v místo – vím, že pokud zakřičím, tak mě někdo zachrání nebo, že jsem silnější. 

Michaela A:Souhlasím, za mě je vlastně nejdůležitější bezpečný prostor. Dokáže pak suplovat důvěru v partnerovi. 

Lilia K: Podle mě je základní pro každý vztah se koncentrovaně a vědomě vědomě věnovat jeden druhému. Bez přerušení telefonů a dalších distrakcí. Další důležitý prvek je úcta. Je třeba brát, že každá společná chvíle je velký dar. 

Michaela A.: Naše roztržitost je velmi nebezpečná. Ženy jsou tak hodně “v hlavě” a nedokáží se soustředit na své tělo.

Medailonky speakerů panelových diskuzí:
Kamila Žižková
Kamila Žižková pracuje jako lékařka v oboru gynekologie a porodnictví, je nováčkem v oboru sexuologie. Založila a vede instagramový profil @moje_gynpor, kde se snaží humornou formou edukovat širokou veřejnost o tématech nejen ze svého oboru, ale také o tématech z oblasti ženské sexuality, otevírá i různá tabuizovaná témata. K příspěvkům si kreslí i vlastní obrázky. Kamila je žena zapálená do své práce a nových věcí, pokud ale nepracuje, věnuje se hlavně své dvouleté dceři.

Lilia Khousnoutdinová
Lilia vystudovala politologii a historii na univerzitě v Oxfordu, následně obor Gender & Development na London School of Economics. Je publicistka, iniciátorka osvětových programů a kampaní zaměřených na rovné příležitosti žen a mužů, reprodukci, ženské tělo a svobodnou volbu. Založila Nadační fond Propolis33 – spolek na podporu ženských charitativních a osvětových iniciativ. Spoluzaložila e- shop Ecstatic a Mamaluna. a vzdělávací portál Women’s Academy. V roce 2013 společně s Katinkou Soetens vytvořily vzdělávací koncept a otevřely výcvik pro kněžky a ceremonialistky a roku 2021 Lilia založila spolek České ceremonialistky. S její láskou k Bhútánu se pojí pořádání výprav, navrhování oblečení z tamních látek a rozličené projekty v rozvojovém a charitativním sektoru. Je členkou zakládajícího týmu Nadace Šťastné Česko a Friends of Bhutan: Czech Republic.

Veronika Kubíčková
Veronika je sexpertkou e-shopu Ruzovyslon.cz, kde nejčastěji natáčí produktová videa a píše popisy. Její hlavní parketou jsou sexTIPy a Novinky, které pečlivě testuje. Veronika se také zajímá o partnerské vztahy a vzdělávání mládeže v sexuální oblasti. Veronika vystudovala na Pedagogické fakultě učitelství pro 1. stupeň ZŠ, kde její závěrečnou prací bylo téma láska, analýza sexuální výuky mezi rodiči a učiteli, vrcholem pak byla diplomová práce na téma Sexualita v období mladšího školního věku – retrospektivní přístup. Svůj volný čas tráví s rodinou, sportem a čtením knih. Bez dobré kávy si nedokáže představit svůj den a s radostí si k ní dopřeje třeba kousek jablečného štrúdlu.

Lucie Šídová
Lucie je výkonná ředitelka, psychoterapeutka, lektorka, koučka a spoluzakladatelka organizace Freya. Vystudovala sociální práci a sociální politiku na Univerzitě Hradec Králové. Má ukončený psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoterapii, výcvik somatického koučování a psychoterapeutický výcvik Biosyntézy. Dlouhodobě se zabývá tématem sexuality a vztahů, terapeutickou prací s traumatem a tématem násilí. Má zkušenosti s řízením organizací a metodickým zaváděním nových služeb, např. práci se sexualitou (Protokol sexuality aj). Věnuje se publikační, mediální a lektorské činnosti.  Je spoluautorkou několika odborných publikací. Pracovala v organizaci Rozkoš bez Rizika jako výkonná ředitelka a terapeutka. Je iniciátorkou projektu Právo na sex, jehož cílem bylo otevřít téma sexuální asistence v ČR.

Martin Jan Stránský
Martin Jan Stránský se narodil v roce 1956 v New Yorku do významné československé rodiny. Po získání dvou atestací v interním lékařství a neurologii začal praktikovat neurologii a vyučovat na Yaleské univerzitě, kde je dodnes primářem. Po roce 1989 se „vrátil“ do vlasti, obnovil časopis Přítomnost, založil Polikliniku na Národní, program výměn vědců mezi Yaleskou a Karlovou univerzitou a Prague Selective, největší letní program pro studenty medicíny na světě. V roce 2014 založil kancelář Ombudsman pro zdraví, již dříve i nadační fondy pro podporu výuky v žurnalistice a občanských práv. Je iniciátorem a realizátorem pomníku Milady Horákové ve Sněmovní ulici v Praze. V 2019 vydal knihu Deník doktora z Mrnic, která zobrazuje tragikomické aspekty české společnosti. Dnes působí jako poradce ve zdravotnictví, převážně se věnuje neurologickým dopadům moderní technologie na lidský mozek a na lidskou budoucnost.

Jan Skalník
Jan Skalník je manažer společnosti Naughty Harbor, prvního erotického podniku s realistickými i robotickými pannami a s erotickou virtuální realitou v České republice. Po ukončení studia oboru podnikání a managementu působil Jan dlouhou dobu v gastronomii jako F&B manager. Po půl roce zahájení provozu Naughty Harbor se stal manažerem podniku. Stará se o fungování erotického privátu, showroomu a e-shopu. Kromě toho se prostřednictvím značky NH snaží pomoci mužům, ženám i párům naplnit sexuální život, zhmotnit jejich erotické touhy a fantazie. Firemní misí je bořit celospolečenská tabu týkající se sexuality, jakožto primárního lidského pudu a práva. Mezi jeho koníčky patří cestování, psi a sci-fi literatura.

Jana Mašková Zimolová
Jana Mašková Zimolová je lektorka v oblasti sexuality a intimních vztahů. Pomáhá ženám zlepšit jejich milostný život. Změnit pohled na sex a užívat si ho pro svoje potěšení a naplnění. Vyčistit bloky, nechuť a překážky k uvolnění. Jana je expertkou na techniku Vaginální mapování a terapii Objev svou erotickou bytost. Pořádá přednášky, semináře a organizuje roční školu, kde ženy hledají cestu samy k sobě. Jana pomohla již tisícům žen. Věří, že ženy mohou zachránit tento svět. Je zakladatelkou a organizátorkou konference SEX talks Den o sexu a tvůrkyní podcastu o sexualitě Vyvrcholení.

Michaela Aira
Michaela Aira vystudovala průmyslové inženýrství. Chvíli působila na volné noze jako nezávislá průmyslová inženýrka, školila zaměstnance různých firem v lean production nebo realizovala průmyslové projekty. Během toho odcestovala do Asie, což byl zásadní milník v jejím životě. Po návratu z Asie v roce 2018 začala přemýšlet o vzniku projektu Tantraela. V té době již sama pracuje s yoni egg, které jí otevírá bránu k hlubším intimním prožitkům. V listopadu 2018 oficiálně spouští projekt Tantraela, v rámci kterého pořádá víkendové pobytové retreaty Zrození bohyně a The Goddest Tribe. K praxi s yoni egg má Michaela celostní přístup, sama napsala průvodce k yoni egg, který obsahuje celou filozofii. Poskytuje také osobní terapie, kdy ženám dává Womb Blessing a Womb Healing – efektivní systém probouzení ženské energie, transformace a léčení. V lednu 2020 se Michaela stala maminkou, narodila se jí dcera Estrella.

Ondřej Trojan
Narodil se v roce 1958. Po promoci na 1. LF UK pracoval v Psychiatrické nemocnici Bohnice na psychiatrických a posléze nově otevřeném sexuologickém oddělení. V roce 1990 odešel do ambulantní sféry. Od února 1992 působí jako samostatný psychiatr a sexuolog, v roce 2008 zakládá NZZ TH kliniku. V oborech psychiatrie a sexuologie je soudním znalcem. Specializuje se na terapii sexuálních poruch, psychoterapii sexuálních deviací, párovou sexuální terapii, psychoterapii i farmakoterapii duševních nemocí a poradenství související s těmito terapeutickými oblastmi.Publikoval řadu odborných článků, přednášel na četných odborných akcích. Od roku 2005 je členem výboru České společnosti pro sexuální medicínu, posledních 5 let ve funkci předsedy rady. Je autorem či spoluautorem několika. V roce 2018 obhájil disertační práci týkající se diagnostických možností u parafiliků a byl promován (Ph.D.). Je členem Evropské společnosti pro sexuální medicínu, České sexuologické společnosti, International Academy of Sex Research, International Association for the Treatment of Sex Offenders.

Zdroj a foto: Růžový slon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *